Praėjusį mėnesį Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas lankėsi Sibiro sostinėje bei trečiame pagal dydį Rusijos mieste Novosibirske ir kalbėjo, kaip išlaisvinti jį nuo sukčių ir vagių, kaip jis vadina „Vieningosios Rusijos“ partiją. Ji – didžiausia Rusijos partija, prezidento Vladimiro Putino naudojama kontroliuoti įstatymų leidybą. „Putino galia paremta ne Dūma, kaip dažnai manoma, – aiškino A. Navalnas. – Jis stiprus dėl to, kad Kremliaus „Vieningoji Rusija“ turi daugumą kiekvienoje įstatymų leidybos asamblėjoje – kiekviename regione ir kiekvieno didelio miesto savivaldybėje.“

Visi šie savivaldybių nariai, merai ir gubernatoriai padeda V. Putinui išsilaikyti valdžioje, o mainais gauna galimybę siurbti pinigus iš teritorijoje gyvenančių žmonių, taip sudarydami visą šalį apraizgiusį korupcijos tinklą, teigia A. Navalnas. „Jei „Vieningoji Rusija“ neteks turimos daugumos, tų nusikaltėlių galia iškart sumenks“, – aiškino jis energingame vaizdo įraše, kuriame ragino rinkėjus balsuoti artėjančiuose regionų rinkimuose, rugsėjo 13 d. vykusiuose beveik trečdalyje Rusijos. „Jie visada mus nugalėdavo. Dvidešimt metų iš eilės. Tačiau dabar vėl turime keltis ir stoti į kovą“, – kalbėjo jis.

Tuo metu, kai rugpjūčio pabaigoje vaizdo įrašas įkeltas į „YouTube“, kur iškart buvo peržiūrėtas milijonus kartų, A. Navalnas jau gulėjo Berlyno ligoninėje, apnuodytas nervus paralyžiuojančiais nuodais. Tačiau jo komanda dirbti nenustojo, o rugsėjo 13 d. du artimiausi A. Navalno bendražygiai, vadovaujantys jo organizacijos skyriams Novosibirske ir Tomske, buvo išrinkti į miestų savivaldybes. Kitaip negu dažnai priklausomybę partijai nuslėpti bandantys „Vieningosios Rusijos“ atstovai, A. Navalno kandidatai neslėpė priklausantys jo komandai ir kandidatavo ne kalbėdami apie vietos problemas, o skleisdami aiškiai Kremliui priešiškas idėjas.

Putinas

Jų pergalės „Vieningosios Rusijos“ nenuvertė. Partijos kandidatai laimėjo gubernatorių postus visuose 18 regionų, kur rengti rinkimai, be to, neprarado kontrolės ir didžiojoje daugumoje regioninių įstatymo leidybos institucijų. Tačiau pagrindiniams A. Navalno kandidatams laimėjus Sibire, o „Vieningajai Rusijai“ šiose dviejose savivaldybėse netekus daugumos, pakloti pamatai kitų metų rinkimams į Rusijos Dūmą. Šios pergalės įrodė, kad A. Navalnas mėgstamas ne tik Maskvoje ir kad Kremliui palankias partijas įveikti įmanoma.

Jos taip pat parodė, kad A. Navalno organizacija tapo galinga politine jėga nepaisant to, kad jam neleidžiama dalyvauti rinkimuose, be to, jis neturi oficialios partijos. Norėdamas įveikti šias kliūtis A. Navalnas sugalvojo „protingo balsavimo“ strategiją, t. y., atrasti kandidatą, turintį daugiausiai galimybių nugalėti „Vieningąją Rusiją“. Rugsėjo 13 d. jam pavyko iš „Vieningosios Rusijos“ atimti maždaug dešimtadalį vietų, nors Kremlius ir ėmėsi neregėto spaudimo bei nešvarių triukų – pavyzdžiui, įsakė balsuoti nuo vyriausybės priklausomiems viešojo sektoriaus darbuotojams ir ištęsė rinkimų procedūrą tris dienas, kad būtų lengviau kontroliuoti rezultatą.

Kremliaus gebėjimas sukčiauti rinkimuose priklauso nuo rinkėjų aktyvumo. Kai rinkėjai neaktyvūs, vyriausybei reikia mobilizuoti mažiau žmonių, o klastoti rezultatus paprasčiau. 1,6 mln. gyventojų turinčiame Novosibirske balsuoti atvyko gerokai mažiau nei 20 proc. „Žmonės nebetiki, kad gali ką nors pakeisti, todėl nesivargina balsuoti“, – pripažįsta A. Navalno organizacijos Novosibirske vadovas Sergejus Boiko, kuris vis dėlto sugebėjo suformuoti opozicijos kandidatų koaliciją ir pats buvo išrinktas į savivaldybę.

A. Navalnas

Nuo tada, kai prieš 20 metų į valdžią atėjo V. Putinas, Kremlius skatino Rusijos žmonių cinizmą ir bejėgiškumo pojūtį. 2006 m. iš rinkėjų atimta galimybė biuleteniuose atsisakyti visų pateiktų kandidatų, taip užkertant kelią protesto balsams. Taigi nieko nuostabaus, kad Kremliaus nepalaikantys žmonės į rinkimus paprasčiausiai neina. „Kad patikėtų, kad ką nors galima pakeisti, žmonėms reikia pamatyti sėkmės istoriją“, – teigia aktyvistas už demokratiją Novosibirske Aleksejus Mazuras.

Tačiau, kaip teigia A. Navalno administracijos vadovas Leonidas Volkovas, nedidelis rinkėjų aktyvumas turi du galus – norint pakeisti rezultatą užtenka vos kelių tūkstančių įkvėptų ir motyvuotų rinkėjų. Bet pažvelgus į šiuos rinkimus galima pasakyti, kad nors „Vieningoji Rusija“ ir nepopuliari, paskatinti žmones balsuoti – nepaprastai sunki užduotis.

Dėl to A. Navalnas sutelkė visą savo energiją ir charizmą siekdamas suteikti žmonėms vilties – ir dėl to buvo apnuodytas. Didžiausia jo pergalė buvo išgyventi pasikėsinimą nužudyti. Rugsėjo 15 d. jis pirmą kartą po prabudimo iš komos įkėlė nuotrauką į „Instagram“. Joje jis šypsodamasis sėdi lovoje apsuptas laimingų šeimos narių. „Sveiki, čia Navalnas, – rašoma žinutėje. – Pasiilgau jūsų... Vakar sugebėjau visą dieną kvėpuoti pats... net nereikėjo respiratoriaus gerklėje. Labai patiko. Nuostabus procesas, kurio daugelis neįvertiname. Labai rekomenduoju.“ Jis taip pat pasižadėjo kaip galėdamas greičiau grįžti į Rusiją. Vos per kelias valandas „patinka“ prie žinutės paspausta daugiau kaip milijoną kartų. Dabar jam tereikia šiuos paspaudimus paversti balsais.