Jeigu prieš dešimt metų hormoninius kontraceptikus (įskaitant nuo nėštumo saugančias kontraceptines tabletes) vartojo kas ketvirta 15–44 metų estė, tai dabar kas penkta. Tik abortų dėl to neatliekama daugiau: 2012 metais moterų pageidavimų buvo nutraukti 5863 nėštumai, o 2021 metais – tik 3125.

Per interviu žurnalistei Vilei Kiisler ginekologas Silveris Siyakas sakė, kad praktiškai kiekvieną dieną pas jį ateina vyrų ir prašo atlikti vazektomiją. Priežastis: moterims netinka nė vienas hormoninės kontracepcijos metodas, tad kokybišku seksualiniu gyvenimu tenka rūpintis jiems.

Dėl šios priežasties ir moterys renkasi sterilizacijos procedūrą. Dalis jų jau turi vaikų ir tvirtai žino, kad daugiau atžalų nebenori.

Gydytojas patarė rinktis sterilizaciją

38 metų Ingrid sako, kad jos patirtis su hormoninėmis kontraceptinėmis tabletėmis ne iš maloniausių. Nors šie preparatai dažnai skiriami ir norint sureguliuoti nereguliarų ciklą, jai prasidėjo rimtos problemos: sutriko ciklas, vargino kraujingos išskyros. Tablečių atsisakė apsisprendusi, jog jau nori vaikų.

Chirurginiai įrankiai, paruošti operacijai

Pagimdžiusi trečią vaiką suprato, kad daugiau vaikų nebenori. „Pasakiau savo ginekologei, kad mano patirtis su hormonine kontracepcija nebuvo labai gera. Ji man iš karto parekomendavo sterilizaciją. Buvau nustebusi, nes man tai nuskambėjo tiesiog siaubingai, kaip nuosprendis. Atsirado toks psichologinis barjeras, nors iš tikrųjų daugiau vaikų tikrai nebenorėjau. Iš pažįstamų buvau girdėjusi, kad procedūra labai paprasta, be šalutinių poveikių, ir kad gyvenimas po jos tampa nerūpestingas. Galimas dalykas, kad po poros metų tikrai jai ryšiuosi“, – teigia Ingrid.

Dominuojanti emocija: abejingumas

26 metų Lisa su pirmuoju vaikinu pradėjo draugauti dar mokykloje. Sulaukusi septyniolikos, pradėjo gerti hormonines kontraceptines tabletes. Mergina prisimena, kad, kol gėrė tas tabletes, jos gyvenime nebuvo ryškesnių emocijų. Tas nuolatinis abejingumas liūdino, ji jautėsi praradusi gyvenimo skonį. Maža to, pradėjo augti svoris. Žvelgdama atgal, mergina puikiai supranta, kad tai galėjo būti lengva depresija, o tai yra vienas iš šalutinių hormoninių kontraceptinių tablečių poveikių. Lisa pradėjo dėliones detales dėlioti į vieną ir suprato, kad tos tabletės jai paprasčiausiai netinka, todėl liovėsi jas gėrusi.

Svoris grįžo į senas vėžes, grįžo ir teigiamos emocijos. Mergina jau septynerius metus turi vaikiną, o nuo nėštumo saugosi prezervatyvais. „Tabletės man davė užtikrintumo jausmą, tad dėl to buvo sunku jų atsisakyti. Su prezervatyvais daugiau diskomforto“, – teigia ji. Tik minties sugrįžti prie hormoninės kontracepcijos merginai niekada nekilo.

Penkiolika kilogramų vos per pusmetį

25 metų Anabel hormonines kontraceptines tabletes pradėjo vartoti prieš penkerius metus, išbandė dviejų rūšių. Iš pradžių tai buvo kombinuotas preparatas su dviem hormonais, o vėliau – tabletės su dviem kitais hormonais.

Asociatyvioji nuotr.

Vaistai padėjo kontroliuoti aknę, bet nebevaldomai ėmė augti merginos svoris. Per pusę metų ji priaugo penkiolika kilogramų. „Ginekologė mane patikino, kad pačios tabletės svorio nedidina, tai viso labo žaidimas ir manipuliacijos hormonais, kurie kelia apetitą. Bet aš valgyti daugiau nepradėjau, apetitas neišaugo, ėmė augti svoris“, – sako Anabel.

Mergina kreipėsi ir į kitus gydytojus, konsultavosi dėl augančio svorio, tačiau jie priežasties, kodėl taip vyksta, nenustatė: „Galiausiai lioviausi gerti tas tabletes, ir svoris nebeaugo.“

Anabel įsitikinusi, kad ginekologai galėtų suteikti daugiau informacijos apie įvairius kontracepcijos metodus, neapsiriboti vien hormoninėmis tabletėmis: „Mano bendrakursė papasakojo, kad jai į ranką įsodintas implantas. Niekada nebuvau apie tai girdėjusi“, – stebisi Anabel.

Hormoninės spiralės privalumai

Daugeliui moterų puikiai tinka ir kiti hormoniniai kontracepcijos metodai. Štai 27 metų Merit apsisprendė rinktis gimdos minispiralę. „Ją naudoju jau beveik devynerius metus, ir ji puikiai atlieka savo darbą. Galbūt man tinka, nes joje pats mažiausias įmanomas hormonų kiekis“, – aiškina ji.

Anksčiau mergina rinkosi hormoninę spiralę, ji nuo minispiralės skiriasi veikliosios medžiagos kiekiu, tačiau galiausiai padarė išvadą, kad ilgalaikėje perspektyvoje jai tinkamesnė minispiralė, o ir kainuoja pigiau. Vienas esminių privalumų tas, kad ją reikia keisti tik kas trejus metus, o visą tą laiką nereikia sukti galvos dėl nepageidaujamo nėštumo.

Vienintelis trūkumas tas, kad negimdžiusioms moterims spiralės įvedimas į gimdą gana skausmingas. Merit pasisekė, nes jai procedūra didelio skausmo nesukėlė: „Jeigu vyrai turėtų didesnį kontracepcijos metodų pasirinkimą, aš tikrai liaučiausi ją naudojusi. Kad ir kaip ten būtų, juk tai vaistai. Mes žinome, kaip tai veikia, bet, savaime suprantama, būtų geriau, kad hormonų sistemos niekas netrikdytų ir ji dirbtų savarankiškai“.

Devyneri depresijos metai

24 metų Kristi buvo vos penkiolikos, kai pradėjo naudoti hormoninį kontraceptinį žiedą: „Mane perspėjo, kad gali pasikeisti nuotaikos, ir tada turėsiu ieškoti kito būdo saugotis nuo nepageidaujamo nėštumo.“

Kristi susirgo depresija. Ne kartą bandė gydytis antidepresantais, bet nesėkmingai: „Prieš metus po devynerių metų su kontraceptiniu žiedu lioviausi naudoti šį kontracepcijos būdą. Praėjo pora mėnesių, ir viskas pasikeitė. Nebesu liguistai nervinga ir liūdna.“

Iki vasaros pabaigos Kristi jautėsi tiesiog fantastiškai, bet netikėtai ėmė ir pastojo. Kadangi vasarą vartojo narkotinių medžiagų, nėštumui laikas tikrai nebuvo tinkamas. Abu su partneriu nusprendė ryžtis abortui. Po jo gydytojai patarė grįžti prie ankstesnio kontracepcijos metodo – žiedo: „Gydytoja man nieko doro nepasakė, tik pareiškė, kad geriausia būtų grįžti prie iki tol naudoto hormoninio žiedo.“

Kristi prieš savo valią ėmė vykdyti gydytojų nurodymą: „Jau antrą savaitę pajutau, kad vėl atsidūriau emocinėje duobėje.“ Kristi užsirašė vizito pas kitą ginekologę, kuri jai ir paaiškino: pasirinkus tokią apsaugą nuo nėštumo, hormonai patenka tiesiai į kraują ir veikia visą organizmą. Ji parekomendavo hormoninę spiralę, kurios poveikis lokalus. Kristi apsisprendė pabandyti.

„Jaučiuosi labai kvailai, nes pati kažkodėl nesugebėjau suvesti galų, kad mano depresiją lėmė būtent tas žiedas. Atsitiktinai pamačiau tokią temą ,Reddit‘ tinkle. Kai atsisakiau hormoninio žiedo ir mano psichikos sveikata akivaizdžiai pagerėjo, pagalvojau: na, gerai, gali būti, kad aš nesu blogas žmogus. Aš absoliučiai normali.“

Einant pas ginekologą, reikia atlikti namų darbus

Ginekologė Kai Haldre sako, kad, jeigu moteris ateina pas ginekologą, prašydama parinkti jai tinkamiausią kontracepcijos būdą, būtų neblogai, jeigu prieš tai savarankiškai būtų pasidomėjusi įmanomomis galimybėmis. „Aš rekomenduočiau užsirašyti klausimus, taip pat galite svarbiausius dalykus užsirašyti ir gydytojo kabinete“. Kai kalbama apie kontracepciją, svarbiausias principas tas, kad renkasi pati pacientė, kuriai ir teks taikyti pasirinktą metodą, o ne gydytoja.

K. Haldre sako, kad labai svarbu savo gydytoją informuoti apie visus šalutinius poveikius, nes, jeigu jie pasireiškia, galimas dalykas, kad reikia rinktis kitos sudėties preparatą arba metodą. Tik dauguma jaunų merginų kažkodėl tų simptomų su hormonine kontracepcija nesusieja.

Ginekologas

Ginekologės teigimu, nelogiška sakyti, kad hormoninės kontraceptinės tabletės neturi šalutinių poveikių. Ji paaiškina, kad hormonai veikia tiek psichiką, tiek smegenų veiklą. Ir visai nesvarbu, ar juos išskiria organizmas, ar preparatai. „Visgi tai labai individualus dalykas, praktiškai neįmanoma nuspėti, kaip jie paveiks vieną ar kitą žmogų. Neretai prieš randant tinkamiausią variantą, tenka išbandyti ne vieną“, – teigia gydytoja.

Specialistės teigimu, konsultacijos pagrįstos pacienčių potyriais: „Jeigu moteris sako, kad suprastėjo jos nuotaika, kad tai sutapo su hormoninių preparatų vartojimu, tai mes negalime jai sakyti, kad tyrimais toks šalutinis poveikis nenustatytas, tęskime gydymą.“

Paklausta apie tai, kiek ginekologų kalba arba nekalba apie šalutinius hormoninės kontracepcijos poveikius, K. Haldre tikina, kad labai lengva vizito pas specialistą metu neatkreipti dėmesio į svarbias detales: „Nesąžininga jaustis pasyvia auka, reikia galvoti savo galva, užduoti klausimų. Taip pat pravartu neišmesti ir vaisto informacinio lapelio.“

Negrįžtamas žingsnis

Estijoje tūkstančiai moterų (ir vyrų, nors pastarųjų ir gerokai mažiau) pasirenka nebeturėti vaikų ir renkasi atitinkamai sterilizaciją arba vazektomiją. Viena iš dažniausiai įvardijamų tokio apsisprendimo priežasčių yra nusivylimas hormonine kontracepcija.

Suomijoje rinktis sterilizaciją gali moterys nuo trisdešimties metų amžiaus. Švedijoje ir Norvegijoje tai leidžiama sulaukus 25 metų. Estijoje reikalavimai žymiai griežtesni: tai galima padaryti tik nuo 35 metų arba turint mažiausiai tris vaikus.

37 metų keturių vaikų motina Tiina mano, kad Estijoje taikomi reikalavimai neturi pagrindo: jeigu iki trisdešimties susilaukėte dviejų vaikų ir esate tikra, kad nebenorite daugiau, kodėl nepasidarius sterilizacijos jau dabar?

Asociatyvinė nuotr.

„Mano viena pažįstama pasigimdė vieną vaiką ir daugiau nebenori, bet vis tiek priversta vartoti hormoninius preparatus“, – teigia pašnekovė.

„Gėriau harmonines kontraceptines tabletes, jos tiek sumažino mano libido, kad jo praktiškai nebeliko“, – teigia moteris. Ji augina keturis vaikus (trylikos, aštuonerių, penkerių ir trejų) ir džiaugiasi atlikta sterilizacija: „Nė akimirkos nepasigailėjau. Priėmiau tokį sprendimą, nes keturi vaikai man daugiau nei per akis. Su trimis vaikais dar susitvarkiau, o atsiradus ketvirtam viskas ant ribos: gyvenimas labai chaotiškas, bet, žinoma, esu labai laiminga mama. Jeigu atsirastų dar vienas vaikas, susitvarkyčiau, bet kam tai?“

Pirmosios dvi atžalos moters gyvenime buvo planuotos, o štai du mažieji – netyčiukai: „Po namus bėgioja džiaugsmai, gimę po ekstrinės kontracepcijos. Naudojomės prezervatyvu, padarėme nedidelę klaidelę. Abiem atvejais gėriau SOS tabletę, ko ne iš karto, po kelių valandų, bet jos nesuveikė.“

Darytis abortą moteris niekada nesvarstė. Anot pašnekovės, varinė spiralė – tai, ko ji bijo kaip velnias kryžiaus, nes teko girdėti ne vieną su ja susijusią bjaurią istoriją: „Pažįstu ne vieną moterį, kuri pastojo, nors ir naudojo spiralę. Be to, esu labai jautri skausmui, tad vien nuo minties, kaip skaudės ją įvedant, darosi negera.“ Hormoninės spiralės bandyti Tiina nenorėjo, nes jai anksčiau netiko hormoninės tabletės, nuo jų moteris priaugo svorio.

„Nusprendžiau pasidaryti sterilizaciją – noriu mėgautis gyvenimu, o ne nuolat maitinti krūtimi“, – sako keturių vaikų mama.

Pats procesas, kiek pasakoja specialistai, nėra sudėtingas: moters kiaušintakiai, kuriais kiaušinėliai keliauja iš kiaušidžių į gimdą, yra perrišami, nupjaunami arba blokuojami kokiu nors kitu būdu. Lytiniai hormonai gaminasi ir toliau, kiaušialąstės bręsta, menstruacijos taip pat nedingsta. „Po procedūros labai greitai sugrįžau į normalų gyvenimą. Jau praėjo daugiau nei treji metai, o jokių šalutinių poveikių nepastebėjau“, – džiaugiasi Tiina.

„Buvo baisu gimdyti trečią vaiką, nes tuos vaikus dar ir užauginti reikia“, – prisipažįsta 39 metų Kaire. Moteris naudojo varinę spiralę, bet ši jai sukėlė uždegimą. Mintis kiekvieną dieną gerti tabletę jai nepatiko, todėl su partneriu nuo nėštumo saugojosi prezervatyvu.

Susilaukusi antrosios atžalos, Kaire pasakoja susirgusi pogimdyvine depresija: „Tada sau ir pasakiau: daugiau jokių vaikų.“ Ir moteris nusprendė, kad sterilizacija jai – geriausias pasirinkimas: „Nė už ką nekeisčiau šio savo sprendimo. Sulaukiau daug palaikymo, nemažai moterų sakė, kad, jeigu joms būtų 35 metai, padarytų tą patį. Pastebėjau, kad ši procedūra darosi vis populiaresnė.“

Nauja šeima brandesniame amžiuje

Kai Haldre dirba nevaisingumo gydymo skyriuje. Ji nemano, kad vertėtų keisti Estijos sterilizacijos taisykles. Gydytoja mano, kad sterilizacija turėtų būti daroma suvokiant, kad po šios procedūros moteris visam gyvenimui praranda galimybę susilaukti vaikų: „Žmonės ir santykiai keičiasi. Tai labai gerai matosi mūsų skyriuje, kuris padeda vaikų susilaukti negalinčioms poroms.“

Sterilizuotos moterys ir vyrai gali susilaukti vaikų pasitelkę dirbtinį apvaisinimą, bet tai nelengva: „Tam gali prireikti ne vienų metų“, – paaiškina K. Haldre.

Gydytoja sako, kad egzistuoja kontracepcijos metodų, kurie ne ką menkiau veiksmingi nei sterilizacija. „Pavyzdžiui, hormoninė spiralė turi labai mažai šalutinių poveikių ir tinka daugeliui moterų.“

K. Haldre pripažįsta: yra nemažai moterų, kurios nori rinktis sterilizaciją, nes joms kitos apsisaugojimo nuo nėštumo priemonės netinka: „Aišku, yra ir tokių, kurios pagimdė keturis ar penkis vaikus, pasidarė sterilizaciją, o tada persigalvojo ir panoro dar vienos atžalos.“

Pakeliui į laisvę

K. Haldre sako, kad pastaruoju metu populiarėja ir kontracepcija be hormonų, o tai pirmiausia vario spiralė, taip pat ir natūralus šeimos planavimas, pavyzdžiui, pasitelkus specialią programėlę išmaniajame. Pastarasis metodas reikalauja kiekvieną rytą tuo pačiu metu matuotis kūno temperatūrą, stebėti išskyras, o idealiu atveju – dar ir darytis ovuliacijos testus. Tada visus šiuos duomenis reikia bent šešis mėnesius suvedinėti į specialią programėlę, kuri sudaro moters ciklo prognozę. Vaisingomis dienomis, apie kurias sužinoti ir padeda šis metodas, vertėtų naudotis prezervatyvais arba nuo lytinių santykių susilaikyti.

Vis dėl to, anot K. Haldre, šis metodas tinka tik labai motyvuotai ir disciplinuotai porai ir tik tuo atveju, jeigu moteris ciklas reguliarus ir abu partneriai gyvena sveikai. Paaugliams tokio metodo specialistė nerekomenduoja.

Kaip rodo tyrimai, jeigu viskas atliekama teisingai, šis metodas netgi labai veiksmingas – savo efektyvumu prilygsta hormoninėms kontraceptinėms tabletėms. Vis dėl to veiksmingumą mažina stresas, ligos, kelionės ir netgi ekstrinės kontracepcijos vartojimas.

Yra ne vienas būdas taikyti būtent šį metodą, tačiau tik keli iš jų pripažinti kokybiškais tiek Jungtinių Valstijų, tiek Europos vaistų agentūros. Vienas iš jų – programėlė „Natural Cycles“.

Ovuliacijos programėlė

Be to, būtina akylai stebėti, kokius jūsų asmens duomenis kaupia konkreti programėlė ir su kuo jais dalijasi. Programėlė „Flo“ (nepripažįstamama veiksmingu kontracepcijos sprendimu) duomenis apie intymią savo vartotojų sveikatą „analitiniais tikslais“ perdavė stambioms technologijų bendrovėms. Jungtinėse Valstijose gyvenančios moterys ne be reikalo nuogąstauja, kad duomenys apie jų ciklą gali atitekti tretiesiems asmenims, nes šių metų liepą Aukščiausiasis teismas užkirto kelią naudotis programėle ir rinktis abortą.

Dažniau saugosi prezervatyvais nei geria tabletes

2012 metais buvo apklausta 261 tūkst. 15–44 metų merginų ir moterų. Iš jų 63 tūkst. 932 arba kas ketvirta moteris vartojo hormonines kontraceptines tabletes.

2021 metais buvo apklausta 236 tūkst 15–44 metų merginų ir moterų. Iš jų hormoninėmis kontraceptinės tabletėmis nuo nėštumo saugojosi 43 tūkst. 530 arba kas penkta.

Remiantis sveikatos priežiūros instituto duomenimis, padaugėjo besinaudojančiųjų prezervatyvais. 2006 metais prezervatyvais naudojosi 22,3 proc. vyresnių nei penkiolikos metų amžiaus vyrų ir moterų. 2019 metų duomenimis, ši kontracepcijos priemonė paklausi tarp 35,9 proc. apklaustųjų. Ta pati apklausa atskleidė, kad, palyginti su 2006 metais, hormoninių kontraceptinių tablečių vartojimas sumenko.

Prezervatyvai

Jaunimo kabinetas laukia jūsų

Jauni žmonės iki 26 metų patarimo kontracepcijos klausimais Estijoje gali kreiptis į vadinamąjį Jaunimo kambarį, kur dirba patyrusių specialistų komanda, jų patogumui prieinami jau parengti atsakymai į bet kokius klausimus apie šalutinius poveikius.

Jeigu kilo problema, ten galima kreiptis ir neturint šeimos gydytojo siuntimo. Bet kada galima išsiųsti anoniminę užklausą svetainėje seksuaaltervis.ee. Tie patys jauni gydytojai konsultantai atsakys vėliausiai per tris dienas.

Kokiais atvejais galima rinktis sterilizaciją?

Estijoje sterilizacija atliekama tik paties asmens pageidavimu, pateikus raštišką prašymą. Pilnametis žmogus gali būti sterilizuotas tuo atveju, jeigu atitinka bent vieną iš čia nurodytų sąlygų:

• Asmuo turi bent tris vaikus;

• Asmuo vyresnis nei 35 metų;

• Nėštumas kelia grėsmę moters sveikatai;

• Dėl medicininių priežasčių draudžiama naudoti kitas apsaugos nuo nėštumo priemones;

• Moteris rizikuoja susilaukti vaikų su sunkia psichikos ar fizine negalia;

• Liga ar sveikatos problemos neleistų rūpintis vaikais.