- Lietuvoje senokai nebuvo tokio pobūdžio renginių. Kaip gimė šio renginio idėja?

Viskas prasidėjo 2001 metais. Nuo tada buvo nueitas ilgas kelias. Pirmasis renginys buvo „Lietuvos ekstremalų“ šou. Tada pirmą kartą pasaulyje aš (Jurijus Risnovskis) atlikau „mirties kilpą“ automobiliu.

Vyko „Bulių kautynės“, siekta naujo šuolio į toli motociklu Lietuvos rekordo, žiūrovai galėjo išvysti parasparnių ir oro akrobatų pasirodymą.
2002 m. Vilniuje vyko Tarptautinis kaskadininkų ir ekstremalaus sporto festivalis „Grand Extreme Vilnius 2002. Jis iki šiol išlieka didžiausias visų laikų Ekstremalaus sporto festivalis Lietuvoje. Dalyvavo komandos iš Rusijos, Ukrainos ir Baltijos šalių. Renginio metų pirmą kartą buvo atlikta dviguba „Mirties kilpa“ automobiliu.

Paskutinis iš didesnių renginių Vilniuje buvo 2004 m. „Kaskadininkų Olimpiada“, kurioje dalyvavo kaskadininkai iš 5 valstybių. Buvo nemažai renginių ir kituose miestuose bei kaimyninėse šalyse.

Vėliau buvo „kūrybinė pertrauka“, kuri baigėsi 2009 m. Didžioje Britanijoje. Kartu su programa „Fifth Gear“ automobiliu įveikta 12 m. skersmens mirties kilpa ir pasiektas naujas pasaulio rekordas. Tai buvo grįžimas į kaskadininko gyvenimą.

Tada pradėjau galvoti, kad laikas prisiminti ir Lietuvoje vykusius renginius. Norą parodyti Lietuvos žiūrovams tikrus, rimtus kaskadinius triukus, dar labiau sustiprino prieš metus Lietuvoje gastroliavę vokiečių auto akrobatai su 30 metų senumo programa.

Šiandienos kaskadininkai gali gerokai daugiau, negu parodė vokiečiai. Žiūrovai, susirinkę į šį, „Skraidančių automobilių šou“, išvys viską, kas yra naujausia ir geriausia. Taip pat renginio metu bus siekiama keleto Lietuvos rekordų. Visų neminėsiu, bet vienas jų – daugiausia žmonių ant važiuojančio motociklo.

- Kas dalyvaus renginyje?

Be Lietuvos kaskadininkų dalyvaus svečiai iš Ukrainos – Kaskadininkai iš asociacijos „Tornado“. Pasak Aleksandro Medvedevo, žiūrovai matys tik pačius geriausius triukus.

Taip pat sutarta su kaskadininkais iš Rusijos – „Varvara stunt“. Vieną pavojingiausių triukų atliks profesionalus kaskadininkas Sergejus Nefedovas. Jis šioje srityje dirba nuo 1993 m., tad moka dirbti su ugnimi ir pirotechnika, atlieka auto ir moto triukus, išmano alpinizmą, gali atlikti aukštuminius triukus. Rusai pažadėjo, kad Lietuvos žiūrovai išvys triukus, kokių Lietuvoje dar niekas nėra matęs.

- Kaip atrodys pats renginys?

Kadangi tai – mūšis, kaskadininkai varžysis tarpusavyje keliose kategorijose:

1. Pristatymas (laisva programa)
2. Ugnies triukai
3. Triukai iš kino filmų
4. CRASH triukai

Kiekvieno kaskadininko pasirodymą vertins autoritetinga komisija, sudaryta iš sportininkų, aktorių ir muzikantų.

Kol dalyviai ruošis pasirodymams, žiūrovus linksmins „Olialia“ mergaitės.

- Panašu, kad automobilių daužymo nebus išvengta?

Vienam triukui bus „sunaudotas“ vienas automobilis. Automobiliai triukams perkami seni, nes jie – „vienkartiniai“. Tiesa, nors jie bus daužomi, bet visi yra specialiai parengti. Yra griežtos, triukų atlikimą reglamentuojančios, taisyklės ir visi Asociacijos kaskadininkai jų laikosi. Mes rizikuojame, bet rizikuojame apgalvotai.

- Renginys dar tik artėja, bet darbo jau įdėta nemažai?

Per vieną dieną tokio renginio nesuorganizuosi. Viską reikia suderinti iš anksto – vietą, laiką, dalyvius. Pasirūpinti jų ir žiūrovų saugumu. Tai reikalauja ne tik laiko, bet ir lėšų. Džiugu, kad renginys turi rėmėjų. Ypač norėčiau padėkoti Vilniaus „Taurui“, „CSC telecom“ ir Orakulas
Gal dar ankstoka klausti, bet kokie ateities planai?

Daug kas priklausys nuo šio renginio sėkmės ir žiūrovų palaikymo. Jeigu jausiu, kad Lietuvos žiūrovams tokių pasirodymų reikia, pasistengsiu, kad tai taptų tradicija. Konkrečiai su šia programa dar tikimės spėti į Klaipėdą, bet dabar sunku prognozuoti, nes po renginio apie jį bus kuriamas filmas. Šis darbas taip pat reikalauja nemažai laiko.

Kalbėjosi V. Misevičius

Ruošiatės į šį renginį? Norite pasidalinti įspūdžiais su kitais skaitytojais? Norite pasidalinti nuotraukomis ar vaizdo įrašais? Siųskite įspūdžius el.pašto adresu pilieciai@delfi.lt arba kelkite į mūsų sistemą čia. Vaizdo įrašus kelkite čia, o nuotraukas siųskite el.pašto adresu renginiai@delfi.lt (nuotraukos pavadinime nurodykite renginio vietą ir pavadinimą bei Jūsų vardą be lietuviškų raidžių)! Visas Piliečių nuotraukas iš renginių galite pamatyti čia Geriausiam savaitės „festivaliuotojui“ įteiksime šaunų prizą!