Dokumentas buvo totalitarinių režimų bendradarbiavimo rezultatas

1939 metais buvo pasirašytas Molotovo-Ribbentropo paktas ir jo slaptasis protokolas, padalijęs Europą į Josifo Stalino ir Adolfo Hitlerio įtakos zonas. Europos Parlamentas jau seniai sulygino šiuos du diktatorius dėl jų padarytų nusikaltimų, bet rusai ir toliau garbina Staliną. Visai neseniai jam pastatytas paminklas Volgograde. Rusų opozicionieriai karčiai juokauja, kad, valdant Putinui, net tie, kurie nekentė Stalino, esą dabar jį pamilo.

Rusijoje iki šiol vengiama kalbėti apie prieškarinį Europos padalijimą. Nors ir tvirtina, kad 1941 metais Vokietija surengė „klastingą užpuolimą“, tačiau juk ir SSRS draugavo su Trečiuoju Reichu, bendradarbiavo pramonės ir karinėje srityse. Juo labiau nenorima prisiminti, kaip Stalinas ir Hitleris padalijo Lenkiją, Baltijos valstybes, Suomiją ir Rumuniją, rašo varlamov.ru.

Taigi, 1939 m. rugpjūčio 23 dieną Maskvoje buvo pasirašytas Vokietijos ir Sovietų Sąjungos nepuolimo paktas. Iš SSRS pusės jį pasirašė Liaudies komisarų tarybos pirmininkas, užsienio reikalų liaudies komisaras Viačeslavas Molotovas, iš Trečiojo Reicho – užsienio reikalų ministras Joachimas von Ribbentropas, tačiau dokumentas geriau žinomas Molotovo-Ribbentropo pakto vardu.

Šis dokumentas buvo logiškas dviejų totalitarinių režimų bendradarbiavimo rezultatas, nors SSRS ir Vokietijos santykiai tada ir nebuvo tokie sklandūs

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)