Tie kurie labai jaudinasi dėl invazinių augalų prijaukinimo tai noriu priminti, kad žmogus tik vienas iš faktorių kuris ta daro. Mes gyvename neuždaroje ekosistemoje, taigi augalų sėklų iš kitų klimatų juostų atneša ir paukšteliai, ir žvėreliai, ir vėjas, o pagrindinis faktorius kuris neleidžia tiems augalams pas mus įsitvirtinti yra klimatas, o kadangi ir jis šiuo metu nelabai laikosi tradicijų taigi tik laiko klausymas kada egzotiški augalai taps mūsų platumų juostų augalais.

Oleandras – dar vienas subtropikų gražuolis, kuris jau ilgą laiką yra pas mus auginamas kaip kambarinė gėlė nors savo tėvynėje puošia parkus, kiemus, darželius. Ir tai nepaisant to kad šio augalo visos dalys yra nuodingos ir gali net nužudyti žmogų. Bet kadangi grožis šio augalo yra toks įspūdingas ir užburiantis, žmonės vis tiek jį augina kambariuose.

Keletas patarimų kaip užauginti gražų oleandrą ir neapsinuodyti.
Auginti oleandrą visai nesunku. Tai lengvai prižiūrimas augalas. Ir kad jis neužaugtų per didelis, jis genimas, kartu taip formuojamas gražus vainikas.

Oleandras

Apšvietimas. Kad oleandras žydėtu, jam reikia daug saulės šviesos. Nereikėtu auginti šio augalo, ant palangių kurios nukreiptos į šiaurę. Geriausia vieta jam yra pietiniai langai. Trūkstant šviesos, ūgliai išsitempia, lapai išnyksta ir nukrenta, pumpurai, jei jie atsiranda, neatsidaro. Nuo gegužės mėnesio galima drąsiai nunešti oleandrą į balkoną. Čia daugiau šviesos, gaivaus oro , dienos ir nakties temperatūros svyravimų, ir tai naudinga subtropiniams augalams. Bet patartina saugoti nuo užsitęsusių liūčių.

Temperatūra. Pavasario-vasaros laikotarpiu optimali oleandro auginimo temperatūra yra 20–27 ° C. Daugelis gėlių augintojų nerekomenduoja palikti gėlių vasarą ant pietinių palangių. Tiesioginėse saulės spinduliuose augalas perkaista. Geriau nunešti jį į balkoną arba perstatyti ant rytinio ar vakarinio lango. Oleandras yra šilumą mėgstantis augalas, tačiau gamtoje jis gali atlaikyti net mažus šalčius. Žiemą oleandrui reikia 2–15 laipsnių temperatūros, jį galima laikyti vėsiame žiemos sode, tačiau būtina, kad jame būtų pakankamai šviesos.

Oleandras

Laistymas. Oleandras gerai toleruoja sausrą, tačiau geriau vystosi, kai dirva yra drėgna. Pavasarį ir vasarą gausiai laistykite, ypač jei augalas pakankamai didelis. Žiemą laistymas retesnis, kuo žemesnė žiemojimo temperatūra, tuo mažiau laistoma. Laistymo vanduo turi būti minkštas, gerai nusistovėjęs. Laistymo vandens temperatūra turėtų būti šiek tiek šiltesnė nei oro.

Nuodingumas. Taip, visos augalo dalys yra nuodingos, jose yra medžiagų, kurios sukelia apsinuodijimą ir širdies veiklos sutrikimą. Geriau nelaikyti oleandro vaikų kambaryje – mažas vaikas gali paragauti lapo,nors jis yra neskanus, bet mažam vaikui pakaks mažos dozės kad sukelti sutrikimų. Oleandro aromatas yra stiprus. Kai kurie žmonės gali skųstis galvos skausmu, todėl šio augalo nerekomenduojama auginti ofisose. Tačiau auginant jį namuose, nereikia pamiršti, kad oleandro žydėjimo laikas yra vasara, kai langai yra atviri, kai galite jį perkelti į balkoną ar terasą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)