Sostinė atrodė kaip vienas didžiulis turgus

Čerkizovo turgus rusams buvo „juodoji skylė“ – tai padirbtos prekės, nelegalūs migrantai, prostitucija, narkotikai, nusikalstamumas ir... milijonai neapskaitytų dolerių, nusėdusių jo įkūrėjo ir savininko Telmano Ismailovo kišenėse. Būtent jis devintajame dešimtmetyje užvirė šią peklą, pasiekusią tokias apimtis, kad sutramdyti pavyko tik įsikišus šalies aukščiausios valdžios pareigūnams. Niekas iki šiol nežino, kiek milijonų tonų šlamšto pateko į šį turgų, kiek nesumokėta mokesčių.

80-ųjų pabaigoje SSRS sostinė atrodė kaip vienas didžiulis turgus. Nors tada garsiausias sovietų sąjungos turgus buvo Rygoje, kur žmonės prekiavo viskuo. O klestintis banditizmas prekeivių neišgąsdino – dėl beprotiško pelno apsimokėjo rizikuoti ir gyvybe.

Į turgaus verslą Ismailovas įsiliejo iš karto ir plačiais užmojais: 1989 metais jis įkūrė kompanijas „New AST“, „Old AST“ ir „Small AST“, kurios priklausė jo įmonių grupei „AST“. Pradinį 600 tūkstančių rublių kapitalą verslininkas įsigijo pardavęs butą ir sulaukęs daugybės giminaičių finansinės paramos. Telmanas jų geranoriškumo nepamiršo ir vėliau atsilygino jiems butais, namais, jachtomis ir fantastiškomis atostogomis įžymybių apsuptyje.

Per pusantrų metų naujokas verslininkas atidarė penkiasdešimt prekybos vietų. Tada įvyko ir jo reikšminga pažintis su žmogumi – tuometiniu Maskvos miesto vykdomojo komiteto skyriaus viršininku Jurijumi Lužkovu.

1994 metų pradžioje didelės apimties dykvietėje sostinės rytiniame rajone pradėjo veikti Čerkizovo turgus, kurį netrukus visi vadino Čerkizonu, ir ilgainiui tapo didžiausias visoje Rytų Europoje. Iš tikrųjų ši teritorija priklausė Rusijos valstybinio kūno kultūros, sporto ir turizmo universitetui. Tačiau šios mokslo įstaigos rektoriui „tarpininkaujant“, Maskvos miesto žemės sklypų suteikimo ir urbanistikos reglamentavimo komisijos sprendimu, ji buvo išnuomota Ismailovui. Ir prekybos paviljonai pradėjo augti nekontroliuojamai... Tuo metu prekybos centrai sostinėje nebuvo plačiai paplitę, todėl vėjyje besiplaikstantys pigūs drabužiai ėmė kaip magnetas traukti žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)