Ankstyvuoju sovietmečiu „žaliukai“ irgi buvo puikiai žinomi, tačiau pasiekti juos nebuvo taip paprasta, kaip dabar (nūnai iki „žaliukų“ galite atvykti net trimis autobusais – 36, 66, 76, išlipdami stotelėje „Verkių Riešė“), tačiau anuomečiuose leidiniuose jiems visada skirtas dėmesys: „Prie Tėvynės“ kino teatro aikštelės persėdate į autobusą, kuris vyksta pro Šnipiškes, Baltupį, Jeruzalę, Verkius į Naujuosius Verkius bei Žaliuosius ežerus. Už Verkių autobusas iš karto įneria į miškus ir važiuoja žaliu medžių tuneliu iki Naujųjų Verkių vidurinės mokyklos. Kairėje – mokyklos sporto aikštelė, o už jos tęsiasi šilai ir kalvos – Verkių kalvų tęsinys, Panerių kalnų atšakos. Iš čia autobusai grįžta atgal į Vilnių, tačiau vasarą, ypač sekmadieniais, jie paprastai važiuoja dar porą kilometrų – pro Naujųjų Verkių popieriaus fabriką, Riešės upelio krantais, pro Dvariškių kaimelį, iki antro Riešės tiltelio“ („Vilniaus apylinkės“, 1958 m.) 

Leidinuke detaliai aprašoma, ką keliautojas pamatytų, leidęsis kelionėn link Žaliukų pėsčiomis, mat anuomet nuosavą automobilį turėjo tik labai retas, tad skaitydamas „Vilniaus apylinkes“ ne sykį buvau nustebintas permainų bei skirtumų tarp anuomečio ir dabartinio Vilniaus veidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)