Parodoje „Nuo švilpynės iki skambančio vamzdžio“ pristatomi unikalūs XIX-XX a. liaudies instrumentai iš muziejaus rinkinių: keturstygės aukštaitiškos kanklės, krekenaviškio Stanislovo Rudžio pagamintos daugiastygės kanklės, gyvūnų kaulais suveržtas būgnas, rankų darbo armonikos ir kt. Instrumentų pavyzdžius, su kuriais parodos lankytojai galės artimiau susipažinti, iš savo kolekcijos skolino Gvidas Vilys. Instrumentus, su kuriais parodos lankytojai galės patys groti, pagamino šiaulietis instrumentų meistras Albertas Martinaitis.

Paroda iliustruota nuotraukomis iš Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir Panevėžio kraštotyros muziejaus fotografijos rinkinių. Paroda nori ne tik supažindinti lankytojus su lietuvių liaudies instrumentais, vaizdžiai pristatyti, kaip buvo muzikuojama senajame kaime piemenų ar skerdžių, kokiais instrumentais grota vestuvėse, gegužinėse, vakarėliuose, kaip muzikuota tarpukario mieste, bet ir kviečia lankytojus aktyviai įsijungti į garsų pasaulį ir nors trumpam tapti muzikantu: pūsti lumzdelį ar birbynę, skambinti kanklėmis, mušti būgną ar skrabalus, signalizuoti tabalu ar kleketu. Paklaidžioti muzikos paslapčių labirintais, susipažinti su instrumento sandara, išbandyti ritmo pojūtį kviečiame užsukus į Muzikinę dėžutę.

Kurkite, žaiskite, improvizuokite – toks yra parodos rengėjų tikslas. Paroda veiks iki š. m. rugpjūčio 23 d., Panevėžio kraštotyros muziejuje (Vasario 16-osios g. 23, Panevėžys).

Pirmąjį mėnesio trečiadienį muziejus lankomas nemokamai.