Didžiausias Vietnamo Gynybos ministerijai priklausantis Vietnamo mobiliojo ryšio operatorius „Viettel Group“ Hanojuje ketina naudoti „Ericsson AB“ įrangą, o Ho Či Minyje – „Nokia Oyj“ technologijas, teigia generalinis „Viettel“ direktorius Le Dang Dung. Operatorius ketina naudoti „Qualcomm Inc.“ ir kitos JAV įmonės 5G ryšio lustų rinkinius. Pasak Le Dang Dungo, 4G ryšį operatorius teikia bendradarbiaudamas su „Ericsson“ ir „Nokia“, tačiau taip pat vysto ir savo įrangą.

„Šiuo metu su „Huawei“ dirbti neketiname, – įmonės būstinėje Hanojuje duodamas interviu teigė L. Dung. – Dabar bendradarbiauti su „Huawei“ gana sudėtinga. Būta pranešimų, kad naudotis „Huawei“ nesaugu. Todėl „Viettel“ laikosi pozicijos, kad atsižvelgus į šią informaciją, patartina rinktis saugesnius variantus. Todėl renkamės Europos įmones „Nokia“ ir „Ericsson“.

Panašu, kad „Huawei“ vengia ir mažesni Vietnamo mobiliojo ryšio operatoriai. Pasak vietos spaudos, „MobiFone Corp.“ naudojasi įmonės „Samsung Electronics Co.“ įranga, o „Vietnam Telecom Services Company“ (dar vadinama „Vinaphone“) norėdama vystyti 5G tinklą sudarė partnerystės susitarimą su „Nokia“.

5G ryšys

„Manau, kad šiuo metu įmonei „Huawei“ Vietname sunku, nes kitos įmonės taip pat nesinaudoja jos paslaugomis“, – teigia L. Dung. Jo valdomas mobiliojo ryšio operatorius aptarnauja apie 60 mln. iš maždaug 96 mln. šalies gyventojų.

Šendžene įsikūrusi „Huawei“ tikina, kad jų paslaugomis naudojasi 170 šalių vyriausybės ir privatūs klientai, o jų įranga nekelia didesnės grėsmės kibernetiniam saugumui negu kitų pardavėjų komunikacinės technologijos. „Huawei“ mano, kad JAV įvesti apribojimai pajamas iš plataus vartojimo prietaisų sumažins maždaug 10 mlrd. JAV dolerių.

„Jei ateityje išgirsime teigiamos informacijos apie „Huawei“, galbūt vėl pradėsime naudotis jų įranga“, – teigė L. Dung.
Nedidelė pietryčių Azijos valstybė tylomis stojo į Trumpo administracijos, dėl nacionalinio saugumo uždraudusios „Huawei“ pirkti JAV technologijas, pusę. Tačiau panašu, kad Vietnamas iš kitų pietryčių Azijos valstybių išsiskiria, nes „Huawei“ technologijas ir toliau naudoti ruošiasi tiek Filipinai, tiek Tailandas ir Malaizija.

L. Dung tikina, kad „Viettel“ sprendimas savo 5G tinkluose nesinaudoti „Huawei“ paslaugomis priimtas dėl technologinių, o ne geopolitinių priežasčių.

„Huawei“ nesinaudoti nusprendėme ne todėl, kad įmonę uždraudė JAV – sprendimą priėmėme patys, – teigė jis. – Įrodymų, kad „Huawei“ negali užtikrinti nacionalinio tinklo saugumo, rado daugelis valstybių, tarp jų ir JAV. Todėl turime būti atsargesni.“

Huawei

Vis dėlto Vietnamo vyriausybė kaimyninės Kinijos technologijas įtartinomis laikė ir anksčiau.

Po 2016 m. dviejuose svarbiuose oro uostuose Ho Či Minyje ir Hanojuje įvykdytų kibernetinių atakų Vietnamo vyriausybė apkaltino Kinijos programišių grupuotę ir pažadėjo peržiūrėti šalyje naudojamas Kinijos technologijas.

Be to, vietnamiečių pasitikėjimą Kinija sugriovė ir tarp dviejų komunistinių šalių daugelį metų trukę konfliktai dėl teritorijos. Pasak tyrimų centro „Pew Research Center“, 2017 m. Kiniją teigiamai vertino tik 10 proc. Vietnamo gyventojų.

Įtampa jūroje

Vietnamo ir Kinijos santykiai jau ir taip įtempti dėl incidento, kai naftos išteklių turinčiuose vandenyse šalia Vietnamo pakrantės pasirodė pakrančių apsaugos pajėgų lydimas Kinijos žvalgybinis laivas. 2014 m. Kinija į ginčijamus vandenis šalia Vietnamo atgabeno naftos platformą. Dėl to Vietname kilo gyvybių nusinešusių prieš Kiniją nukreiptų protestų.

„Vietnamas Kinija pasitikėti negali, – tikina Singapūre įsikūrusio ISEAS-Yusof Ishako instituto draugijos narys Le Hong Hiepas. – Jie negali rizikuoti svarbiausios infrastruktūros saugumu vien dėl to, kad pasiūlomas pigesnis variantas, negu kitose įmonėse.“

Pasak vyresniojo įmonės IDC telekomunikacijų tyrimų analitiko Nikhilo Batros, atsisakius „Huawei“ paslaugų „Viettel“ operatoriui kyla grėsmė susiaurinti kainų ir technologijų pasirinkimą.

Vietnamas

„Huawei“ šiuos dalykus išmano puikiai“, – teigė N. Batra. Pasak jo, Kinijos įmonė kai kuriose 5G ryšio srityse technologiniu požiūriu lenkia varžovus. „Tačiau jie patirs sunkumų dėl saugumo“, – pridūrė jis.

Kadangi mobiliojo ryšio tinklai tampa vis svarbesniais valstybės ekonominiam ir nacionaliniam saugumui, vyriausybės vis rimčiau atsižvelgia į tai, kokia technologija naudojama.

„Vyriausybės telekomunikacijas vertina taip, kaip ir komunalinių paslaugų tinklus ar vandentiekį – t. y., kaip nacionalinę vertę turinčią infrastruktūrą, – teigia N. Batra. – Nuo šių tinklų priklauso viskas.“

Pasak Australijos Naujojo Pietų Velso universiteto profesoriaus emerito Carlo Thayerio, Vietnamas „Huawei“ technologijų vengia ir todėl, kad nori sutvirtinti ekonominius ir saugumo ryšius su JAV. Pasak jo, jei Vietnamas naudotų „Huawei“ 5G infrastruktūrą, JAV galėtų imti vengti dalintis žvalgybos tarnybų informacija.

„JAV daro spaudimą visoms šalims su „Huawei“ nebendradarbiauti“, – teigė C. Thayeris.