Tai buvo ne tik triuškinantis Vokietijos Reicho pralaimėjimas, nulėmęs Antrojo pasaulinio karo Europoje baigtį, sykiu tai buvo ir milžiniška J. Stalino bei visos sovietų liaudies pergalė, pakėlusi visą Raudonosios armijos dvasią ir įkvėpusi tolimesnėms pergalėms. Šiai pergalei pažymėti iki šiol visame pasaulyje kuriami filmai, pačioje Rusijoje statomi paminklai, platinami seni ir kuriami nauji mitai.

Tačiau retas kuris žinome, kad tuo metu J. Stalinas planavo dvi didžiules kontrpuolimo operacijas, iš kurių Stalingrado ofenzyva tebuvo nukreipiamoji ir klaidinančioji. Nepaisant to, ji sovietams pasisekė kur kas labiau nei planuota. Raudonieji tikėjosi Stalingrade apsupti 6 divizijas. Tačiau į katilą uždarė net 20 vokiečių ir kelias sąjungininkų divizijas.

Užtat pagrindinė kontrpuolimo operacija, Vakarų ir Kalinino frontuose, kuriuose tikėtasi suduoti pagrindinį smūgį, patyrė fiasko. Čia milijoninė sovietų armija, vadovaujama Georgijaus Žukovo, ne tik patyrė triuškinamą pralaimėjimą, bet ir netekusi šimtų tūkstančių karių buvo priversta atsitraukti.

Todėl apie šią operaciją iki šiol diskutuoja tik istorikai. Visuomenei ji nebuvo ir nėra žinoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)