Kaip praneša portalas, D. Radoshas tik iš antro karto suprato, kad jo sūnus Milo iš mokyklos atsinešė raštelį, kurį tėvai turi pasirašyti, jei leidžia savo vaikui... skaityti. Leidimą tėvai turėjo suteikti tam, kad mokiniai galėtų perskaityti Ray Bradbury knygą „451º Farenheito“.

Raštelyje sūnus, kartu ir atstovaudamas 8 klasės knygų klubą, rašė, kad leidimo prašoma todėl, kad joje nagrinėjama nelegalumo ir knygų cenzūros tema, „kūrinyje yra keiksmažodžių ir nešvankybių“.

D. Radoshą labai nustebino, kad prašoma leidimo skaityti knygą, kurioje rašoma apie cenzūrą, taip tarsi parodant, kaip cenzūra veikia. Jis „Twitteryje“ pateikė ironišką atsaką laiškeliui iš mokyklos, kuris susilaukė internautų dėmesio – nuo pirmadienio mygtuką „Patinka“ šalia tėčio įrašo paspaudė daugiau nei 18 tūkst žmonių, juo pasidalijo daugiau nei 11 tūkst.

Ironiškas įrašas – žemiau:

„Kaip man patinka šis laiškas! Koks puikus būdas pristatyti mokiniams kūrinio temą, kad knygos yra tokios pavojingos, jog visuomenės institucijos – mokyklos ir tėvai – gali būti pasiryžę susivienyti prieš vaikus ir užkirsti kelią vienos jų skaitymui.

Pakankamai lengva perskaityti knygą ir pasakyti „Beprotiška! Taip niekada negalėtų nutikti“, bet apsimesti mokinių atstovais ir žengti iš pirmo žvilgsnio visiškai normalų „pirmą žingsnį“ cenzūros link – puikus būdas mokyti, kokia klastinga ji gali būti.

Esu įsitikinęs, kad knygų klubo susirinkimui pasibaigus ir mokiniams supratus tikrąją raštelio intenciją, jie bus šokiruoti, kiek daug vaikų iš tiesų pamanė, kad jis tikras. Mano sūnaus Milo nerimas, kad tai, jog jis leido pridėti šį atsaką prie raštelio, išskirs jį kaip bėdų ieškotoją, tikrai atspindi, kodėl daug personažų lengviau priima pasaulį, kuriame gyvena, nei nusprendžia jam mesti iššūkį. Aš sūnų patikinau, kad mokytojas jį užstos.“

Kaip rašo yahoo.com, JAV istoriškai susiformavusi praktika, kad mokytojai per mokinius perduoda raštelius, kuriuos jie pasirašo leisdami vaikui skaityti vieną ar kitą knygą. Pavyzdžiui, 2014 m. Dalaso naujienų portalas dallasnews.com pranešė, kad leidimą mokiniai turėjo gauti, norėdami skaityti Marko Tveno knygą „Hekelberio Fino nuotykiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)