Žymi Holokausto dalis, „Operacija Reinhardt“ – planas, parengtas Lenkijos žydų naikinimui, turėjo savo „veidą“ – Osvencimas, Belžecas, Treblinka. Tai tik dalis stovyklų, kurias vieni vadina koncentracijos, kiti – naikinimo, o bendrinis pavadinimas „mirties“ labiausiai atspindi jų paskirtį.

1942-ųjų kovo mėnesį Sobibore prasidėjo statybos, dalis miestelio pastatų buvo remontuojami, kilo gyvenamieji barakai, o visą statybvietę pradėjo juosti spygliuotos vielos tvoros su bokšteliais. SS Hauptsturmfiureris (laipsnis, apytiksliai atitinkantis kariuomenės kapitoną) Richardas Thomalla, taikos metu buvęs statybos inžinieriumi, o prieš tai prižiūrėjęs Belžeco stovyklos statybą, rūpestingai ėmėsi naujo projekto – dalis Sobiboro mirties stovyklos pastatų renovuoti tirolietiško kaimelio stiliumi, medinės dujų kameros pakeistos plytinėmis, administracijai ir stovyklos prižiūrėtojams iš SS dalinių įrengtos gyvenamosios patalpos, kirpykla, valgykla ir net boulingo takelis.

Pesticidą „Zyklon B“ žmonių naikinimui naciai pradėjo naudoti dar 1942-ųjų pradžioje, tačiau Sobibore veikė „klasikinė“ žudymo mašina

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją