Pirmiausia reikia pabrėžti, jog įstatymas numato, kad krata gali būti atliekama pas bet kokį žmogų – nebūtinai pas kaltinamąjį ar įtariamąjį. Štai garsioje Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje liudininkai nurodė, kad prie savo kaimynų namų matė kažkokias neaiškias mašinas. Ir ką gi – policija ėmė pas juos daryti kratą, nors šie žmonės buvo niekuo dėti. Jie labai išsigando, nes policija elgėsi grubiai. Aišku, kad žmonėms tai buvo netikėta ir labai nemalonu.

Taigi, pirmiausia žmogus turi įsitikinti kratos teisėtumu: paprašyti, kad pareigūnai parodytų pažymėjimus – ar policijos, ar STT, ar FNTT, ar VSD pareigūno, paprašyti parodyti kratą leidžiantį dokumentą, pavyzdžiui, kratos orderį. Kratą daro ne bet kas – o tie, kas atlieka ikiteisminį tyrimą. Taigi reikia įsitikinti, kad tas žmogus tikrai yra pareigūnas, kuris nebūtinai bus uniformuotas. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)