Ketvirtadienį, praėjus maždaug savaitei po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas po vizito Kalifornijoje išreiškė nusiskundimą dėl taršos, EPA pareikalaus valstijos pateikti planus, kaip ji ketina spręsti šią problemą, nurodo du su situacija susipažinę asmenys, paprašę likti anonimais.

Planuojama direktyva nevisai atitinka D. Trumpo teiginį, esą EPA netrukus pateiks San Franciskui skundą dėl pažeidimo, susijusio su benamių žmonių paliekamais teršalais, įskaitant panaudotas švirkštų adatas. Tačiau administracija iš tiesų papeiks miestą už tai, kad šis tinkamai neapsaugo San Francisko įlankos nuo srutų, patenkančių į vandenį po neišvalytų nuotekų išleidimo, teigia šaltiniai.

EPA taip pat konkrečiai išvardys pavojus sveikatai, kuriuos sukelia žmogiškosios atliekos, paliekamos Kalifornijos gatvėse ar šaligatviuose, ilgainiui lietumi nuplaunamos į kanalizaciją, o galiausiai patenkančios į federaliniu lygmeniu reguliuojamus kitus vandens kelius.

EPA atstovai ne iš karto atsakė į elektroninius laiškus su prašymais pakomentuoti.

Planuojami EPA veiksmai seka po kelių D. Trumpo administracijos išpuolių prieš Kaliforniją. Antradienį EPA administratorius Andrew Wheeleris valstiją įspėjo, kad ji dar nepateikė išsamių kovos su įprastine oro tarša planų ir rizikuoja netekti lėšų greitkeliams, jei nepašalins šios problemos.

Benamis Kalifornijoje

Praėjusią savaitę administracija paskelbė oficialų pranešimą, kuriuo panaikino išimtis, suteikiančias teisę valstijos nulinės emisijos transporto priemonėms netaikyti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo standartų.

Teisingumo departamentas atskirai pradėjo antimonopolinį tyrimą, skirtą savanoriškam paktui, kurį Kalifornija sudarė su keturiais automobilių gamintojais dėl transporto priemonių efektyvumo ir išmetamųjų vamzdžių emisijų.

EPA reguliuoja teršalų ir lietaus vandens išleidimą iš nuotekų valymo įrenginių ir kanalizacijos surinkimo sistemų.

Nuotekų išleidimas iš senstančių vandens valymo įrenginių – visos šalies problema. Dėl smarkaus lietaus kylantys potvyniai viršija vandens valymo sistemų pajėgumus, ir įrenginiai kartais išleidžia neišvalytas arba iš dalies išvalytas nuotekas tiesiai į vandens telkinius.

Nevalytose nuotekose gali būti daugybė patogenų, vaistų ir chemikalų, galinčių sukelti ligas ir infekcijas tiems, kas prie jų prisiliečia.