Jamaika baigia sutvarkyti įstatymus, reguliuojančius augančios marihuanos pramonės, pritraukusios investicijų iš didelių Kanados įmonių, pavyzdžiui, „Canopy Growth Corp.“ ir „Aphria Inc.“, eksportą.

Pasak Jamaikos pramonės, komercijos, žemės ūkio ir žuvininkystės ministro Audley Shaw, valstybės tikslas – eksportuoti vietoje auginamą marihuaną į valstybes, kuriose importuoti medicinines kanapes leidžiama, pavyzdžiui, Vokietiją ir Australiją.

Tačiau iškilo viena problema – Jamaikos bankų sistema „labai glaudžiai susijusi“ su JAV, kurioje kanapių prekybos pramonei taikomi apribojimai, nes federaliniu lygiu narkotikas vis dar nelegalus.

„Tai kliūtis, niekaip kitaip negalima pasakyti – tai didžiulė kliūtis medicininių kanapių pramonės plėtimui“, – interviu „Bloomberg“ Niujorko biure trečiadienį sakė A. Shaw.

Jis ypač domisi marihuanos teikiamomis galimybėmis sumažinti priklausomybės nuo opioidų paplitimą ir tikisi, kad ši žinia nukeliaus iki pat prezidento Donaldo Trumpo.

„Padėtis labai rimta, todėl būtina jai skirti didžiausią dėmesį“, – teigė jis.

D. Trumpas

JAV Atstovų rūmuose neseniai priimtas Saugiai ir sąžiningai vykdomos bankininkystės aktas, kuris leistų bankams bendradarbiauti su valstijos įstatymų nepažeidžiančiomis kanapių įmonėmis. Tačiau leidimas netaikomas tarpvalstybinei ar korespondentinei bankininkystei, todėl Jamaikos eksportuotojai liktų už borto.

„Kuo labiau gilinuosi į šią sritį, tuo labiau suprantu, kaip svarbu, kad visi rinkos dalyviai imtų nedelsiant visi kartu reikalauti pakeisti įstatymus“, – teigė A. Shaw.

Jamaika dėl tokių muzikantų kaip Bob Marley ir Peter Tosh muzikos su kanapėmis siejama jau seniai, o 2015 m. valstybėje nustota bausti už nedidelius marihuanos kiekius, taip pamažu atveriant duris medicininių kanapių rinkai. Iki šiol valstybė suteikė maždaug 50 licencijų pardavinėti medicinines kanapes ir vysto naują projektą, skirtą į pramonę pritraukti daugiau smulkių ūkininkų.

Nors paklausa iš vietinių ir turistų nemaža ir namuose, eksportas „būtinai reikalingas norint užtikrinti pramonės augimą“, – teigė A. Shaw.

Jis teigė, kad neteisinga, jog JAV leidžia įtraukti į akcijų biržą Kanados kanapių įmones, pavyzdžiui, „Canopy“, „Tilray Inc.“, „Aurora Cannabis Inc.“ ir kitas, tačiau draudžia kanapes pardavinėjančioms įmonėms naudotis tarptautinėmis bankų paslaugomis.

Marihuana

„Gal kas nors galėtų man paaiškinti, kodėl kanapes pardavinėjanti įmonė įtraukta į akcijų biržą, bet kyla problemų dėl korespondentinės bankininkystės? – piktinosi. A. Shaw. – Šią problemą reikia spręsti – ir kuo greičiau.“

Į „The New York Stock Exchange“ ir „Nasdaq Stock Market“ biržas įtraukti kanapėmis prekiaujančias įmones leidžiama, jei valstybėje, kur vykdo veiklą, įmonės laikosi visų federalinių įstatymų, o nė viena iš įtrauktų įmonių veiklos nevykdo JAV. Jei Saugiai ir sąžiningai vykdomos bankininkystės aktas bus priimtas ir taps įstatymu, į akcijų biržą greičiausiai bus įtrauktos ir kanapėmis prekiaujančios įmonės iš JAV.