Sekso robotus gaminančios kompanijos akcentuoja jų naudą siekiant suteikti džiaugsmo žmonėms, kuriems sunku užmegzti tradicinius santykius ir tvirtina galinčios įrodyti, jog sekso robotai gali palengvinti vienišų ir neįgalių vyrų gyvenimą, tačiau ekspertai mano, kad vertinant visuomenės naudą kaip visumą, o ne konkretų specifinį segmentą, sekso robotai gali paskatinti priklausomybės nuo sekso augimą.

Teigiama, kadangi sekso robotai bus programuojami, jie patenkins kiekvieno vartotojo poreikius. Vartotojai galės kalbėtis su sekso robotais, dirbtinio intelekto pagalba sukurdami alternatyvią santykių formą. Bus daugybė kitų periferinių variantų ir atnaujinimų, kuriuos žmonės galės pasirinkti. Sekso robote įtaisyti jutikliai sinchronizuosis su dirbtiniu intelektu, siekiant robotui suteikti judesio ir garso reakcijas. Pavyzdžiui, sekso robotas „Harmony“ gali deklamuoti poeziją ar pajuokauti, gali prisiminti mėgstamiausius savininko patiekalus, filmus ir muziką, gali būti užprogramuotas kaip šmaikštus ir žavus, iš viso turi 18 įvairių asmenybės tipų. „Harmony“ kompiuterio lustas taip pat sąveikauja su mobiliąja programėle. Savininkui bekalbant mobiliuoju telefonu, sekso robotas atitinkamai į tai reaguoja.

Priešingos nuomonės laikosi seksologas Lev Shcheglov, kuris nerimaudamas dėl ateities teigia, kad sekso robotai kels rimtą pavojų žmonėms, nes seksas su robotu yra tik padirbta imitacija galinti sukelti psichopatinius sutrikimus ir izoliaciją. Seksas su robotais į žmogaus gyvenimą neįneš emocinio efekto, kuris suteikia tikros bendrystės jausmą. L. Shcheglov mano, kad tai būtų tiesiog dar vienas būdas išreikšti seksualinę veiklą ar priklausomybę. Žmonėms, kurie intymiems santykiams naudoja sekso robotus, bus sunku užmegzti ryšį su kitais žmonėmis.

Tikėtina, kad viena iš sekso robotų pasekmių bus jų gebėjimas sukelti žmonėms priklausomybę nuo sekso. Psichoterapeutas Thaddeus Birchard sako, kad sekso robotai, turintys dirbtinį intelektą, sudarys sąlygas sekso priklausomybę turintiems žmonės išreikšti savo prievartą. T. Birchard teigia, kad priklausomas nuo sekso asmuo yra panašus į alkoholiką, nes siekia eskapizmo, t. y. sąmoningo aktualių visuomenės problemų vengimo, atitrūkimo nuo gyvenimo tikrovės. Priklausomybė nuo sekso apima vienatvę, gėdą, nuobodulį ir stresą, bet jais neapsiriboja. Priklausomybė nuo sekso apibūdinama kaip seksualinis elgesys ir mintys, kurias sunku sustabdyti. Seksas yra naudojamas kaip narkotikas, siekiant nesąmoningai suvaldyti skausmingas emocijas ir įsitikinimus apie save. Turėti seksualinę priklausomybę nėra pasirinkimas, tai dažnai gėdinga, sunki ir vieniša patirtis tiek asmeniui, tiek jų partneriams. T. Birchard neteko gydyti žmonių, kurie naudojosi robotais ir lėlėmis, tačiau jis teigė, kad terapijos metodai būtų tokie patys, kaip ir siūlomi sekso priklausomybės nariams.

Robotikos ekspertas Joe Snell taip pat tvirtina, kad sekso robotai gali tapti priklausomybe. Sekso robotai patenkins kiekvieno savininko seksualines fantazijas, seksą paversdami geresniu nei su žmonėmis, taip skatindami priklausomybę.

Amerikiečiams, kurie galėtų pasimylėti su sekso robotu, jų išvaizda turi lemiamą reikšmę. Atvirų robotikos intymumo idėjai 52 procentai žmonių sutinka, kad svarbu, jog robotas būtų panašus į žmogų. Kita vertus, respondentai nebuvo įsitikinę, kad viskas, kas susiję su lytiniais aktais, turi atitikti įprastus žmonių intymių santykių principus.

Nepaisant didelio mokslininkų, akademikų ir etikos specialistų susidomėjimo, tyrėjai nesugebėjo rasti nė vieno tyrimo apie sekso robotų poveikį sveikatai. Nebuvo rasta įrodymų, kad sekso robotai galėtų turėti kokios nors naudos sveikatai. Tačiau kol kas nėra mokslinių įrodymų ir apie sekso robotų teikiamą naudą.

Robotikos psichologė Rebekah Rousi teigia, žvelgiant į ateitį svarbu apsvarstyti, ar robotai turės savo seksualinius norus ir kas juos motyvuos. Jei galutinis tikslas yra sukurti autonominius robotus, gebančius savarankiškai mąstyti ir jausti, žmonių šansai išlaikyti galią šiuose santykiuose yra gana menki. Psichologė sako, kad santykiai tarp žmonių ir sekso robotų ateityje gali tapti įprasti. Sekso robotai gali tapti tokie intelektualūs, jog gebės apgauti savo partnerius.

Šveicarijos „Ecole Polytechnique Fédérale“ universiteto intelektualiųjų sistemų laboratorijoje 2009 metais atliktame tyrime nustatyta, jei robotai yra suprogramuoti taip, kad seksas būtų naudingas išteklius, jie galėtų pradėti to ieškoti patys, apie tai nepranešę savo partneriams, tam tikra prasme, apgaudinėti vartotoją.

Sekso ir technologijų srityje sekso robotai yra naujas dalykas. Mokslinėse konferencijos JAV ir Europoje prasidėjo diskusijos apie sekso robotų teisinius, etinius ir sociologinius padarinius. Šia tema leidžiamos knygos, kuriami dokumentiniai filmai, buriamos akademinės bendruomenės. Pavyzdžiui, „Future of Sex“ tinklalaidėje (angl. podcast) autorė Bryony Cole kalba apie sekso, technologijos ir gerovės ryšį. Autorė per pastaruosius trejus metus apklausė šimtus verslininkų, terapeutų ir mokslininkų apie technologijos įtaką seksualumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)