Dalijamės ištrauka iš knygos David A. Sinclair knygos „Gyvenimo trukmė“ (leidykla „Kitos knygos“).

Tai žinojo ir Hipokratas, ir vienuolis Pontikas. Žinojo ir XV amžiaus Venecijos kilmingasis Luigis Cornaro, kurį būtų galima (ir turbūt derėtų) laikyti pagalbos sau literatūros tėvu.

Paryžiaus medicinos akademijos prezidentas, profesorius Alexandras Gueniot pačioje XX amžiaus pradžioje išgarsėjo savo maisto kiekį ribojančia dieta. Sakoma, kad amžininkai iš jo šaipėsi, mat tuo metu nebūta jokių mokslinių įrodymų, kuriais profesorius būtų galėjęs pagrįsti savo įtarimus, jog badas atvesiąs prie geros sveikatos, – jis teturėjo nuojautą. Tačiau kritikai vienas po kito iškeliavo Anapilin, o Gueniot, pergyvenęs juos visus, galiausiai mirė sulaukęs šimto dvejų.

Pirmi modernūs ilgalaikės badavimo įtakos moksliniai tyrimai prasidėjo paskutinėmis Pirmojo pasaulinio karo dienomis. Kaip tik tada ilgą laiką tarpusavyje bendradarbiavę ir vitaminą A kartu jau spėję atrasti biochemikai Lafayettas Mendelis bei Thomas Osbornas ir Edna Ferry atskleidė, kad žiurkių patelės, kurios dėl badavimo jaunystėje išaugo mažesnės, gyveno gerokai ilgiau už tas, kurios ėdė, kiek norėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją