Greičiausiai jau esate girdėję apie Darvazos kraterį – čia ugnies temperatūra siekia net 400 laipsnių Celsijaus. Kraterio atsiradimo istorijos komponentai yra tokie: metano dujos, godumas, neapdairumas ir granata. Na, taip bent jau skelbia „oficiali“ istorija. Iš tiesų šio degančio kraterio atsiradimo istorija apipinta paslaptimis, nes oficialūs dokumentai arba sunaikinti, arba taip ir nebuvo išslaptinti.

Atrodytų, kad deganti maždaug 70 metrų pločio ir 20 metrų gylio ertmė turėtų tapti bent jau turistų traukos centru, tačiau Turkmėnistano diktatorius šiai vietai jaučia ypatingą neapykantą. O neapykantos šaknys slypi kruvinoje Turkmėnistano istorijoje. Viskas prasideda su Rusijos caru Aleksandru II ir Josifu Stalinu: jų žiaurūs užmojai padėjo pamatus Darvazos nelaimei – tiek kalbant apie kraterio atsiradimą, tiek apie Darvazos gyvenvietės sunaikinimą.

Kruvina pradžia

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)