Publikuodami skelbimą laikraštyje ir patys tada netikėjome, kad tos kelios išspausdintos eilutės duos akstiną ilgam suburti to belaukiančius žmones ir įkvėpti gyvastį tradicinę žemaičių kultūrą propaguonačiam kultūros reiškiniui - folkloro ansambliui, vėliau pasivadinusiam ,,Gondinga“.

Naujo kolektyvo susibūrimas tada neatrodė kažkoks ypatingas įvykis, nes įvairiausių žanrų saviveiklos kolektyvų susikūrimai buvo įprasti ypač Plungėje, kurios kultūra klestėjo ir tais, ir senesniais laikais. Be to, tuo laiku išgyvenome Tautinio Atgimimo laikotarpį ir jo idėjų įtakos dėka visoje Lietuvoje būrėsi daugybė folkloro ansamblių. Tad tokio kolektyvo susikūrimas Plungėje irgi nebuvo kažkokia ypatinga išimtis.

Tada Plungėje ir Plungės apylinkėse dar gyveno senolių, kurie savo širdyje ir atmintyje buvo išsaugoję taip brangias savo tėvų, senelių dainuotas dainas, šoktus šokius, jų melodijas, ratelius ir žaidimus. Tad iš jų užrašyti ir išmokti, sovietmečiu bendruomeniniame gyvenime primiršti autentiški žemaičių šokiai, dainos, žaidimai su didžiuliu entuziazmu prisikėlė naujam gyvenimui ir gaivino laisvės bei tradicinių tautos vertybių išsiilgusias sielas.

Vedami meilės gimtajam Žemaitijos kraštui, degdami noru pažinti savo Plungės krašto tradicijas ir papročius, dainuoti ir šokti savo krašto dainas ir šokius, jausdami nenutrūkstamą ryšį su protėvių išgyventa tradicine kultūra į folkloro ansamblį susibūrę jauni plungiečiai kūrė, puoselėjo ir brangino savo kolektyvą, nuolat atrasdami sau naujus siekius ir veiklas, prikeldami iš užmaršties lokalinį paveldą, pristatydami ir populiarindami žemaičių tradicinę kultūrą šalyje ir užsienyje, kaskart nuoširdžiai pasidžiaugdami savo nuveiktais darbais.

Nuo pirmų dienų iki šiol ansamblio veikloje dalyvauja Aušra Vaškienė, Sandra Rupeikienė, Egidija Kliauzienė, Antanas Šalvis, Kęstutis Vaitkus, Alvydas Bekėža, Sigitas Stasikėlis; daugiau nei dvidešimt metų: Jūratė Šalvienė, Algirdas Kliauza, Rasa Šilienė, Virgina Beniušienė, Nerija Paplauskienė, Eugenijus Barniškis; daugiau nei dešimt metų: Rita Barniškienė, Asta Žebrauskienė, Asta ir Rimantas Vyšniauskai, daugiau nei penkis metus, Alfredas Lučinskas, Jolanta Remeikienė, Vilma ir Arnoldas Razgai, Jūratė Zubienė.

Bėgant metams „Gondinga“ kaupė savo žemaitišką repertuarą, kurio pagrindu buvo rengiamos įvairiausios koncertinės programos, praturtintos tarmiškais pasakojimais, kalendorinių ir šeimos švenčių papročiais, liaudies teatrališkumo elementais. 25-erių metų gyvavimo laikotarpiu parengta daugybė žemaitiškų koncertinių programų, įgyvendinti turiningi etnokultūriniai projektai, padaryti įrašai Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje, išleistos kolektyvo audiokasetės ir dvi kompaktinės plokštelės.

Folkloro ansamblis „Gondinga“ dalyvavo penkiose Respublikinėse ir Pasaulio lietuvių dainų šventėse, tarptautiniuose folkloro festivaliuose „Baltica” Vilniuje ir Taline, „Europiadoje“ Klaipėdoje, įvairiuose folkloro festivaliuose, šventėse, kituose renginiuose visoje Lietuvoje. 2002 m. ansamblis dalyvavo LTV laidoje - kapelų varžytuvėse „Duokim garo“ ir entuziastingo žiūrovų, o ypač plungiškių, palaikymo dėka tapo antros vietos laimėtoju. ,,Gondinga“ reprezentavo Plungę ir Lietuvą Vokietijoje, Prancūzijoje, Turkijoje, Latvijoje, Estijoje, Austrijoje, Švedijoje, Čekijoje, Tenerifės saloje Ispanijoje, Italijoje, JAV, Katalonijos sostinėje Barselonoje.

Dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje, užsimezgę draugystės ryšiai su užsienio ir Lietuvos kolektyvais įkvėpė folkloro ansamblį „Gondingą“ rengti tarptautinius folkloro festivalius Plungėje. Nuo 1996 m. kartu su Plungės kultūros centru savo miestui Plungei ir jo žmonėms ,,Gondinga“ padovanojo devynias spalvingas įvairių pasaulio kultūrų pristatymo šventes.

„Saulelėje raudonoje“ Plungėje dalyvavo folkloro ansambliai iš visų Lietuvos regionų ir svečiai iš užsienio šalių: Prancūzijos, Latvijos, Estijos, Turkijos, Austrijos, Rusijos, Čekijos, Indijos, Švedijos, Kroatijos, Graikijos, Kipro, Ispanijos Tenerifės salos, Italijos Sicilijos salos. Šiuo metu „Gondinga“ jau planuoja jubiliejinį 10-ą Tarptautinį folkloro festivalį ,,Saulelė raudona“, kuris turėtų įvykti 2014 m. birželio mėn. Plungėje.

Folkloro ansamblio „Gondinga“ dalyviai yra nuoširdžiai dėkingi Plungės miesto savivaldybei, įmonėms, organizacijoms, pavieniams plungiečiams, nuolat remiantiems ar kada nors parėmusiems kolektyvo veiklą.

Balandžio 6 d. 16 val. Plungės kultūros centro folkloro ansamblis „Gondinga“ maloniai kviečia plungiečius į savo jubiliejinį koncertą „Laikas nesustoja“, skirtą kolektyvo 25-erių metų sukakčiai pažymėti.

Dalia Stasikėlienė, Plungės kultūros centro folkloro ansamblio ,,Gondinga“ vadovė