Keturios mėnulio spalvos

Mėnulio metai (12 mėnesių ir keletas dienų) daug pastovesni nei Saulės metai, todėl mūsų protėviai naudojosi būtent Mėnulio kalendoriumi. Dar ir šiandien pagal jį gyvena pietų indai ir kai kurios kitos Azijos tautos. Žmogaus organizmas labiau pritaikytas Mėnulio energijos pokyčiams ir labiau prisitaiko prie Mėnulio mėnesių nei prie Saulės.

Senovės mokslininkai kosminius pradus – orą, vandenį, žemę ir ugnį – tapatina su keturiomis Mėnulio fazėmis. Mėnulio fazės kitimas žmogų veikia itin stipriai. Kraujo apytaka, organizmo aktyvumas ir pasyvumas, fizinės ir dvasinės galios – visa tai valdo Žemės palydovas. Senovės išminčiai pastebėjo Mėnulio fazių įtaką pasąmonei ir sulygino jas su keturiais drambliais, laikančiais pasaulį. Visi keturi drambliai buvo skirtingų spalvų – ir kiekvienai Mėnulio fazei buvo suteikta spalva. Pirmasis ketvirtis buvo žydros spalvos, antrasis – žalias, trečiasis – geltonas, na, o ketvirtasis – raudonas.

Žmonės, gimę per pirmąjį ketvirtį, buvo laikomi svajingais, kaip ir pati žydra spalva, nuolat paskendę lengvoje magijoje. Jų siela neapkrauta praeitų gyvenimų patirties našta. Jie naivūs, patiklūs, geraširdžiai. Ne veltui žydra traktuojama kaip nekaltybės spalva. Deja, šie žmonės emociškai subręsta labai vėlai. „Žydrieji“ nesugeba pajausti, suprasti kito žmogaus sielos. Per daug įsigilinę į save, jie atitrūksta nuo aplinkos, todėl daro lėto ir tvirto žmogaus įspūdį (pirmuoju ketvirčiu gimė Jekaterina II ir Stalinas).

Užtat gimę per antrąją fazę ypač jausmingi ir lankstūs. Jie nepakeičiami vakarėlių, pasilinksminimų metu – visada randa bendrą kalbą net su visai nepažįstamais žmonėmis. Puikiai užmezga ne tik intelektualinį, bet ir emocinį kontaktą! Tarp jų nemažai mediumų, ekstrasensų… būtent jie sugeba mėgautis gyvenimu. Kadangi antrojo ketvirčio spalva žalia (vaisingumo spalva), indai manė, kad geriausios žmonos, gimusios šiuo metu. (Antruoju ketvirčiu, per priešpilnį, gimė V. Šekspyras).

Asociatyvi nuotr.

Antrojo ir trečiojo ketvirčio sandūroje stoja pilnatis. Trečiosios Mėnulio fazės žmonės jau gimsta atviri visam pasauliui, ypač komunikabilūs, pasiruošę visiems padėti ir pasidalinti savo patirtimi, nuo jų tiesiog sklinda geroji energija. Blogoji savybė – šie žmonės nejaučia saiko! Juos taip traukia permainos ir kontrastai, kad juos tiesiog galima pavadinti nepatikimais. Tikrai, tarp gimusių trečiąją Mėnulio savaitę, pasitaiko užsispyrusių ir kaprizingų asmenybių. Manoma, kad jie labiausiai linkę į savižudybę… tačiau geriausieji iš jų tampa Dievo pasiuntiniais žemėje, kai tuo tarpu blogiausieji baudžiami pagal griežčiausią Kosmoso įstatymą. Gimdami per trečiąją Mėnulio fazę, atsinešame didžiulę atsakomybę. Ne veltui geltona – išminties spalva… (Šiuo laikotarpiu gimė Leninas, Hitleris, Kazanova).

Ketvirtosios arba „raudonosios“ fazės žmonės – tikra ugnis. Gaila, kad nevaldomas temperamentas trukdo prisitaikyti prie aplinkos ir įgyvendinti planus… Visą gyvenimą jie mokosi iš savo klaidų, visą gyvenimą jiems tenka nuolat valdytis, suimti save į rankas, nuolat balansuoti tarp jausmų ir proto balso, gesinti emocinius gaisrus. Jei jiems tai pavyksta, prieš akis atsiveria didžiulės perspektyvos. Tarp „raudonųjų“ gimsta daug magų, pranašų, minties galiūnų, revoliucionierių.(Rasputinas, E.Svedenborgas, Z.Froidas).

„Šviečiant mėnuliui dera viena

Plieskiant saulei – patarimas kitas.“ (S. Jeseninas)

Ne tik fazės, bet ir kiekviena Mėnulio diena (jos trukmė – 29,53 paros) turi įtakos kiekvienam iš mūsų. Mėnulis turi „sėkmingas“ ir „nesėkmingas“ dienas. Ir jei žinome, kad ta diena, kurią gimėme – „nelaiminga“, reikia į tą dieną atkreipti ypatingą dėmesį. Pavyzdžiui, tą dieną neplanuoti sunkesnių darbų, nespręsti jokių problemų, nes įtampa neleis visko atlikti kaip pridera, energija nebus produktyvi, galima netgi išprovokuoti nervinį „sprogimą“. Arba nepaaiškinamas vidinis stresas(ypač moterims) gali sukelti isterijos priepuolį. Būtent tokiomis dienomis išeinama iš proto…

Senų senovėje Indijos astrologai kiekvienai Mėnulio dienai sugalvojo pavadinimą. Štai 4-oji Mėnulio diena Aum (ją valdo Jautis) – nuodėmingumo diena. Sakoma, kad būtent šią dieną Ieva davė Adomui obuolį, kurio kąsnis užstrigo gerklėje. Tiek rytiečių, tiek vakarų sistemose, nerekomenduojama 4-ąją mėnulio dieną apkrauti gerklės, ją operuoti, gydyti(tačiau ši taisyklė tinka tik vyrams).

O štai 17-oji diena Šakti (ją valdo Svarstyklės) – grynai moteriška diena! Indų astrologai moteriškąją energiją vadina „Šakti“. Šią dieną ji itin aktyvi. Diena palanki meilei, kai audringos ir atkaklios iniciatyvos imasi moteris. Indijoje manoma, kad 17-oji, o taip pat ir 12-ta bei 16-ta dienos palankios santuokai. Moterys, gimusios „Šakti“ dieną , dažniausiai pamilsta ypač vyrišką vyrą, kuris sugeba būti ir draugu, ir meilužiu.

Astrologijoje ne be pagrindo manoma, kad Mėnulio horoskopas gali tapti gera Saulės horoskopo sudedamąja dalimi. Saulės horoskope – 12 namų, o Mėnulio – 28. Pagal žmogaus horoskopo brėžinį iškart galima nustatyti, kas dominuoja – Saulė ar Mėnulis. Moterims Mėnulis palankesnis: juk jis valdo tokias savybes kaip jausmingumas, intuicija, betarpiškumas. Beje, šiuo metu pasaulyje gyvena nemažai ir vyrų, kurie bando įsiklausyti į savo vidinį balsą. Tamara Globa mano, kad maždaug po 25 – 26 metų vyrai vėl taps vyriški, bet kol kas juos valdo Mėnulis.

Apskritai Mėnulio žmonės – tipiški intravertai. Jiems dažnai pakanka jų pačių vidinio pasaulio. Savaime suprantama, kad vyras, iš Mėnulio gavęs širdingumo, dėl to tik laimi, nors… kartais pasitaiko, kad ši įtaka pasireiškia tik dvasiniu pažeidžiamumu, imlumu įspūdžiams ir nepastoviu charakteriu. Ne pačios geriausios savybės mūsų žiauriais laikais! Stiprus piktasis Mėnulis gali įtakoti žmogaus polinkį į pesimizmą, nepastovumą ir nepatikimumą. O silpnas Mėnulis atveria dvasinę tuštumą.

Asociatyvi nuotr.

Vyrą, kurio dominuojanti planeta – Mėnulis, atskirti nesunku. Jis tylus, susimąstęs, nelinkęs aktyviai veikti, skirtingai nei kiti vyrai, nemėgsta kovoti. Bet užtat turi daug kitų puikių savybių: jis mielas, mandagus, rūpestingas. Mėnulio vyras – tikras romantikas, įsimyli begalę kartų ir ne visada laimingai… Nors vienas įsimylėjimas keičia kitą, tačiau viena kažkuri meilė bus įsimintiniausia ir svarbiausia – „meilė visam gyvenimui“. Kai kinta Mėnulio fazės, kinta ir tokio vyro nuotaikos: audringi jausmai aprimsta, ir jis vėl skuba užsidaryti savo jaukiame pasaulėlyje, geriausia – po ištikimos draugės sparneliu. Taigi, nesmerkite jo, jis ir pats kenčia, žino, kad blogai daro, bet… atrodo, kad horizonte vėl pasirodė naujas sijonas! Kantrybės! Ištvermės! Jūsų gerumas ir švelnumas sugrąžins santykiams ankstesnę šilumą ir pasitikėjimą, nes vyras-mėnulis sugeba savo žmoną pamilti iš naujo ir su pirmykšte jėga. Na, taip, jis ne toks pastovus ir patikimas kaip vyras-saulė.

Saulės tipo vyras retai kada nesuvaldo savęs, jis vyriškas ir juo galima visiškai pasitikėti. Vyrui-saulei tinka tipiška Mėnulio moteris, daranti mažos mergytės, kuriai reikalinga globa, įvaizdį. Skandalisčių toks vyras nepakenčia. Saulei patinka tokios, šalia kurių gali jaustis globėju, riteriu. Stiprioms Saulės moterims geriau įsimylėti švelniuosius Mėnulio vyrus.

Mėnulio įtaka žmogaus likimui neapsiriboja tokių ar kitokių charakterio savybių atsinešimu gimstant. Galbūt, svarbiausia tai, kad Mėnulis – tai tarsi filtras, leidžiantis kiekvienam pasirinkti tarp gėrio ir blogio. Juodasis Mėnulis Lilit (pirmoji jaunaties diena) žmogaus horoskope simbolizuoja blogį, Baltasis Mėnulis Selena(pati pilnatis) – šviesi karma, nešanti apsaugą, apdovanojimą už gerus darbus praeituose gyvenimuose, garbę. Šios dvi pseudoplanetos parodo gerų ir blogų darbų sumą praeitame gyvenime ir planuoja dabartį. T.y., padeda apvalyti sielą, parodydamos kurlink kreipti pastangas.

Jaunatis ir pilnatis

Ir „Mėnulio astrologijos“, ir „mokslo iš didžiosios raidės“ faktai byloja apie tai, kad Mėnulis turi įtakos viskam, kas gyva. Dar Ciceronas ir Plinijus Vyresnysis aprašė, kad jūrų moliuskų skaičius tai padidėja, tai sumažėja priklausomai nuo to, ar Mėnulis dyla, ar auga. Ir šiuolaikiniai mokslininkai turi galimybę stebėti, kaip, tiesiog akyse, kaupiasi krevetės per pilnatį. Ne tik jūros gyvūnų, bet ir žinduolių medžiagų apykaita priklauso nuo Mėnulio fazių.

Jaunaties metu taip pat vyksta neigiami procesai: silpnėja imunitetas, organizmas tampa mažiau atsparus stresams, ligoms. Daugiausia insultų, infarktų., stenokardijos ir epilepsijos priepuolių įvyksta būtent per jaunatį. Manoma, kad į jaunatį stipriau reaguoja vyrai. Tuo metu jie būna nekalbūs, įsitempę, dirbdami daro daugiau klaidų ir netgi tampa agresyvūs.
E. Rouge

Beje, ir greitosios pagalbos, ir policijos darbuotojai kuo puikiausiai žino, kad naktį, keičiantis Mėnulio fazėms, vargu ar teks poilsiauti. Amerikiečių psichiatras A. Liber’is Mėnulio fenomeną aiškina knygoje „Mėnulio efektas“, kurioje įtikinėja, kad „mėnulio beprotystės“ sąvoka nėra iš piršto laužta. Visi mes savo kraujyje nešiojame pasaulio okeano lašelį, ir šį lašelį, kaip ir patį vandenyną veikia Mėnulio gravitacija, žmogaus organizme taip pat vyksta potvyniai ir atoslūgiai. Laimei, ne visi žmonės tai jaučia, bet kai kurie išprotėja ir netgi nusižudo.

Pilnatis spinduliuoja išties magišką jėgą. Prekeiviai pastebėjo, kad pilnaties metu daugiau uždirba pinigų. Pastebėta ir tai, kad dauguma senovinių ritualų būdavo atliekama būtent pilnaties metu.

Statistikos nepergudrausi! Daugiausia nusikaltimų, žmogžudysčių, savižudybių, stichinių nelaimių įvyksta būtent per pilnatį, nes tuo metu aktyvizuojasi energija, judrumas ir psichinis nestabilumas, ypač tai būdinga moterims. Sumažėja tarpusavio supratimas, padidėja konfliktų tikimybė. Organizmas jautriau reaguoja į vaistus ir kai kurias kitas chemines medžiagas.

Jaunaties metu taip pat vyksta neigiami procesai: silpnėja imunitetas, organizmas tampa mažiau atsparus stresams, ligoms. Daugiausia insultų, infarktų., stenokardijos ir epilepsijos priepuolių įvyksta būtent per jaunatį. Manoma, kad į jaunatį stipriau reaguoja vyrai. Tuo metu jie būna nekalbūs, įsitempę, dirbdami daro daugiau klaidų ir netgi tampa agresyvūs.

Geriausias laikas – delčia ir priešpilnis.

Metas laipioti stogais

Kartais būna taip, kad naktį žmonės vaikšto, net prikrečia visokių eibių, bet ryte ničnieko neprisimena. Tai lunatizmas. Šiuolaikinis mokslas neigia Mėnulio šviesos įtaką somnambulizmui, bet nejaugi senukas Hipokratas buvo neteisus? Jis pastebėjo, kad daugiausia lunatikuojama per pilnatį, kada mėnulis šviesiausias…

Lunatikas, naktį atsikėlęs dažniausiai atlieka įprastus veiksmus: sėda prie stalo, rengiasi, skaito spaudą. Kartais lunatizmas tampa pavojingas, pavyzdžiui, jei žmogus išeina iš namų, jei atlieka veiksmus pavojingus sau ir kitiems. Štai vienas nutikimas: vyras, kuris nei gėrė, nei vartojo narkotikų, visada buvęs geras ir paslaugus žmonai, naktį vos neuždusino jos pagalve. Arba štai Kanadoje jaunas vaikinas naktį atsikėlė, sėdo į mašiną, nuvažiavo pas tėvus ir juos abu nugalabijo virtuviniu peiliu. Tačiau taip būna itin retais atvejais.

Dalis psichiatrų lunatizmo išvis nelaiko liga. Na, atsitiko žmogui bėda, pergyveno stresą ir sulunatikavo. Kai kurie medikai naktinės agresijos priežastimi laiko epilepsiją arba kvėpavimo sutrikimus miegant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)