Laikoma pasiteisinusia sistema

Pradėjus veikti depozito sistemai teko priprasti prie naujos tvarkos: perkant gėrimus depozito ženklu pažymėtose pakuotėse mokėti užstatą, kurį vėliau galėjome atgauti pridavę pakuotes į taromatą. Ši tvarka galioja iki šiol ir iš esmės pasiteisina. Viešoji įstaiga „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) teigia kasmet surenkanti 9 iš 10 į rinką išleidžiamų ir užstato sistemos ženklu pažymėtų gėrimų skardinių, plastikinių butelių ir vienkartinių stiklinių. Be to, Lietuva ne kartą gavo pagyrimų iš kitų šalių už uolų depozitinės taros tvarkymą.

Bandymų apeiti sistemą buvo nuo pat jos atsiradimo. Galima prisiminti kaip 2016 metais alytiškis namuose pasigaminęs ir atsispausdinęs depozito ženklo lipdukus vėliau juos klijavo ant butelių, o šiuos dėjo į vietinio prekybos centro taromatą. Tiesa, gauto čekio išsigryninti jis nespėjo. Tuomet jį pastebėjo parduotuvės apsaugos darbuotojas. Jam teko sumokėti beveik 400 eurų baudą ir padengti taromatų priežiūra besirūpinančio USAD advokato paslaugas, kurios atsiėjo dar beveik tūkstantį eurų.

Tai buvo pirma byla Lietuvoje, kai asmuo nuteistas už netikrų oficialių ženklų gamybą ir realizavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)