Būtent Sovietų Sąjunga yra iki galo neištirtų ir nepaviešintų įvykių archyvas, slepiantis daug paslapčių. Pradedant nuo Spalio revoliucijos, Didžiojo Tėvynės karo, baigiant Valstybinio nepaprastųjų situacijų komitetu ir Michailo Gorbačiovo veikla. Šaltasis karas tarp SSRS ir JAV užima ypatingą vietą joje, rašo sovsekretno.ru.

Sovietinių laikų palikimas dar nėra iki galo ištirtas, ir vargu ar galima tikėtis, kad visos Šaltojo karo paslaptys ir slapti dokumentai kada nors iškils į viešumą. Kita vertus, įslaptinimai visada buvo neatskiriama pačios sovietinės valstybės dalis. Nuo pat gyvavimo pradžios iki žlugimo 1991 metais SSRS sugebėjo užgniaužti tiesą ir žmonių burnas, nes jie patys nežinojo, kas vyksta šalia jų. Baisios žmonių sukeltos nelaimės, tragedijos, į šipulius sudaužyti žmonių likimai – visa tai nutiko Sovietų Sąjungos istorijoje.

Per pietus į vaikų darželį rėžėsi lėktuvas

1972 metais gegužės 16 dieną didžiulė tragedija įvyko Svetlogorsko kurortiniame mieste, įsikūrusiame Kaliningrado srities vakarinėje dalyje – per pietus į vaikų darželį rėžėsi lėktuvas. Darželio vaikai, auklėtojos ir kiti darbuotojai, tuo metu pietavę, nuo stalų taip ir nepakilo. Tame košmare žuvo 35 žmonės, rašo mk.ru.

Daugelį metų visi tylėjo apie Svetlogorsko tragediją, įskaitant ir tuos, kurie neteko artimųjų. Iki šiol net enciklopedijose nurodomas neteisingas mirčių skaičius. Tačiau nėra abejojančių, kad dėl visko kalti tragedijos metu irgi žuvę lakūnai, kurių kraujyje rasta alkoholio.

Norėdami sužinoti konkrečias šios tragedijos detales, „MK“ žurnalistai susirado liudininkus ir aukas, kurie prabilo praėjus kone pusei amžiaus. „Čia palaidotas mano brolis, – sakė vienas jų žurnalistui, užsukus į miesto kapines. – Sudegė gyvas. Ar tu [kreipiasi į žurnalistus] iš Maskvos? Sakyk, kodėl iki šiol mūsų tragedija arba išvis neaprašyta, arba rašo nesąmones? Kartą kažkur skaičiau, kad neva po nelaimės mieste įvyko masinė savižudybė. Kad tėvai nusižudė, negalėję pakelti netekties skausmo. Taip pat skaičiau, kad daugelis po to prasigėrė. Nesąmonė! Tiesą sakant, daugelis nusprendė susilaukti naujagimių ir pavadino juos mirusių vaikų vardais.“

Taigi, gegužės 16 dieną Svetlogorske buvo tyku ir ramu. Apie vidurdienį horizonte pasirodė 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją