Dr. Edvinas Meškys, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos prezidentas

Vadinamoji sintetinė media, arba „deep fake“, yra kompiuterinėmis technologijomis sukurti labai tikroviški vaizdai, dažniausiai paremti tik nuotraukomis. Specialios kompiuterinės programos su dirbtiniu intelektu analizuoja norimą nukopijuoti asmenį, tarkime, Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį. Kitas asmuo nusifilmuoja pasirinktoje aplinkoje ir programa ant jo veido įmontuoja minėto prezidento atvaizdą su visomis veido mimikomis ir balsą taip, jog atrodytų, kad būtent šis asmuo atliko vaizduojamus veiksmus ar pasakė norimus klastotojų žodžius. 

Įsivaizduokite, kokia būtų reakcija, jeigu vaizdo įraše matytųsi Ukrainos prezidentas, sutinkantis pasiduoti, nors iš tikrųjų jis niekada tokių žodžių nesakė ir neketino, arba Lenkijos atstovo pareiškimas, kad šalis nesutinka Ukrainai perduoti naikintuvų.

Ir nors minėti pavyzdžiai yra išgalvoti, tačiau situacijos rimtumą rodo jau praktikoje nustatyti panašūs informacijos klastojimo atvejai, kurių tik daugėja. Keletą metų pastebimas vadinamų Rusijos „trolių“ pasireiškimas socialinėje erdveje, platinant informaciją bei komentuojant po Rusijos režimui nepalankiais įrašais ar straipsniais. Dalis šių „trolių“ yra kompiuterinės programos, vadinamieji „botai“, tačiau neretai už suklastotų „Facebook“ ar kitų socialinių tinklų profilių slepiasi tikri asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Dalintis
Nuomonės