Per daug nesigilinant į genezę (esama ir teiginio, kad į žmonių pasaulį atklydo iš gyvūnų pasaulio) lietuviška „Wikipedia“ mobingą (angl. mobbing) apibrėžia sisteminiu grupiniu („minios puolimas“) engimu, psichologiniu teroru ilgesnį laiką, kurio dažniausias tikslas – pažeminti, išjuokti grupės narį, atitolinti ar net atskirti jį nuo kolektyvo.

Lietuviškame „Google“ mobingas renka apie 36 400 nuorodų (balandžio 20-osios rezultatas), kas gali ir rodyti terminu apibrėžiamo reiškinio šviežumą (šiaip toks ir yra, pasak „Wiki“, pirmą kartą konstatuotas Švedijoje 1980-ųjų pradžioje, taigi naujausių laikų prieigose). Kita vertus, angliškasis „mobbing“ ten pat renka apie 16 500 000 nuorodų (tos pačios dienos rezultatas), taigi ne viskas vien paprasta.

Esama ir mobingo atmainos bulingo (angl. bullying) kaip emocinės prievartos, kuri pasireiškia patyčiomis – pavyzdžiui, direktorius tyčiojasi iš sekretorės ar vienas bendradarbis tyčiojasi iš kito etc. Kaip ir suprastina, jog gali dalyvauti visi panorėję – tiek vadovai, tiek kolektyvas. „Bullying“ „Google“ renka apie 133 000 000 nuorodų (balandžio 4-osios rezultatas).

Jei prireikė gana kruopštaus mobingo-bulingo apibrėžimo, vadinasi, barnis – reikšmingas žmonijos veiklos baras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)