2018 metais jaunas vyras kartu su sugyventine Monika Kaziukaityte buvo teisiamas už brutalų nusikaltimą. Pora neva tai „auklėdama“ vos 4 metų berniukui Matui – M. Kaziukaitytės sūnui – sudavė ne mažiau nei 118 smūgių į įvairias kūno vietas. Matukas žiauraus smurtinio išpuolio neišgyveno.

„Vaizdas yra šiurpus. Vaikas tikrai buvo skriaudžiamas ir mušamas ne vieną kartą, sprendžiant pagal žymes, ir pakankamai žiauriai. Tai tikrai neapsieita be tam tikrų kitų kietų, bukų daiktų. Ir kas baisiausia, jis mirė, atsiprašau, jis miršta dėl galvos smegenų traumos“, – po to, kai berniukas buvo atvežtas į ligoninę, „Lietuvos ryto“ televizijai komentavo Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas.

Užgesdama keturmečio berniuko gyvybė taip sujaudino visuomenę, kad politikai pajuto seniai nematytą spaudimą. Seime vienbalsiai buvo uždraustas smurtas prieš vaikus, o Vaiko teisių apsaugos sistemą išjudino Matuko vardu praminta reforma.

Tačiau smurtas prieš vaikus nesibaigė. 2023 metais itin atvirai imta kalbėti apie vaikų patiriamą seksualinį smurtą.

„Delfi Plius“ kviečia prisiminti Matuko istoriją – tokią žiaurią, kad privertė Lietuvą pakeisti įstatymus. Tačiau įstatymų keitimas nebuvo lengvas – netrūko balsų, raginančių palikti tėvams teisę mušti vaikus, o dramatiški įvykiai Kaune vos nesugriovė visos reformos. Taigi ką sužinojo su byla Matuko vaikžudystės byla dirbę prokurorai ir kokios intrigos virė Seimo koridoriuose – visa tai pasakoja dokumentiniame filme „Vaikžudystė, pakeitusi Lietuvos įstatymą“. Dar nespėjusi viešai parodyti šio dokumentinio filmo – „Delfi“ sulaukė laiško, teigiančio, kad galimai bus teisinių pretenzijų. Ne visi nori, kad Matuko istorija būtų priminta.

Visą dokumentinį filmą pamatyti gali „Delfi Plius“ prenumeratoriai.

Kūrybinė komanda:

  • Scenarijus ir interviu – Vytautė Merkytė;
  • Montavimas – Eglė Nes;
  • Operatoriai – Robertas Narmontas, Rinatas Chairulinas.

Dėkojame „Lietuvos ryto“ televizijai už leidimą naudoti archyvinę medžiagą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)