„Delfi Plius“ tinklalaidėje „Tikras. Vyras“: psichologas, mokymų lektorius, „Genčių“ projekto iniciatorius Antanas Grižas ir projekto komunikacijos vadovas Vaidotas Ambrozaitis – apie tai, kaip vyrams padėti sau bei daryti pozityvų pokytį Lietuvoje ir pasaulyje.

Ar jaučiamas tokių grupių vyrams poreikis?

„Vyrai dabar yra pavieniui. Neturime daug bendrijų, organizacijų, kur būtų saugus emocinis ryšys tarp vyrų. Turime daug institucijų, kur mes konkuruojame, kalbame apie daiktus, įvykius, išorę, bet ne apie savo vidų. Pirmas taškas gali būti „Gentis“, kurioje pradedame daugiau save atskleisti ir tyrinėti. Mūsų vizija – kad visoje Lietuvoje tokių „Genčių“ būtų daug“, – kalbėjo tinklalaidės „Tikras. Vyras“ svečiai.

Tikras. Vyras
„Vienas dalykas – norime save geriau pažinti, tobulėti ir augti. Daugelis susiduria su sunkumais, stereotipais, kad vyrai negali kalbėti apie tą ar aną, neturime įgūdžių ir nemokame, galbūt draugų kompanijose nėra pokalbių kultūros, bendrysčių apskritai sumažėjo. Mažiau tėtis su sūnumi leidžia laiko, mažiau kasdienybėje būname tarp vyrų, mokyklose – tarp moterų mokytojų, namie – su mama. Anksčiau taip nebūdavo – atsikeli, eini su tėvu į laukus, darbus, kartu su vyrais – į pirtis. Galėdami matyti kitus vyrus galėjome atsakyti į klausimus, kaip man būti vyru. Dabar turime iššūkį, kur reikia sąmoningai pasirinkti ieškoti atsakymų ir juos rasti“, – sakė A. Grižas.

„Genčių“ projekto iniciatorius pasakojo, kad paprastai grupėje susitinka nuo 6 iki 9 vyrų, o per 9 savaičių įvadinį kursą fasilitatorius paruošia vyrus – supažindina su struktūra, duoda įrankius, kaip gilintis į save, padeda vesti procesą. Paskui „gentainiai“ prisiima atsakomybę už tą procesą.

Pats tokią „Gentį“ lankęs V. Ambrozaitis tvirtino, kad jam visada norėjosi turėti už savęs vyrų palaikymo ratą.

„Kai atsirado tokia platforma, iš karto ir prisijungiau. Matau dabar to didelę naudą. Grupės modelis gali pasirodyti paprastas, kai suburi žmones ir jie dalinasi savo išgyvenimais, bet iš to vystosi įdomūs dalykai, įdomu stebėti, kaip kolegos atsiskleidžia. Įkvepia matyti, kaip jie kovoja ir susidoroja su savo iššūkiais, kaip keičiasi, sąmoningai juda ta kryptimi, kuria užsibrėžia. Daug daugiau gali nuveikti grupėje, kur turi palaikymą, patarimą“, – kalbėjo jis.

Vaidotas Ambrozaitis ir Antanas Grižas

Vaidotas sakė, kad pats grupėje sprendė tai, kas daugumai aktualu – asmeninio tikslo siekimas, santykiai su tėvais ir antrąja puse: „Daug giliau viską pamatau, kai turiu atspirties vyrų grupėje. Pamatau vieną ar kitą problemą iš kitos pusės. Jaučiu atsakomybę, jei iškėliau tą klausimą, turiu ir didesnę motyvaciją jį spręsti. Pradžioje ne tiek sunku, kiek neįprasta. Įkvepia, kai kiti atsiskleidžia, pasako dalykus, paprasti žmonės iš jų to neišgirs ir pats saugiai pasijunti“.

A. Grižas jam pritarė pabrėždamas, kad su nepažįstamais vyrais išeiti ir atsiskleisti yra sunku, todėl ir yra „Gentis“, nes taip – lengviau.

„Vienam dorotis, ieškoti atsakymų, susidurti su savo vidiniais demonais, žema saviverte, gėda, visuomenės stereotipais, lūkesčiais yra labai sunku. Kartu galima daug greičiau augti, save pažinti ir būti tvirtesniais. Reikia laiko prisijaukinti kitą žmogų, todėl tie susitikimai reguliarūs, kas savaitę ar dvi. Turime savyje spynų, kurios atsirakina tik po laiko. Reikia ir struktūros, ir taisyklų. Turime konfidencialumo taisyklę – tai, kas kalbama, lieka gentyje, taip pat – nesmurto taisyklę, nebūti pavartojus narkotinių medžiagų, kai esame gentyje ir dar įvairių susitarimų, kurie sukuria unikalią ir saugią erdvę. Dažnas vyras neturi gerų draugų, daugelis vyrų bijo kitų vyrų, turime skaudžių patirčių su jais – smurto, patyčių ir panašiai. Dažnam nauja, kad gali mokytis būti pažeidžiamu su kitu vyru, jausti emocinį, intymų ryšį, kuris suteikia jėgų“, – kalbėjo psichologas.

A. Grižas pasakojo, kad veikiausiai dėl to ir tapo psichologu, kad mėgsta „kapstytis“ savyje, ieškoti atsakymų.

„Viena temų, kuri kartojasi mano gyvenime, kad turiu kažkokios gėdos aplink savo vyriškumą, kažkas neatsakyta, ar aš pakankamai vyras. Viena vertus, atsakymų galima rasti knygose, kur sakys toks turi būti vyras ar kitoks, galiausiai supratau, kad turiu tiesiogiai tyrinėti save ryšyje su kitais vyrais, girdėti, kaip būna kitiems vyrams, pačiam dalintis, kaip man yra.

Per tai valysis gėda, atsiras tvirtas žinojimas, koks ir kaip aš noriu būti, priėmimas savęs, kad esu geras ir pakankamas. Toje kelionėje buvo ir santykiai su tėvu – ryšys, kurį norėjau stiprinti, santykiai su moterimis, savo seksualumo parodymas moterims, kad noriu, aš jos geidžiu. Turėjau visokių baimių čia. Pradėjau suprasti, kad čia yra vyriškos temos. Tuomet atėjo aiškumas, kad turiu turėti savo gentį. Taip man bus lengviau pažinti save, vyrai man kaip veidrodis veiks.

Prieš 2 metus sukūrėme savo vyrų gentį. Jaučiu, kad kaip svogūnas gerokai atsilupau, nežinojau, kad tiek slepiu save, pasidariau gerokai ramesnis ir stabilesnis, lengviau atlaikyti negandas, ar tai būtų išsiskyrimas su drauge ar rizika su finansais. Kad ir kas nutiktų, žinojau, kad susitiksiu su savo gentainiais. Tai didelis užnugaris ir žemė po kojomis.

Kai patenkinu vyriškos bendrystės, emocinio intymumo poreikį, paprastai kilo noras, kad ir visuomenei būtų gerai. „Genčių“ projektas apie tai, kad įgalintume kuo daugiau vyrų daryti pozityvų pokytį ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje. Kuo greičiau padėsime sau, tuo greičiau galėsime padėti kitiems. Tuomet turėsime Lietuvą ne tokią, kur daug vyrų žudosi, prasigeria, izoliacijoje, vienišume, smurte, o pozityvią, kur vyrai išlipa iš viso to ir lipa dar aukščiau“.

Tinklalaidės „Tikras. Vyras“ svečiai pasakojo, kad Lietuvoje yra įvairių grupių modelių, kur vienas vedantysis ar lyderis, kitos susijusios su dvasingumo praktikomis, trečios primena verslo klubus, kur dirbama prie bendro tikslo su įvairiais projektais. „Gentys“ unikalios tuo, kad kuriamos autonomiškos grupės, kuriose išmokstama emocinio raštingumo ir jos vėliau veikia pačios. Tokių vyrų grupių poreikis – didelis.

Projektas Gentys

„Mūsų siekis, kad vyras investuotų į savo autentiškumą, sąmoningumą, o kai tai darys, automatiškai taps labiau vyriški, įkūnys vyriškas, o gal ir kitas savybes, bet tai padarys drąsiai, autentiškai ir vyriškai, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, – pastebėjo A. Grižas. – Mums rūpi, ar tu moki turėti gerą santykį su savo jausmais, ar investuoji į savo sąmoningumą, ar moki konstruktyviai būti konfliktuose, gilintis, ar moki megzti intymius, praturtinančius santykius. Jei taip, esi geram kelyje į vyriškumą“.

Kaip Lietuvos vyrai atrodo lyginant su pasauliu, ar mes gvildename tokias pačias problemas?

„Mums kaip tautai yra polinkis save nusivertinti. Dažnai girdžiu: „Oi jau tie Lietuvos vyrai, tai visiškai tragedija“. Naudinga prisiminti, kad visame pasaulyje vyrai kelia klausimus, yra vyriškumo krizė, daug vyrų žudosi, prasigeria, sėdi kalėjimuose, daug mūsų auga be tėčių arba kaip tėčiai neišbūname šeimoje, sunku megzti ryšį su vaikais.

Neturime atsakymų, kaip būti vyrais. Ir Lietuvoje, ir kitose šalyse, ypač Vakarų kultūroje, yra daug bendrumo. Istorinis unikalumas tas, kad Lietuvoje buvome suluošinti okupacijos, sovietmečio, tremčių, represijų. Ten mūsų autoritetus vyrus žlugdė, dabartinė karta turi mažiau pozityvių vyriškumo pavyzdžių, reikia labiau investuoti, kad juos susikurtume“, – kalbėjo A. Grižas.

Pabaigoje psichologas ir „Genčių“ projekto iniciatorius apibūdino, kas jam yra tikras vyras.

„Man tikras vyras – autentiškas ir sąmoningas. Tas kuris drįsta būti su jausmų, poreikių, baimių realybe. Tas, kuris išdrįsti susidurti su savo vidumi. Taip pat yra ryžtingas veikti, – sakė jis ir išsakė palinkėjimą. – Drįskime investuoti į save, gilintis į save, neapleisti savo vidaus. Tai nėra egoistiška, nes taip rūpinamės ne tik savimi, bet ir aplink mus esančiais žmonėmis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)