Šis posakis pateko ir į legendinę „Volstryto maklerio (brokerio, prekeivio, konsultanto) taisyklių“ atmintinę, ilgus metus cirkuliavusią tarp rinkos naujokų.

Žinoma, nei tas posakis, nei atmintinė neišgelbėjo „Goldman Sachs“, o ir kitų didžiųjų JAV investicinių bankų reputacijos per 2007–2008 metų pasaulinę nekilnojamojo turto krizę, per kurią žlugo ne viena stambi pasaulio kredito ir investicinė institucija, ir po kurios daugeliui bankų bei svarbiausiam pasaulio finansiniam centrui – Volstrytui prilipo sunkiai nuplaunamos „gobšuolių“ ir „plėšrūnų“ etiketės.

Tradiciškai Volstrytas (tiksliau, jo gobšumas) visada buvo ir tebėra kaltinamas dėl visų finansinių krizių bei didelių bankrotų – nuo „Pan Am“ iki „Enron“, nuo 1929 metų Didžiosios Depresijos iki 2008 metų kracho, nepaisant to, kad dauguma tų įvykių kaltininkų gyveno ir vykdė veiklas būdami už tūkstančių kilometrų nuo tos gatvės Niujorke. Visgi į ją sueidavo visi finansinių operacijų galai, ir joje buvo sprendžiamas daugelio kompanijų ar institucijų likimas (galų gale, būtent Volstryte yra įsikūręs svarbiausias valstybinis JAV Federalinio rezervo bankas, čia veikia dvi didžiausios pasaulyje vertybinių popierių biržos).

Volstrytas

Ir Volstrytas visada buvo toks: jis ne tik mėgo kontroliuoti pasaulinius procesus. Jis didžiavosi savo gobšumu ir galia. Nes kiekvienas geras bankininkas žino – niekada nebūsi turtingas, jei dirbsi rankomis, o ne galva, o uždirbti didelius pinigus vien galva reiškia būti ne tik protingu, bet ir ypatingu gyvenime žmogumi (per metus vien Volstryte įsikūrę bankai surenka 50 milijardų dolerių kaip komisinius už savo tarpininkavimo paslaugas bei konsultacijas).

„Dėjau ant jūsų“ yra tavo naujasis vardas.
G. Drukteinis

Todėl, nepaisant oficialių korporacinių-finansinių institucijų elgesio ir veiklos kodeksų, Volstryte daugelį metų lygiagrečiai cirkuliavo ir nerašytos elgesio taisyklės rinkos naujokams, žengiantiems į šį viliojantį pinigų ir galios pasaulį, kupiniems jaunatviško entuziazmo ir dažnai – nepagrįstai naivių vertybių. Kodėl nepagrįstai naivių? Nes jos visos turėjo nublankti prieš paprastą žmogaus asmeninių gebėjimų įrodymą – praturtėjimą. Kartais tos neoficialios taisyklės buvo surenkamos į vieną atmintinę, kartais išsklisdavo į keletą jų, kartais jų skaičius išaugdavo iki 100, kartais sumažėdavo iki dešimties. Tačiau jos visada egzistavo, kupinos realaus gyvenimo išminties, cinizmo bei didaktikos.

Volstrytas buvo ir tebelieka vieta, alsuojanti pinigais. Ir jeigu jūs kada sugalvosite užsiimti šia veikla – prekiauti geresnio žmonių gyvenimo iliuzija – galbūt šios pasaulio galingųjų išminties taisyklės (optimali Lietuvos skaitytojui adaptuota versija), perduodamos jaunajai Volstryto maklerių kartai, pravers ir jums pačiam?

1. Neturte nėra nieko garbingo ar tauraus. Tu gali išspręsti visas savo problemas vien tapdamas turtingu.
2. Bet... šiame versle Tu niekada netapsi galutinai turtingas. Tu tik gali pasiekti tam tikrus reliatyvaus neturto lygmenis.
3. Mes neteikiame paslaugų. Mes kaupiame skolas.
4. Per visą savo egzistavimo istoriją mes labiausiai rūpinomės tik vienu reikalu – žmonių įsipareigojimais.
5. Svarbiausia tavo darbo dalis yra tenkinti norus žmonėms, kurie dar nežino, kad tuos norus turi.
6. Rinkoje nereikia būti intelektualu. Tiesiog pirk ir parduok.
7. Rizika taip pat yra žaliava. Ji gali būti supakuota ir parduota kaip mandarinų dėžutė.
8. Apyvartos reiškia realią galią.
9. Kiek? Daugiau.
10. Gyvenimas yra ištisinis pardavimo procesas. Tu parduodi ir perki kiekvieną savo gyvenimo akimirką.

Volstrytas

11. Jei tuo tiki, pirmyn! Bet jei apsiriksi, tau – šakės!
12. Maklerius dažniausiai sužlugdo du instinktai – baimė ir gobšumas.
13. Šiame versle svarbiausi yra neapčiuopiami dalykai, tokie kaip pasitikėjimas savimi, atkaklumas ir laimė.
14. Pastovumas yra skirtas kvailiams, ne mums.
15. Geri makleriai neturi klientų. Jie turi aukas.
16. Gėris neturi jokios reikšmės šiame versle. Jis arba yra, arba jo nėra. Niekada neleisk moralei gadinti tavo veiklos.
17. Niekada emociškai neprisirišk prie jokių popierių – nei akcijų, nei pinigų.
18. Niekada neišduok draugo, niekada nesigailėk priešo.
19. Nesek paskui minią. Daugumos nuomonė yra visuomet klaidinga.
20. Tas, kas žino, nesako. Tas, kas sako, nežino.

Rinka yra kaip jūra – ją reikia gerbti, jos reikia bijoti.
G. Drukteinis

21. Ignoruok naujienas.
22. Ten, kur tragedija, ten ir galimybė. Didžiausi pinigai yra padaromi iš problemos.
23. Ne rinka yra silpna. Ne ekonomika yra silpna. Ne žmonių perkamoji galia yra silpna. Tu esi silpnas.
24. „Dėjau ant jūsų“ yra tavo naujasis vardas.
25. Blogiausia šio verslo pasekmė yra pasipūtimas: anksčiau ar vėliau tu pradėsi galvoti, kad kiti žmonės yra idiotai ir kvailiai. Kai tai pajusi, daryk pertrauką.
26. Jei tiki kapitalizmu, tada žinai – išgyvena tik stipriausieji.
27. Petnešas reikia užsitarnauti.
28. Rinka yra kaip jūra – ją reikia gerbti, jos reikia bijoti.
29. Svajok. Visada svajok.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)