Pernai gegužės 7 d. buvo skirtos orientacinės varžybos realioje ir virtualioje erdvėje „Knygnešių pėdsakais“, o šiemet žiniomis ir gera nuotaika dalytasi protmūšyje „Skaitymo atradimai“.

Gausus šeštokų būrys sudarė net devynias komandas, kurios tarpusavyje varžėsi žiniomis apie lietuvių ir užsienio rašytojų kūrybą vaikams. Mokiniams teko įveikti keturis protmūšio turus – prisiminti skaitytas knygas bei jų ekranizacijas, paspėlioti apie dar neskaitytus literatūros kūrinius.

Kokių gi knygų karuselėje sukosi renginio dalyviai? Žinoma, populiariausiųjų, tapusių klasika. Protmūšio klausimai skatino vaikus prisiminti H. K. Anderseno pasakas, A. Lindgren kūrybą, T. M. Janson trolius Mumius, Dž. R. R. Tolkino romaną „Hobitas, arba Ten ir atgal“ bei jo bičiulio K. St. Luiso knygą „Narnijos kronikos: liūtas, burtininkė ir drabužių spinta“.

Be abejo, buvo užduočių, susijusių su lietuvių literatūra – liaudies pasakomis, rašytojų V. Žilinskaitės, V. Račicko kūryba. Nors renginys literatūrinis, šeštokams reikėjo ir paskaičiuoti, pavyzdžiui, V. Račicko „Šlepetės“ bei Dž. Rouling „Hario Poterio“ gerbėjams teko prisiminti, kiekgi kūrinių sudaro šių knygų serijas. O viena protmūšio užduočių siūlė paspėlioti, kokia suma Londono aukcione sumokėta už pirmojo leidimo (1937 m.) Dž. R. R. Tolkino knygą „Hobitas“ su autoriaus autografu. Emocijų, įdomių atradimų renginyje netrūko, nes mokinių skaitymo patirtis nevienoda, būta klausimų apie knygas, kurių vaikai dar neskaitė.

Lietuvių rašytoja Vytautė Žilinskaitė yra sakiusi: „Knygos, kurios nepasiekia vaikų, man primena benamius šuniukus. Bet šuniukai gali klajoti, bėgioti ieškodami šeimininko, o knygos guli tyliai, nekrutėdamos ir laukia, laukia, laukia, sulaukia ar nesulaukia. Ir kuo daugiau vaikas skaito knygų, tuo jo širdis tauresnė ir geresnė.“ Artėja mokinių vasaros atostogos, tad renginio organizatoriai viliasi, jog dalį laisvalaikio vaikai skirs jų laukiančioms vertingoms knygoms.

Jolita Mickienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos laikraščio „Laiptai“ vadovė