Prieš pat JAV rinkimus „The Economist“ žurnalistai informatyviai praleido rytą Pekino centre klausydamiesi vieno aukšto valstybės pareigūno paaiškinimų, kodėl jo šaliai nesvarbu, kas pateks į Baltuosius rūmus. Iš dalies tai tebuvo puikavimasis – Kinijos lyderiai nenori remti idėjos, kad pasaulio vadovų likimą gali nulemti toks nereikšmingas dalykas kaip rinkėjai. Tačiau šio pareigūno panieka taip pat atskleidė elito tarpe vyraujančią nuomonę, kad JAV ir Kinijos santykius transformuoti būtų labai sunku.

Kinija norėtų sklandesnių ryšių su Amerika, teigė pareigūnas. Tačiau dabartinė įtampa taip giliai įsišaknijusi, kad ką nors pakeisti būtų sudėtinga, nebent JAV imtų visiškai kitaip suprasti pasaulį. Pasak jo, vakariečiai labai egoistiški ir mėgsta teisti kitus. Jie netikėjo, kad kinai – darbštūs ir uoliai besimokantys žmonės – galėtų tapti jų varžovais. Pasak pareigūno, nesvarbu, kuri partija vadovaus Vašingtone – „Amerika bet kokiu atveju turi atsakyti į klausimą: ar ji ir Vakarų pasaulis gali susitaikyti su Kinijos augimu ir ją gerbti?“

Kinijos lyderių nuomone, Donaldo Trumpo agresija tik paspartino neišvengiamas tendencijas. Jiems D. Trumpo era atskleidė, kad kalbos apie vertybes – tik spektaklis, o Kinija amerikiečius labiausiai gąsdina dėl to, kad stiprėja, ir kad vienintelis Kinijai teisingas sprendimas – dar labiau sustiprėti, kol jos sėkmė sugėdins ir nutildys Vakarų kritikus. Kinai taip pat mano, kad anksčiau pasaulyje viešpatavusi JAV tūžta dėl savo silpnybės ir dėl to dar labiau nori paversti Kiniją atpirkimo ožiu.

Būdamas Kinijos viceprezidentu Xi Jinpingas praleido daugelį valandų su tuometiniu JAV viceprezidentu Joe Bidenu, kuris laikomas tradiciniu politiku ir centristu, palaikančiu verslus, norinčius geresnių ryšių su Kinija. Tačiau vis tiek manoma, kad sunkumai su JAV neišvengiami.
Paprasti Kinijos gyventojai dar niekad taip atidžiai nesekė JAV rinkimų. Tačiau dauguma juos stebėjo ne su pavydu, o su panieka. Pakurstyti daugiau laisvės suteikusių cenzūruotojų, socialiniai tinklai greitai prisipildė patyčių ir „memų“ rinkimų tema, bet vis tiek vyrauja požiūris, kad rezultatas nesvarbus. Kinijos internete galima rasti daugybę D. Trumpą remiančių žinučių. Daugelyje jų piktdžiugiškai juokiamasi iš kovingo jo stiliaus ir teigiama, kad jo nekompetencija, ypač kovojant su COVID-19 pandemija, buvo naudinga, nes pakenkė Amerikai. Kiti D. Trumpo gerbėjai – tai nacionalistai, dėkingi, kad jis nenorėjo pasmerkti Kinijos vyriausybės veiksmų Sindziange ir Honkonge, ir, nors ir keista, – disidentai ir Honkongo gyventojai, manantys, kad D. Trumpas griežtai elgėsi su komunistų partija.

Joe Bidenas

Amerikiečiai gali prieštarauti kinų požiūriui, kad JAV politika nerimta, nepastovi ir savanaudiška. Tačiau tiek tarp elito, tiek tarp plačiosios visuomenės įsigalėjęs ciniškas požiūris į demokratiškus Vakarus turi pasekmių. Pažvelgus į jį galima nuspėti, kokiu būdu partija imsis, kaip spalio 29 d. pareiškė partijos centro komitetas, „iš esmės keisti tarptautinės galios pusiausvyrą“.

Ciniškas elito požiūris į JAV kelia nerimą Harvarde studijavusiam kinų tinklaraštininkui „Chairman Rabbit“, socialiniame tinkle „Weibo“ turinčiam 1,7 mln. sekėjų, tarp jų ir įmonių vadovų ir pareigūnų vyriausybės ministerijose. Tikroji tinklaraštininko pavardė – Ren Yi. Jis – tradicinis nacionalistas, turintis ir garbingo kraujo – jo senelis devintajame dešimtmetyje buvo reformacijos partijos sekretorius Guangdongo provincijoje. Jo tinklaraštyje dažnai aptariami JAV politikos niuansai. Tačiau plačioji visuomenė tokius niuansus laiko naivumu. Kalbėdamas prie kavos puodelio Pekino viešbutyje, Y. Ren teigė, kad iki 2018 m. kinai D. Trumpą mėgo. Jiems patiko jo populizmas ir nacionalizmas bei pagyros prezidentui Xi Jinpingui. Jo šūkis „Vėl paverskime Ameriką didžia“ buvo labai panašus į kalbas apie Kinijos atgaivinimą. Gerbėjų iš pradžių sulaukė net tarifų karas.

Kai D. Trumpo pasiuntiniai spaudė Kiniją greičiau vykdyti reformas ir atverti rinką, dalis kinų teigė palaikantys amerikiečių argumentus, prisimena Y. Ren. Tačiau nuotaika pasikeitė po trijų įvykių. Pirma, kai Amerikos prokurorų, tiriančių kaltinimus sankcijų nesilaikymu, prašymu Kanadoje suimta Kinijos technologijų milžinės „Huawei“ vadovė Meng Wanzhou. Antra, kai JAV politikai palaikė prieš vyriausybę nukreiptus protestus Honkonge. Trečia, kai JAV nesugebėjo susitvarkyti su pandemija, nors kinai tuo tarpu laikėsi griežtų sveikatos apsaugos priemonių, padėjusių namuose virusą sutramdyti.

Pasak Y. Ren, daugelis jo draugų priėjo išvadą, kad visi JAV politikai vienodai blogi. Jis teigia, kad dauguma kinų „mano, jog JAV politika tėra didžiulis sąmokslas, skirtas kenkti Kinijai“ – tokia nuomonė laikoma išsilavinimo požymiu. Kažkada kinai į JAV žvelgė romantizuotai ir laikė ją pažengusia šalimi.

„Tačiau dėl COVID-19 pandemijos jie ėmė laikyti amerikiečius savanaudžiais ir priešiškais mokslui bei intelektualams“, – teigia jis. Nieko keisto, kad kinus supykdę įvykiai (W. Meng suėmimas ir parama Honkongo protestams) susiję su valstybės suverenitetu. Vienalytė Kinija nesupranta daugialytės ir susiskaldžiusios JAV, teigia Y. Ren. Kinams labiausiai rūpi Kinijos stiprybė ir teritorinis vientisumas. „Jie mano, kad Kinijai lemta stiprėti ir dėl to susiremti su Amerika“, – paaiškina jis.

Kiniją sulaikyti per vėlu, bet dar galima su ja konkuruoti

Visuomenės nuomonė kelia nerimą ir prestižinio Pekino universiteto Amerikos studijų centro direktoriui Wang Yong. Dažnai socialiniuose tinkluose pasirodantis direktorius rinkimų išvakarėse sukūrė keletą trumpų vaizdo įrašų apie JAV ir įkėlė juos į internetinę platformą „Jinri Toutiao“, kurie jie sulaukė daugiau kaip 10 mln. peržiūrų. Jis teigia, kad Amerikoje politiką su Kinija nulemia viena kitai prieštaraujančios interesų grupės, o J. Bidenas klauso Volstryto finansininkų ir Silicio slėnio vadovų, kurie nori „racionalesnių“ santykių su Kinija. Tuo tarpu Kinijai priešiški politikai ir vyriausybėje įsišaknijusios tamsių interesų grupės nori naujo Šaltojo karo.

Tačiau, jo nuomone, Kinija ir JAV gali bendradarbiauti tokiose abiem šalims svarbiose srityse kaip klimato kaita, visuomenės sveikata ir pasaulio ekonominis klestėjimas. Vis dėlto susitikus universitete išgerti jazminų arbatos profesorius teigė, kad žmonėms reikėtų išlikti realistais. Pasak jo, JAV „pripratusi pasaulyje būti pirmoje vietoje ir padarys bet ką, kad tik apgintų savo padėtį“.

Vyraujant tokiam nepasitikėjimui į draugiškus Kinijos santykius su JAV reikėtų žvelgti realistiškai – tai tik bandymas išlošti laiko, kol Kinija sustiprės. Kinijos vadovai neslepia požiūrio, kad pagarbiai elgiamasi tik su galingaisiais. JAV gali rinktis, konkuruoti ar ne. Tačiau duotas aiškus įspėjimas – jei ji sustos vietoje, tai bus pergalė Kinijai.