Tai yra ištrauka iš Edwardo Snowdeno knygos „Įrašas visiems laikams“. Knygą išleido leidykla „Kitos knygos“, o iš anglų kalbos vertė Saulius Tomas Kondrotas.

Mano trumpa karjera JAV žvalgybos bendrijoje (ŽB) truko septynerius metus, vos vienais metais ilgiau nei tremtis šalyje, kurios nė nepasirinkau. Vis dėlto per tuos septynerius metus turėjau progą dalyvauti didžiausiose žvalgybos permainose per visą Amerikos istoriją – tai buvo perėjimas nuo pavienių, konkrečių asmenų sekimo prie masinio visų gyventojų sekimo. Padėjau sukurti techniką, leidžiančią vyriausybei visame pasaulyje rinkti skaitmeninių ryšių duomenis, amžiams išsaugoti tuos įrašus kompiuterių diskuose ir kada panorėjus šią informaciją perskaityti.

Po Rugsėjo 11-osios ŽB draskė gėda, kad ji neįstengusi apsaugoti Amerikos ir pražiopsojusi galingiausią šalies užpuolimą nuo Perl Harboro laikų. Todėl ŽB vadovybė ėmėsi kurti sistemą, kuri visuomet apsaugos juos nuo netikėto užpuolimo. Sistema grįsta technika, o tai buvo visiškai svе̃tima politikos ir verslo administravimo specialistų legionams. Slapčiausių žvalgybos įstaigų durys plačiai atsilapojo jauniems, išmaniems technikams kaip aš. Palaiminti išmanieji – jie paveldėjo žemę.

Gerai nusimaniau apie kompiuterius, tad sparčiai kilau karjeros laiptais. 22-ejų perėjau pirmą aukščiausio rango NSA patikimumo patikrą, kurios reikėjo žemiausio rango pareigoms organizacijoje užimti. Mažiau nei po metų jau dirbau CŽV sistemų inžinieriumi, man buvo atviras slapčiausias tinklas visoje planetoje. Vienintelis suaugęs bendradarbis kiaurą dieną neatsitraukdamas skaitė Roberto Ludlumo ir Tomo Clancy’o detektyvus. Agentūros, ieškodamos technikos talentų, pažeidinėjo visas savo taisykles.