Nepasitikėjimas savimi

Taigi, kaip jau supratome, blogiausia yra tai, kad vidutinio amžiaus vyras ima nepasitikėti savimi. Vidudienio vyrai ima graužtis, „kiek daug yra praradę“, todėl kartais dirba be saiko, tarsi stengdamiesi atsigriebti. Neatostogauja, nepailsi savaitgaliais, švenčių dienomis. Tai neigiamai atsiliepia jų sveikatai. Kai kurie netgi pasiryžta keisti darbovietę. Tai nėra blogai.

Kiti jaučiasi pasenę ir vis daugiau laiko praleidžia prie veidrodžio glostydami savo apvalėjantį pilvuką, puola dažyti žilus plaukus, žiūrinėja jaunystės nuotraukas ir tikrai neapsidžiaugia pastebėję skirtumus.

Lygina save ir su bendraamžiais. Žiauriai ima pavydėti tiems, kurie padarė stulbinančią karjerą, pasistatė keturaukščius namus, įsigijo prabangias mašinas, tiems kurių gražios žmonos ir meilužės. Taip pavydint ir lyginant paaiškėja, kad „metų nugyventa jau daug, o pasiekimų – labai mažai“. Tokia išvada gali sukelti vyrui ilgalaikę ir gilią depresiją.

Gerokai blogiau, kai depresijos ir nepasitenkinimo savimi būsenos priežastys yra ne išgalvotos, o realios. Psichologų nuomone, vidutinio amžiaus krizė dažniausiai apima tuos, kurie iš tiesų nieko nepasiekė ir dabar mano, kad jau visi šansai praleisti.

Psichologinio diskomforto neišvengia beveik nei vienas keturiasdešimties – penkiasdešimties metų vyras. Tai nerimas, abejonės, susierzinimas. Todėl vyras pačiame jėgų žydėjime sunkiau valdosi, gali netikėtai pratrūkti pykčiu, trenkti durimis ir ničnieko nesakęs išeiti kelioms dienoms. Psichologai sako, kad dažnesni depresijos atvejai, kai nesinori nieko, tik gulėti ir skaityti laikraštį.

Asociatyvi nuotr.

Kas iš tiesų vyksta?

Vidudienio pokyčiai susiję su hormoniniais pakitimais, su gyvenimo būdu, mityba, sportu, išgyventu stresu.

Vyro lytinių organų funkcionavimui tiesioginės įtakos turi vyriško hormono testosterono gamyba. Būtent šis hormonas užtikrina normalią vyro sėklos gamybą, palaiko lytinių organų funkcionavimą, erekciją ir ejakuliaciją. Problemų gali turėti tie vyrai, kurie nepatyrė tikros meilės. Mechaninis seksas – tai trupiniai to, ką iš tikrųjų išgyvena mylintis vyras.

Susilaikymas taip pat turi neigiamos reikšmės. Kai organizme yra sėklos perteklius, natūralu, jog įsijungia biologiniai mechanizmai, mažinantys lytinių hormonų gamybą. Todėl vyrai, patiriantys ilgų „celibato“ periodų, dažniau susiduria su seksualinėmis ir psichologinėmis problemomis.

Kaip mažėja potraukis? Tai vyksta palaipsniui. Jei trisdešimtmetis vyras trokšdavo meilės kasdien, tai po 10–20 metų jam užteks ir 2–3 kartų per savaitę.

Moterys taip pat turėtų būti supratingesnės. Jei vyras tikisi ir planuoja aktą, o jo nebūna, natūralu, kad jis pyksta, jaučiasi įžeistas. Jei tai kartojasi nuolat, gali išsivystyti rimta liga – prostatos uždegimas arba kitokių komplikacijų. Pasak Z. Froido, žmogus kiekvienam gyvenimo atvejui energijos semia iš bendros gyvybinės energijos (libido), galbūt tuo galima paaiškinti ir šiuolaikinį vyro nuovargio sindromą.

Antsvoris ir kitos sveikatos problemos – neatsiejama vidutinio amžiaus krizės dalis. Visiškai sveikas vyras ima pastebėti savo suapvalėjusį pilvuką ir su siaubu konstatuoja, jog neuždusęs nebegali užlipti į penktą aukštą. Šie amžiaus simptomai tampa karčių apmąstymų ir baimių objektu. Statistika teigia, kad vyrai gerokai labiau bijo rimtai susirgti nei moterys. Nuolatinė baimė dėl savo sveikatos taip pat gali tapti depresijos priežastis.

Kai kurie ieško išsigelbėjimo vartodami hormoninius preparatus, tačiau šis rizikingas kelias retai veda prie trokštamo rezultato. Patiems gydytis nederėtų, juo labiau kad hormoninius preparatus būtina derinti su vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Dar kiti senatvę bando atitolinti vartodami vitaminus E ir C, seleną ir magnį.

Nelaimingas vyras

Šalin mitus

Vidutinio amžiaus žmogui iš tiesų sunkiau pradėti viską iš pradžių: įgyti profesiją, kurti šeimą ir pradėti vaikus. Sunkiau psichologiškai, bet iš tiesų jėgų užtenka. Šimtai normalių ir darbingų vyrų kankinasi dėl prasimanyto nevisavertiškumo komplekso. Esmė – visai ne metai.

Bet kuris psichologas pasakys, kad kaip tik 40–50-ies metų vyrai pasiekia savo kūrybinių galių viršūnę. Tai laikas, kai vyras dar pakankamai jaunas, ir tuo pačiu jau įgijęs patirties tam, kad pasiektų tikrai svarių laimėjimų. Kaip sakoma – kaitriausia vidurdienį…

Vidurdienio kaitroje neretas įsimyli. Tie, kurie supranta, kad su žmona juos sieja tik bendrai pragyventas laikas, o jausmai jau seniai užgesę, įsimyli kitą moterį ir dažnai dėl jos palieka savo šeimą. Įsimyli maždaug kas ketvirtas vidutinio amžiaus vyras. Meilė padeda išbaidyti visus „vidudienio demonus“.

Deja, tai tiesa. „Kai kalbama apie neištikimybę, pasaulyje nėra nieko nepatikimesnio už žmogų“, – dar XVI a. rašė prancūzų filosofas Mišelis Montenis. Nesantuokinė meilė – tai tiesiog neišnaikinamas žmogiškosios prigimties bruožas.

Vidutinio amžiaus vyras, kaip jau buvo minėta, bando ieškoti to, ko iki jo manymu, iki šiol trūko. Ieško meilės (o kartais tik sekso) ir ją randa. Viso to priežastis pati banaliausias – tai nutinka dėl romantiškų svajonių ir kasdieninio gyvenimo nesutapimo, į kurį ypač jautriai reaguoja vidurdienio vyrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)