Šis straipsnis portale delfi.lt pirmą kartą publikuotas 2019-10-30. Tai dalis ciklo „Sausas įstatymas“. Šįkart kviečiame nusikelti į Lietuvos žemes, kai jos tapo Rusijos imperijos dalimi.

Privilegija, kurią turėjo ne kiekvienas

Šiuos ir kitus faktus savo knygoje „Vodkos imperija: alkoholis, valdžia ir politika Rusijoje“ aptaria Markas Lawrence'as Schradas. Knygoje itin detaliai išanalizuojama Rusijos įvairių valdžių naudota alkoholio politika, o Lietuva daugybę metų praleido šios politikos pančiuose.

Kaip rašo Jonas Liupkevičius, XIX amžių lietuviai pasitiko jau turėdami kelių šimtų metų girtavimo patirtį. „Lietuvos miestai, miesteliai ir pakelės buvo sėte nusėtos smuklėmis, o girtavimo mastai buvo neregėti“, – rašo J. Liupkevičius. Tačiau, kaip teigia istorikas ir knygų autorius Antanas Astrauskas, su alkoholiu susiję įstatymai niekuo nepasikeitė Lietuvai tapus carinės Rusijos dalimi. Kokie įstatymai galiojo tuo metu, galite sužinoti perskaitę antrąjį „Sauso įstatymo“ ciklo straipsnį ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją