Beje, mano pateikti atsakymai nėra skirti profesionaliems teisininkams, kadangi profesionalai kelia daug sudėtingesnius klausimus, analizuoja teismų praktiką, aptaria teisės aktų spragas ir kt. Šie patarimai pateikti paprastai ir aiškiai, kad skaitytojas nesuktų galvos dėl sudėtingų teisinių terminų. Na, o jei turite daugiau klausimų ar jie yra specifiniai, tikrai nedvejokite ir pasitarkite su teisininkais (juk yra teisininkų, kurie trumpas konsultacijas teikia ir nemokamai).

Klausimas Nr. 1: ar mirusio asmens sutuoktiniui bei vaikams turtas neturėtų pereiti savaime, t. y. nieko nedarant?

Ne, savaime turtas tikrai nepereis niekam. Paveldėti galima tik 2 būdais: pagal įstatymą arba pagal testamentą. Kitų būdų teisės aktai nenustato. Bet kuriuo atveju turite kreiptis į notarą ir jis atsakys į visus klausimus, taip pat praves visą paveldėjimo procesą. Nebijokite notarui užduoti kad ir pačių keisčiausių ar nepatogiausių klausimų, juk jūs už dokumentų sutvarkymą jam bet kuriuo atveju mokate pinigus.

Klausimas Nr. 2: nenoriu paveldėti viso turto, nes su kai kuriuo turtu bus daugiau vargo nei naudos (pvz., bus sunku tokį turtą parduoti, jis prastos būklės ir pan.). Galbūt galiu priimti tik dalį turto arba tik su atitinkamomis sąlygomis (pvz., jei rasiu turto pirkėją – tada turtą priimsiu, jei nerasiu – nepriimsiu)?

Ne, jūs turite tik 2 variantus – arba priimti palikimą, arba jo atsisakyti. Trečio kelio nėra.

Klausimas Nr. 3: ar priėmęs palikimą paveldėsiu ir mirusio asmens skolas?

Taip, su paveldėtu turtu galite turėti ir rimtų nemalonumų dėl mirusio asmens skolų. Teoriškai gali nutikti ir taip, kad paveldimas turtas bus mažesnės vertės nei paveldimos skolos. Tokiu atveju kreditoriai nukreips išieškojimą jau į jūsų asmeninį turtą. Tad visada įvertinkite, ar verta priimti turtą. Tiesa, yra viena išimtis, sprendžianti šią problemą: įpėdinis, priėmęs palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą, už palikėjo skolas atsako tik paveldėtu turtu.

Klausimas Nr. 4: ar galiu kreiptis dėl palikimo priėmimo ir po metų ar dvejų?

Į notarą dėl palikimo priėmimo turite kreiptis per 3 mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos. Jei šį terminą praleisite, turėsite papildomų biurokratinių rūpesčių (pvz., reikės kreiptis į teismą dėl palikimo priėmimo termino atnaujinimo). Tiesa, pagal Civilinį kodeksą palikimas gali būti priimamas pasibaigus terminui ir be kreipimosi į teismą, jeigu su tuo sutinka visi kiti priėmę palikimą įpėdiniai.

Klausimas Nr. 5: mirė tėvai (ar vienas iš tėvų), testamento nėra. Paveldėtojai pagal įstatymą yra 2 vaikai. Vienas vaikas rūpinosi tėvais ir juos prižiūrėjo, o kitas vaikas tėvų nematė 20 metų, jais nesirūpino ir nebendravo. Negi toks vaikas, kuris nesirūpino tėvais, taip pat turi teisę į palikimą lygiomis dalimis kartu su pareigingu vaiku? Ar tai yra sąžininga?

Galbūt tai ir nėra sąžininga, bet šiuo atveju abu vaikai turės vienodas teises gauti palikimą identiškomis sąlygomis ir lygiomis dalimis. Norint tokios situacijos išvengti, lieka vienintelis variantas – sudaryti testamentą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)