Apsimestinis vyro mandagumas buvo ne laiku ir ne vietoje. Staiga supratau, kad esu dalis tūkstančių moterų pasiruošusių mesti viską, kas atspindi jų apkūnius kūnus, lauk per langą. Deja, kartais net protingiausio žmogaus protas išeina atostogų. Bet, kai žinai, kad JAV vyrai jau nurašinėja pradedančias tukti keturiasdešimtmetes ir todėl skiriasi, darosi neramu. Kyla klausimas: gal ir Lietuvos vyrai serga ta pačia alergija apkūnioms moterims? Kas tuos vyrus žino? Kol sėdi namuose čiauškia tau į ausį „myliu, myliu, atrodai puikiai“.

Vyrams nerūpi tyrimai rodantys, jog kas penkta moteris toleruoja jų alaus statinėmis pavirtusius pilvus. Gal taip yra todėl, kad su „dideliu vyru“ saugiau, išskyrus tuos agresyviuosius? „Sutinku su bet kokiu jo pilvu, tik kad neštų pinigus namo“, – taip tikriausiai mano daugelis moterų gyvenančių su pilvūzais.

Apkūniųjų moterų situacija kita. Vyrų „tolerancija“ labai greitai išryškėja išėjus į gatvę pasivaikščioti. Tuojau pamatai jo žaibiškai mestą žvilgsnį į pro šalį einančią metro septyniasdešimt trijų centimetrų ūgio laibą stirną, su nuo kaklo augančiomis kojomis ir stačiomis lyg šešiolikmetės krūtimis. (Tikrai silikoninės, ne kitaip!) Mintyse prakeiki tą nieko dėtą praeivę. Moteriškas solidarumas ištirpsta lyg rūkas. Nors vėliau susigriebi ir mintyse atsiprašai. Juk laikas susitaikyti: yra kaip yra. Kol stovėjau eilėje prie gražių plaukų, nespėjau ten, kur Dievas dalino lieknas „talijas“. Kažkam davė viena, kitam – kita, neštampavo vienodų. Na, ir vyras nekaltas, juk neuždengsi jam akių lyg kokiam arkliui. Bet kai maniškis prieš kokius šimtą metų lyg įbestas sustojo prie fotografijos meno galerijos vitrinoje, žemė prasmego po mano kojomis. Neišpasakytas įžūlumas – jis spoksojo į nuogos, ypač dailios moters nuotrauką, kai aš pati tuomet buvau veik etalonas – 90–60–90 ir dar su ant sėdmenų besiplakančia stora kasa! Jis ėmė teisintis, kad menas yra menas ir jis išstatomas viešam vertinimui.

Grožis / San Paulo madų savaitė, 2017
Ką kalbėti tada, kai esi pakeliui į niekaip neišvengiamą klimaksą ir visi veidrodžiai lyg susitarę tau sadistiškai rodo kiekvieną ekstra kilogramą? Kai po platesnėmis suknelėmis bandai nesėkmingai paslėpti vis auganti pilvą – didėjantį ne nuo nėštumo, o perteklinio riebalų kiekio? Tad kartą per mėnesį profilaktiškai primenu vyrui, kad man esant šalia nesižvalgytų į praeives. Toks elgesys šlykštus, nedovanotinas. Tarp inteligentijos atstovų tokio elgesio kaip ir neturėtų būti. Bet dažnai darbe arba restorane, gatvėje matau kartu su žmonomis spaciruojačius vyrus, kurie be jokios gėdos steibeilija į kiekvieną plonesnę moterį, lyg ji būtų kuo nors pranašesnė už saviškę. Tai matydama prieinu prie logiškos išvados: visi vyrai vienodi mužikai ir išsilavinimas čia nieko nekeičia. Belieka tik susitaikyti su tuo, kas akivaizdu. Išeik su vyru į gatvę ir tiesos akimirka smogs tau tiesiai į veidą. Žinoma tol, kol nesugrįžti namo ir vėl tampi karaliene, nors jau tunkančia ir prarandančia žavesį. Juk tarp keturių sienų konkurenčių nėra, o vyrui, regis, geriau žvirblis rankoje, nei stirna girioje. Juolab kai pandemijos metu jis iš namų – nei žingsnio. Jam sunku, o aš piktdžiugiškai džiaugiuosi. Štai Dievo kerštas tau, vyreli, už kiekvieną mestą žvilgsnį į svetimą – visada ploną – moterį. Prie viso to dar plaunu jam smegenis apie skirtingus kultūrinius požiūrius į apkūnias moteris įvairiuose kultūrose. Pasitelkiu ir istorinius faktus nuo žemės sukūrimo laikų.
Mano patarimas apkūnioms moterims. Kompleksai ir per ankstyvas subobėjimas nuo amžiaus nepriklauso. Esate žavios tiek, kiek pačios tokiomis jaučiatės – viskas yra tik jūsų galvose. Todėl pasitikėkite savimi ir neišjunkite šviesos miegamajame – tegul vyras grožisi visais jūsų privalumais. Jūsų yra daug ir šito „daug“ sveikam vyrui be jokios abejonės reikia. Imkitės iniciatyvos, negulėkite išsigandusios lyg pliauskos ant nugaros. Pasyvumas jūsų vyrams tik patvirtins, kad nutukimas yra rimta problema, lovoje taip pat. Na, o jeigu jis jumis nesigroži, jam to „daug“ nereikia, tai jau kažkas negerai jūsų tarpusavio santykiuose.
V. Guobė

Šioje vietoje moterims ir vyrams, mano skaitytojams, patariu įdėmiai susipažinti su trumpa apžvalga bei įžvalgomis šia tema. Jos be jokių abejonių rodo, kad šiuolaikinės Vakarų kultūros reikalavimas moterims – laikytis neįmanomų formatų – yra nukreiptas prieš moters prigimtį. Studijavau socialinę ir kultūros antropologiją, o ir žmogaus psichologiją neblogai išmanau. Viena mano temų – moters grožio kanonų kaita per amžius. Skubu jus nuraminti – tikrai nesiruošiu pateikti mokslinio traktato. Tik trumpai sudėliosiu esminius akcentus. Žinios tikrai palengvina gyvenimą. Taigi, pradėsiu nuo gruboko vyriško humoro. Kartą kaime lankiau savo pagyvenusią mamą. Ten, mažame kultūrnamyje, vyko baliukas. Grojo muzika. Šalia manęs stovėjo keli diedai, išgirdau, kaip vienas jų leptelėjo draugui: „einam, pastumdysime savo spintas“. Išvertus į lietuvių kalbą – einam pašokdinsime savo storas žmonas. Driokstelėjo juokas. Netrukus nuskambėjo dar viena frazė: „Vyras ne šuo, ant kaulų nepuola“. Dar kartą nusikvatoję kavalieriai nuėjo šokti. Supratote? Viename kaimo šokių vaizdelyje – visa tiesa apie tikrąjį vyro seksualinį skonį.

Todėl, pirma, istorinė apžvalga apie stambaus sudėjimo moterį ir tokios moters požiūrį į save. Jis kinta su madomis ir socialiniu statusu. Per amžius daugelyje kultūrų buvo garbinama stora, plačiais klubais ir didelėmis C-liemenėlės krūtimis moteris. Kuo turtingesnis vyras, tuo storesnė žmona patvirtinantį jo, turtuolio, statusą. Apsilankykite internete, atsiverkite meno portalus, įrašykite „Rubensas“ ir pamatysite kaip moters idealą kūrė XVII amžiaus flamandų tapytojas Peteris Paulius Rubensas.

Leukipo dukterų pagrobimas / Peter Paul Rubens 1617

Tuojau suprasite, apie ką kalbu. Yra dar vienas jau šių laikų menininkas tapantis Kolumbijoje, Pietų Amerikoje, Tai Fernandas Botero. Jo vaizduojamos putlios moterys veda pasaulį iš proto.

Botero skulptūra Berlyne

Antra, kultūros poveikis moters išvaizdai. Arabų, musulmonų šalyse yra šokis, vadinamas pilvo šokiu. Ir vėl lankykitės internete. Vis tiek veikti šiuo metu neturite ko. Susėskite su žmona ir tikrai turėsite malonumą stebėdami pilvo šokėjos judesius. Bet ne tai svarbiausia: atkreipkite dėmesį, kad šį šokį dažniausiai šoka apkūnios moterys, Indijoje net ir pagyvenusios nutukusios moterys nesigėdi rodyti riebaus pilvo.

Trečia: kas nutiko su Vakarais? Kada ir kodėl moters etalonu tapo prieš moters prigimtį nukreipta fantazija apie siūlo formato moteris? Tas prakeiktas nežmoniškas idealas paverčia paaugles save badu alinančiomis šizofrenikėmis, jaunas moteris – šio nesveiko idealo vergėmis, o pagyvenusias – iek pat pagyvenusių vyrų akimis jau atgyvenusiomis lūzerėmis. Visi puikiai prisimename, kaip mokyklose be gailesčio buvo niekinamos apkūnios mergaitės. Deja, ir šiandien nuo patyčių jos neišsisuka. Bet kai Euroviziją laimėjo Izraelio dainininkė storulė Netta Barzilai, eilinį kartą supratome, kad ne kilogramuose esmė. Kaip reaguota į jos pergalę? Jeigu kas dar pamena, Lietuvoje kilo žiauri pasityčiojimo iš nugalėtojos banga. Tautiečiai pasiuto dar ir dėl to, kad ji visiems nekentėjams parodė gigantišką vidurinį pirštą. Netta triumfavo, o su ja triumfavo visos apkūnios merginos pasaulyje.

Mėgstantys operos meną jau žino, kad neretai pasaulinio masto operos divos yra stambaus sudėjimo. Amžinatilsį operos dainininkė Montserrat Caballé tikrai nekompleksavo, jai buvo nusišvilpt į savo kūno sudėjimą. Čia delfi.lt straipsnis apie mūsų taip pat stambaus sudėjimo operos žvaigždę Nomeda Kazlaus. Ji dainavo kartu su Montserrat Caballé.

Vienu žodžiu, kalbėkitės. Išklausykite vienas kitą. Priminsiu, kad ne tik išsikalbėti reikia mokėti. Tikras menas – gebėjimas išklausyti to, kuris ar kuri nori išsipasakoti, kad ir apkūnumo tema. Jautrumas yra būtina sąlyga. Gal šios mano mintys ir pavyzdžiai padės jums abiem kitaip pasižiūrėti ir į save, ir vienas kitą. Gal pagaliau stuktelės išganinga mintis, kad neigiamas požiūris į apkūnumą glūdi tik jūsų abiejų smegeninėje. Džiaukitės vienas kitu, kol esate kartu nekreipdami dėmesio į kūno sudėjimą. Meilei ne motais kilogramai, ar ne taip?
V. Guobė

Ketvirta: seksas. Mano patarimas apkūnioms moterims: kompleksai ir per ankstyvas subobėjimas nuo amžiaus nepriklauso. Esate žavios tiek, kiek pačios tokiomis jaučiatės – viskas yra tik jūsų galvose. Todėl pasitikėkite savimi ir neišjunkite šviesos miegamajame – tegul vyras grožisi visais jūsų privalumais. Jūsų yra daug ir šito „daug“ sveikam vyrui be jokios abejonės reikia. Imkitės iniciatyvos, negulėkite išsigandusios lyg pliauskos ant nugaros. Pasyvumas jūsų vyrams tik patvirtins, kad nutukimas yra rimta problema, lovoje taip pat. Na, o jeigu jis jumis nesigroži, jam to „daug“ nereikia, tai jau kažkas negerai jūsų tarpusavio santykiuose. Bet visų pirma, problema yra vyro. Gal moters nutukimas jam asocijuojasi su motina, todėl jis tampa impotentu arba sėkla išsilieja akimirksniu. Gal jis mano, kad nutukusi žmona patvirtina jo asmeninę nesėkmę. Gal jis dar jai plonai esant pasirinko ją kaip jo, eržilo statuso, įrodymą? Gal jis svajoja apie daugpatystę? Toks vyras norėtų turėti dvi moteris – vieną tą didelę, buityje ir lovoje. Namuose ji gamintų skaniausius patiekalus, o iš baimės dėl savo apkūnumo prarasti vyrą šokinėtų apie jį lyg motina Teresė. Na, o kitą – išeigai ir piarui, kaip sakoma. Su liekna gražuole (90–60–90) jis – lyg koks povas ar gandras –žirgliuotų gatvėmis aukštai pakėlęs galvą. Bet daugpatystė krikščionybėje draudžiama. Kas belieka? Tapti turtingu sultonu su keturiomis žmonomis. Be turtų neapsieisi, nes kiekvienai žmonai reikalingi namai, mašinos, aibės vaikų… Belieka tik pasvajoti.

Vienu žodžiu, kalbėkitės. Išklausykite vienas kitą. Priminsiu, kad ne tik išsikalbėti reikia mokėti. Tikras menas – gebėjimas išklausyti to, kuris ar kuri nori išsipasakoti, kad ir apkūnumo tema. Jautrumas yra būtina sąlyga. Gal šios mano mintys ir pavyzdžiai padės jums abiem kitaip pasižiūrėti ir į save, ir vienas kitą. Gal pagaliau stuktelės išganinga mintis, kad neigiamas požiūris į apkūnumą glūdi tik jūsų abiejų smegeninėje. Džiaukitės vienas kitu, kol esate kartu nekreipdami dėmesio į kūno sudėjimą. Meilei ne motais kilogramai, ar ne taip?

P.S. Šiame straipsnyje sąmoningai neliečiu nutukimo medicininių problemų. Nesu gydytoja ir tikrai nesiruošiu siūlyti visokių abrakadabra liesėjimo per dvi savaites receptų. Tiesiog noriu atkreipti dėmesį į skirtumą tarp medicininių problemų siejamų su nutukimu ir psichologinių. Dar klausimas, nuo ko žmogaus kūnas ir tarpusavio santykiai bei požiūris į save labiau suserga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)