Vienas iš daugelio anksčiau neįmanomais laikytų įvykių, kurie nutiko 2020 m., įvyko balandžio 20 d., kai žalios naftos kaina nukrito žemiau nulio. „West Texas Intermediate“ (WTI) akcijų ateities sandoriai, kuriais naudotis naftos biržoje populiariausia, dienos pradžioje siekė 18 dolerių už barelį. Tokia kaina jau buvo labai žema, tačiau per dieną ir toliau smuko, kol 14.08 val. Niujorko laiku smuko žemiau nulio.

Kaip ir kaip bebūtų keista, tai reiškė, kad naftos pardavėjai turėjo mokėti kitiems, kad iš jų paimtų naftą. O tada žalios naftos rinka visiškai žlugo – per 20 minučių smuko keturiasdešimčia dolerių iki beveik -38 dolerių. Kaina buvo žemiausia per visą 138 metų Niujorko prekių biržos istoriją – o gal ir per visą tūkstantmetį, nuo tada, kai žmonės pirmą kartą ėmė naudoti naftą, kad išgautų šviesą ir šilumą.

Šį spektaklį atidžiai stebėjo biržos prekiautojai, energetikos įmonių vadovai ir krovinių gabenimo įmonių darbuotojai, kurių gyvenimai artimai susieti su naftos kainos pokyčiais. Vašingtone JAV biržos prekių ateities sandorių prekybos komisijos (CFTC) darbuotojai priblokšti spoksojo į kompiuterius. „Ekrane kilo tikras chaosas“, – žurnalui „Institutional Investor“ pasakojo tyrimų įmonės „OPIS Ltd.“ analitikas Tomas Kloza. Jis teigė, kad jautėsi tarsi žiūrėdamas siurrealistinį režisieriaus Federico Fellini filmą: „Labai įspūdinga, bet niekas nesupranta, kas vyksta“, – paaiškino jis.