Šiemet Pakistane tiek prilijo, kad po vandeniu atsidūrė trečdalis šalies teritorijos – virš 250 000 kv. km po vandeniu. Palyginimui – beveik keturios Lietuvos. Panašūs dalykai, tik mažesniu masteliu, kartojasi kasmet. Vasarą Pakistano žemė įkaista, ir vėsesnis oras virš vandenyno suformuoja musoninius vėjus, kurie iš jūros atneša drėgmę.

Pakistane yra didžiausia pasaulyje irigacinė sistema, nes musonai yra kasmetis Pakistano klimato elementas. Dėl musoninių liūčių šią sistemą sukūrė britai 19 a. Iš upių vanduo suteka į vis siauresnius kanalus, ir paskutinis jų, vadinamas „moga“, yra vos 15 cm pločio. Nekontroliuojami žemdirbiai pažeidinėja šią sistemą, platindami griovius sau. Neprižiūrimi kanalai tiesiog užanka sąnašomis, ir sistema nustoja veikti.

Nors tai branduolinė valstybė, net

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją