Pirmąkart šis tekstas buvo publikuotas delfi.lt 2020 m. rugsėjo 26 d.

Mėgstama pabrėžti, kad K. Kubilinskas kūrybą buvo pasirinkęs aukščiausiu savo gyvenimo tikslu, todėl esą ir išdavė – mainais už galimybę rašyti bei būti spausdinamam. Vis dėlto istorikė Dalia Kuodytė yra svarsčiusi, kad „vargu ar šiame kontekste etiška kalbėti apie kokius nors literatūrinius nuopelnus, o juo labiau juos kaip nors įamžinti“.

K. Kubilinskas buvo užverbuotas sovietų valstybės saugumo (MGB) ir gavo „Varno“ slapyvardį. Kartu su kitu agentu jie buvo pasiųsti į Dzūkiją, čia turėjo tikslą įsiskverbti į Dainavos partizanų apygardos štabą ir sunaikinti jos vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą. 1949 m. kovo 7 d. K. Kubilinskas paleido šūvį į laisvės kovotoją Benediktą Labenską (Labėną)-Kariūną, tuo metu A. Ramanauską-Vanagą pavadavusį. Paskui jis išdavė tikslią partizanų buvimo vietą ir nurodė du jų bunkerius.

Po šių įvykių K. Kubilinskas ir toliau rašė eilėraščius, dirbo leidyklose, redakcijose. Už kūrinius vaikams 1959 m. rašytojas gavo LTSR respublikinę premiją.

Tačiau nesulaukęs 40-ojo gimtadienio jis mirė poilsio namuose netoli Maskvos, greičiausiai perdozavęs alkoholio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)