Tačiau kai kurie faktai ir sutapimai atskleidžia, kad abiejų didelį atgarsį visoje Lietuvoje turėjusių kruvinų nusikaltimų vykdytojai – galimai tie patys mūsų žiniasklaidoje plačiai pagarsėję samdomi žudikai iš Estijos.

„R. Morkevičiaus bylos tyrimas į priekį pajudės tada, kai jau sulauksime duomenų, kad iš Airijos į Lietuvą bus parvežtas liūdnai pagarsėjęs estų samdomas žudikas Imre Arakasas“, – taip neoficialiai pareiškė vienas žinomas šalies kriminalistas.

Žudė vieną po kito Šilainiuose


Triuškinamais smūgiais ir greitais nokautais garsėjęs vienas tituluočiausių ir garsiausių visų laikų Lietuvos mišrių kovos menų atstovų R. Morkevičius buvo nušautas beveik prieš ketverius metus – 2016 metų gruodžio 21 – osios vakare. Maždaug 20 valandą, prie savo namų – Baltų prospekto 31 – uoju numeriu pažymėto daugiabučio laiptinės. Tuomet jam buvo 34 metai.

Stebina, kad šiam nusikaltimui buvo pasirinktas šventinis laikas – buvo likusios vos kelios dienos iki Kūčių vakaro. Tą gruodžio vakarą R. Morkevičius, pasibaigus treniruotei legendiniame Kauno „Titano“ klube, iš automobilio parašė savo gyvenimo moteriai Raimondai pranešdamas, kad jau grįžta namo. Privažiavęs prie namo, bušido kovotojas užrakino savo kuklų automobilį ir pamažu ėjo link laiptinės. Jis buvo žvilgsnį panardinęs į telefoną ir visiškai nekreipė dėmesio į tai, kas vyksta lauke. Kovotojas nelabai ir pastebėjo, kai netrukus jį pasitiko ginkluotas žudikas. Šis nieko nelaukdamas ėmė šaudyti.

Į R. Morkevičių buvo paleisti net 7 šūviai. Vėliau nustatyta, kad jie buvo paleisti iš itin keistai perdaryto „Kalašnikov“ automato. Po nužudytojo bušido čempiono apžiūros net labiausiai patyrę Kauno morgo specialistai neslėpė nuostabos, kad jau seniai nebuvo matę panašiomis aplinkybėmis nušauto žmogaus. Morgo darbuotojus nustebino tai, kad oficialiai nenustatyto šaulio į R. Morkevičių paleistos kulkos buvo išcentruotos, tad samdomo žudiko tykota auka tą vakarą neturėjo nė menkiausios galimybės išgyventi.

Neseniai paaiškėjo, kad Generalinėje prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl R. Morkevičiaus nužudymo buvo tyliai sustabdytas dar prieš dvejus metus – 2018 metų rugsėjo 21 dieną. Tačiau paskutiniu metu neoficialiai pasigirsta versijų, kad vienas galimų šio rezonansinio nusikaltimo vykdytojų – dabar 60 metų samdomas žudikas I. Arakasas iš Estijos.

Jis ir dar keli asmenys iš kaimynų Baltijos šalies dar prieš tai buvo surengę kelias repeticijas Lietuvoje.

Šiandien aiškėja, kad tas pats solidžią samdomo žudiko patirtį turintis I. Arakasas tariamai „režisavo“ metais anksčiau iki R. Morkevičiaus mirties – 2015 metų lapkričio 6-osios vakarą, 23 val. 55 min., tuose pačiuose Šilainiuose, prie Šėtos gatvės 5 – ojo namo nuaidėjusį D. Bugavičiaus sušaudymą galimai vykdžiusius du Estijos piliečius Hansą Eriką Ehvertą ir Arle Grabbi, šiuo metu teisiamus Kaune.

Neoficialiais duomenimis, atvykėlių žudikų duetas su I. Arakasu dar 2015 – ųjų rugsėjį, labai tikėtina, kad išsinuomavo butą Šilainių rajone, kuris buvo grynai skirtas būsimų nusikaltimų nuodugniam išstudijavimui šioje Kauno miesto teritorijoje. Verta pastebėti, kad R. Morkevičiaus ir D. Bugavičiaus namų adresus teskiria menkas atstumas – vos 1,8 kilometro arba tiktai 22 minutės kelio einant pėsčiomis.

Į Lietuvą atvykę estai veikė kaip aukšto profesionalumo žudikai Vakarų šalyse. D. Bugavičiaus nužudymo byloje skelbiama, kad I. Arakasas parūpino optinius taikiklius Ispanijoje ir Estijoje, taip pat chemines medžiagas, kurios buvo skirtos pašalinti pirštų atspaudus nuo ginklų ir drabužių, įvykdžius D. Bugavičiaus likvidavimą.

Lietuvos Kriminalinės policijos biuro darbuotojai išsiaiškino, kad nuo 2015 metų rugsėjo iki 2015 m. lapkričio 6 – osios, kai savo mylimosios – socialinių tinklų garsenybės Vitos Jakutienės – Pliadytės akivaizdoje buvo nušautas D. Bugavičius, I. Arakasas į Lietuvą buvo atvykęs lėktuvais, autobusais ir automobiliais ir net kelis kartus lankėsi Kaune.

Siejama, bet nesiejama?


Manoma, kad minėtų asmenų iš Estijos paslaugomis galimai pasinaudota ir 2016 metų pradžioje Kaune, kai Aleksote, Fredoje esančioje kotedžų gyvenvietėje, savo namuose apšaudytas kitas buvęs D. Bugavičiaus bičiulis – Gija Zabachidze. Nusikaltimo vietoje apsilankiusiems kriminalistams užpuolikų braižas iškart priminė D. Bugavičiaus žmogžudystę vykdžiusių asmenų ir jų patikėtinių veikimo stilių. Tąsyk į G. Zabachidzę buvo šauta ganėtinai įmantriai – tiesiog pro langą, bet vyriškiui pavyko išvengti rimtesnių sužeidimų. Šio išpuolio metu kaunietis buvo sužeistas tik į kaklą. Kadangi G. Zabachidzė rimtai persigando dėl savo gyvybės, tad netrukus pradėjo bendradarbiauti su įtakingiausiais Lietuvos kriminalinės policijos darbuotojais ir išvyko iš Lietuvos.

Praėjusių metų pavasarį buvęs D. Bugavičiaus bičiulis G. Zabachidzė buvo suteikęs nemažai vertingos informacijos kitame ikiteisminiame tyrime – jis pradėtas kalėjime sėdinčio Kauno Agurkinių grupuotės lyderio Sauliaus Velečkos arba Agurko atžvilgiu. Šis buvo apkaltintas, jog būdamas už grotų suorganizavo narkotikų tiekimo liniją, dirigavo net keliems asmenims, kurie ketino ir pagrobė du kvaišalų verslo veikėjus bei buvo neblogai informuotas apie prabangių laikrodžių parduotuvių apiplėšimus net keliose šalyse.

R. Morkevičius (iš dešinės) ir D. Bugavičius kalnuose su Agurkinių vyrais / Nuotr. iš D. Dargio knygos „Kriminalinė Agurkinių odisėja“
„Atrodo, kad „mentai“ Agurką užsimojo pasodinti iki gyvos galvos“, – taip kalbėjo vienas gerai informuotas šaltinis, sužinojęs apie būsimus kaltinimus skirtus jau 17, 5 metų nuteistai ir netrukus prieš Lietuvos Aukščiausiojo teismo teisėjus stosiančiai Agurkinių „įžymybei“ S. Velečkai.

Dar praėjusių metų vasarą Lietuvos kriminalistai ir prokurorai pristatę D. Bugavičiaus nužudymo tyrimo baigtį viešai pareiškė, kad minėti Estijos piliečiai ir jiems talkinę lietuviai kažkiek prisidėjo ir prie R. Morkevičiaus mirties. „Nors R. Morkevičiaus žmogžudystė siejama su šiuo nusikaltimu, bet nesiejama su D. Bugavičiaus nužudymu“, – taip 2019 metų rugpjūtį žiniasklaidai surengtoje specialioje konferencijoje pakomentavo Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Šiandien sudėtinga pasakyti, ar išvis ateis toji diena, kai į Lietuvą bus pargabentas legendinis estų samdomas žudikas I. Arakasas. Mat vyriškis Airijoje, sustiprinto režimo Portlišo kalėjime atlieka 6 metų kalėjimo bausmę, kuri jam skirta už vietos nusikaltėlių autoriteto žmogžudystę. Be to, būdamas garbaus amžiaus karts nuo karto I. Arakasas kalėjime negaluoja, skundžiasi įvairiausiomis ligomis, tad neaišku ar išgyvens iki ekstradicijos dienos į Lietuvą.

Airijos žiniasklaida citavo, kad išgirdęs apie jam mestus kaltinimus Lietuvoje, I. Arakasas kategoriškai neigdamas savo kaltę pareiškė: „Kad aš tuo metu buvau Ispanijoje savo draugo gimtadienyje“.

Figūruoja neblogai žinomos pavardės

Prieš mirtį D. Bugavičius neblogai sutarė su R. Morkevičiumi. Tačiau jie nebuvo artimi bičiuliai. Nors fotografijos liudija priešingai. Jie kartu su kitais Kauno Agurkinių gaujos lyderiais 2011 metais lankėsi net kelių šalių kalnų kurortuose, kur ne tik slidinėjo, bet ir pažymėjo didžiausias metų šventes – Kalėdas bei Naujuosius metus. Tuometines jų keliones primenančios fotografijos yra patalpintos baigiamoje galutinai išnagrinėti Agurkinių gaujos baudžiamosios bylos puslapiuose.

Vis dar nėra galutinai, kodėl nuspręsta pašalinti D. Bugavičių, o paskui ir R. Morkevičių. Viena versijų buvo siejama su tuo, kad neva abu kauniečiai perėjo kelią ir net apgavo užsienyje stambaus masto narkotikų kontrabanda bei prekyba besivertusiems lietuviams – buvusiam klaipėdiečiui Sergejui Bėglikui ir kadaise Kauno Šilainiuose gyvenusiam Renaldui Kaniui. Kriminalinį pasaulį neblogai pažįstantys asmenys informavo, kad S. Bėglikas ir R. Kanys pasijuto smarkiai apgauti, pažeminti, o galiausiai baisiai įtūžę dėl nusikaltėlių sluoksniuose vadinamo „žiurkavimo“ (apgaulės būdu pavogtų itin brangiai kainavusių narkotikų siuntų), tad nusprendė kauniečius vyriškai „paauklėti“ ir netrukus į Šilainius pasiuntė estų žudikų trijulę.

Taigi, šiandien jie abu įvardijami kaip neva realiausiais D. Bugavičiaus mirties užsakovais. Daugeliui kelia abejonių ar jie abu išvis kada nors stos prieš teismą Lietuvoje. Tačiau jau beveik 20 metų prie invalido vežimėlio prikaustytas S. Bėglikas nuo praėjusių metų gegužės po plačiai išgarsintos tarptautinės operacijos „Ledlaužis“ jau praėjus parai po sulaikymo laisvę atgavo už 15 tūkstančių eurų užstatą. Dabar jis namų arešto sąlygomis gyvena savo prašmatnioje Ispanijos viloje ir neaišku ar apskritai bus atvežtas bent apklausai į Lietuvą. Stebina tai, kad tyrime dalyvavę Ispanijos ir Lenkijos pareigūnai pradėjo abejingai žvelgti į S. Bėgliko vaidmenį garsiuose nusikaltimuose. Kaip ir visiškai neaiškus tolimesnis R. Kanio likimas, mat jis šiuo metu figūruoja pirmuoju numeriu labiausiai ieškomų ir pavojingiausių Lietuvos nusikaltėlių sąraše. Sklando kalbos, kad jis slapstosi nuolat keisdamas vietas – Pietų Amerikos arba Ispanijos miestuose.

Draugus siejo slapti pomėgiai


Su Kauno nusikalstamomis grupuotėmis sietas ir Remygos pravarde garsėjęs R. Morkevičius atrodo turėjo nematomą gyvenimo pusę. Renkant medžiagą publikacijai, iš bušido kovotojo aplinką neblogai pažinojusių šaltinių sulaukiau pasiūlymo nuodugniau pasidomėti bičiuliais, kurie prieš mirtį arčiausiai sukinėjosi šalia jo.

Nors buvo kalbama, kad 2016 – ųjų pabaigoje R. Morkevičius aktyviai rengėsi savo sugrįžimui į bušido ringą, tačiau paraleliai palaikė keistus ir slaptus ryšius su Ispanijoje bei Jungtinėje Karalystėje kriminaline veikla besivertusiais kauniečiais. Tarp minėtų asmenų figūruoja neseniai specialiai DELFI Plius skaitytojams pristatytame ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių TOP – 10 įvardijami asmenys – Rimvydas Žilinskas, Edgaras Kalasūnas ir Tomas Bolgovas.

Pareigūnai nieko nekomentuoja kas visgi R. Morkevičių galėjo sieti su šiais vyrais. Tačiau gerai informuotų šaltinių teigimu, R. Morkevičius paskutiniais gyvenimo metais galėjo paprasčiausiai su jais susipykti. O jie pabūgę nuožmaus kovotojo keršto tiesiog sumanė R. Morkevičiumi atsikratyti. „Aš pažinojau Remygą kaip nuluptą, žinojau jo charakterį, nes bendravau nuo vaikystės. Bet kas jį siejo su minėtais žmonėmis – sudėtinga pasakyti. Jis nuo daugelio slėpė savo ryšius su tais vyrais. Tačiau jie gerai žinojo nuo seno, kad Remyga kartais elgėsi tarsi bebaimis nindzė. Jei tu su juo dėl kažko rimtai rimtai susikirtai, tai labai realu, kad jau sekančią naktį jis įsibraus į tavo namus tiesiog per balkoną ir gal netikėtai jį išvysi stovintį šalia savo lovos“, – taip R. Morkevičiaus išskirtinius sugebėjimus atskleidė jo buvęs ilgametis bičiulis.

Taigi, tokiais atvejais pernelyg įsibaiminę žmonės nutaria samdyti profesionalius žudikus. Kadangi visi šios trijulės nariai palaikė ryšius su anksčiau minėtų – S. Bėgliko bei R. Kanio žmonėmis, kurie jau nemažai metų yra išsibarstę po platųjį pasaulį, tad šiems neturėjo būti pernelyg sudėtinga dar vienam kruvinam „darbui“ užsakyti minėtus žudikus iš Estijos.

Jautėsi kaip narkobaronai


Atrodo, šiandien visgi neatsitiktinai R. Žilinskas, T. Bolgovas ir buvęs R. Morkevičiaus kaimynas E. Kalasūnas yra ieškomi tarptautiniu mastu, nes Lietuvos pareigūnai jiems turi nemažai svarbių klausimų. Juk visi minėti kauniečiai yra įtariami kaip vieni iš asmenų aktyviai prisidėjusių prie kartu su R. Morkevičiumi bendravusio D. Bugavičiaus užsakytos žmogžudystės organizatorių bei vykdytojų.

Sklando kalbos, kad šie daugelį metų užsienyje kriminaline veikla užsiimantys asmenys nepakluso jokiems S. Bėgliko ar R. Kanio duotiems įsakymams. Jie jau kurį laiką savarankiškai vertėsi tarptautine narkotikų kontrabanda – dideliais kiekiais gabeno hašišą bei kokainą ir disponuoja milžiniškais pinigais. Jauni vyrai galėjo sau leisti milžinišką ir narkobaronams įprastą prabangą. Atrodė, kad jie visiškai nesibaimino demonstruoti savo turtų. Kadangi buvę kauniečiai gyveno svetur, tad buvo apsistoję užsienio šalyse, kur gyveno išnuomotuose milijonus kainavusiuose dvaruose, butuose, važinėjo prestižinių markių automobiliais. Be kita ko, šalia jų laiką leidusios gyvenimo moterys nevengė puoštis prašmatniausių mados salonų kolekcijomis ir keliauti įspūdingais limuzinais su vairuotojais.

Tuo tarpu R. Morkevičius buvo visiška minėtų gangsterių priešingybė. Pasakojama, kad paskutiniais mėnesiais prieš mirtį ringo profesionalas išgyveno ganėtinai sudėtingą laikotarpį – neretai net maistui ir kitoms būtiniausioms išlaidoms skolinosi pinigų iš artimiausių bičiulių bei savo trenerio Mariaus Misiūno.

Kalbama, kad net pasklidus žiniai jog vyrai jau yra paieškomi dėl bendrininkavimo nužudžius D. Bugavičių, jautėsi vis dar pernelyg atsipalaidavę. Kaune iki šiolei sklando anekdotinis pasakojimas, kokiomis aplinkybėmis pernai vienoje iš Londono centrinių gatvių buvo sulaikytas minėtiems vyrams artimas Edgaras Gordonas. Jis net žinodamas, kad buvo įtrauktas į paieškomų asmenų sąrašus, nė trupučio nesislapstė – anaiptol, sulaikymo dieną jis buvo sučiuptas sėdintis prie iš tolo smalsuolių žvilgsnius traukiančio „Lamborghini“ sportinio automobilio vairo.

Pradžioje į Lietuvą parvežtas E. Gordonas sulaukė kaltinimų prisidėjus prie D. Bugavičiaus nužudymo talkininkų, tačiau vėliau buvo apklaustas tik kaip liudytojas. Nepaisant to, jis vis dar įkalintas Pravieniškių „zonoje“. Labai tikėtina, kad vyras buvo sulaukęs tam tikrų klausimų ir dėl kontaktavimo su R. Morkevičiumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)