„Sutikimo inžinerija“ kaip požiūris. Tai reiškia inžinerijos kaip požiūrio naudojimą, t.y. veiksmai, pagrįsti absoliučiomis situacijos žiniomis, taip pat moksliniu principu ir patikrintos praktikos taikymas, siekiant įtikinti žmones palaikyti tam tikrą idėją ar programą. Bet kuris asmuo ir bet kokia organizacija yra visiškai priklausomi nuo visuomenės pritarimo, todėl susiduria su visuomenės sutikimo, dėl savo tikslų ar programų sudarymo, problema. Tikimės, kad mūsų išrinkti atstovai stengsis pasiekti sutarimą, tam naudodami prieinamą ryšių tinklą. Mes atmetame valstybinį autoritarizmą ar visuotinį reguliavimą, tačiau norime veikti raštu ar žodžiu. Sutikimo inžinerija yra demokratinio proceso esmė“, – Edward Louis Bernays, viešųjų ryšių specialistas.

Tai yra technologijos, kuriomis mus gąsdina konspiracijų mėgėjai. Tačiau, kaip ir viskas šiame pasaulyje, šios technologijos yra nužiūrėtos nuo motulės gamtos, kuri naudojasi jomis daugybę milijonų metų, kad nukreiptų šios planetos gyventojus jai norima kryptim. Prasidėjus gegužės žydėjimo metui, motulė gamta „įjungia“ žmoguje stipriausius instinktus – giminės pratęsimo.

Taip kiekvieną gegužę, kai dėl pasiutusių žydėjimų ievų, alyvų, jazminų, bijūnų..., siaučia jausmai ir siela, o sveikas protas ilsisi, žmogus tampa pavaldus savo instinktams, kuriuos pažadina svaiginantys gėlių aromatai. Gegužė – tai ne metų mėnuo, o sielos būsena.

„Tada, kai žmogus nusprendė, kad jis yra gamtos valdovas, gamta turbūt tyliai kikeno, artėjantį gegužį suplanuodama…“ Gegužės žydėjimo kerams nepavaldus nei laikas, nei žmogaus amžius, nei šeimyninis statusas. Taigi gamtai kaip ir „nematomiems užkulisių valdovams“ tos visos moralinės ir socialinės normos nė motais. Už tai atsako kiekvienas asmeniškai, kaip toli žydinčių bijūnų aromatas gali jį nuvesti.

Bet kadangi mūsų močiutės perprato tas technologijas, išmaniai jas naudodavo savo tikslams. Kalbant šių dienų terminologija – perėmė valdymo procesą į savo rankas. Taigi kiekviename sodelyje augdavo ir jazminai, ir pinavijos, kad apsvaigęs nuo tų aromatų vyras dėmesį atkreiptų į savo teisėtą žmoną, o ne į svetimas mergeles. Nauda aromaterapijos arba kvapų terapijos mūsų laikais moksliškai įrodyta.

Žydėjimo metu jazmino gėlėse yra daug eterinių aliejų, tačiau tik tuose, kurie pražydo neseniai. Jie daro teigiamą poveikį žmogaus savijautai. Eterinių aliejų aromatai gali normalizuoti lytinį libido. Tokio augalo pumpurai naudojami gaminant specialų nuovirą, normalizuoti virškinimo sistemą. Taip pat jazminuose esančios medžiagos gali išvalyti kūną nuo toksinų , taip pat sustiprinti imuninę sistemą. Bet kurioje iš tokių jazminų veislių yra vaistinių savybių turinčios medžiagos. Jazminų krūmas ne tik taps puikia jūsų sodo puošmena, bet ir gali žymiai pagerinti jūsų sveikatą.

Jazminas yra pakankamai nereiklus sodinimo vietai. Taigi, jis auga labai gerai ir vystosi tiek saulėtoje, tiek šešėlinėje vietoje. Jis gali būti sodinamas tiek pietinėje, tiek šiaurinėje sodo pusėje. Jis gerai toleruoja sausrą ir didelę drėgmę. Įvairūs vabzdžiai, įskaitant daugumą bičių rūšių, mėgsta rinkti nektarą iš jazmino krūmo.

Bijūnų aromatas vertinamas nuo senovės, tai yra viena svarbiausių jo privalumų. Kinijoje, kur bijūnas yra vienas gerbiamiausių augalų, sako apie ji taip: „šimtas rožių vienoje gėlėje“, atsižvelgiant į išvaizdą ir kvapą, kuris dažnai primena senas veisles rožių. Šios savybės padarė bijūną Kinijoje „gėlių karaliumi“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)