Vasariui įpusėjus, pavakary, spaudžiant šaltukui ir uždegančiai grojant Šnipiškių Yamaha muzikos mokyklos mušamųjų ansambliui (vadovas Martynas Stonkus), į tą vietą, kurioje šį pavasarį turėtų atsirasti unikalus viešosios įstaigos „Beepart“ pastatas, rinkosi Pilaitės – naujausio Vilniaus daugiabučių rajono – gyventojai. Šios įstaigos siela menininkas (dizaineris ir scenografas) Andrius Ciplijauskas dar 2009 metų pradžioje respublikinėje spaudoje paskelbė, kad „siekia atgaivinti kultūrinį bei socialinį gyvenimą apleistame Pilaitės rajone ir prisidėti prie miegamojo rajono integracijos į kultūrinę Vilniaus miesto aplinką“.

Daugeliui pilaitiškių toks ketinimas kėlė skepsį. Tarsi tokią idėją skelbiantis menininkas būtų iš kito pasaulio. Pirma, tikisi į kažkokį jūrinį konteinerį kūrybinei saviraiškai pritraukti suaugusius, jaunimą ir vaikus. Antra, tokį konteinerį, pavadintą kūrybinėmis dirbtuvėmis, dairosi įkurdinti Pilaitės piliakalnio bei prie jo teliuškuojančių tvenkinių aplinkoje, kur neleidžiama net kuolą įbesti. Betgi, tokios iniciatyvos garvežio A. Ciplijausko būta kryptingai užsispyrusio.

Sugebėjo netradicinėmis idėjomis įtikinti pilaitiškių gyvenime svarų balsą turinčią gyventojų organizaciją „Pilaitės bendruomenę“, vietos ir miesto valdžią ir gauti žalią šviesą. Andrius Ciplijauskas susirinkusius prie didžiulio prekybos centro ir prie dėl ekonominės krizės į dangų tik karkasais besistiebiančių tarsi vaiduokliai pastatų pilaitiškius patikino, kad šių statybinių gigantų kaimynystėje prie miškelio ir prie senojo Pilaitės kelio, virtusio akligatviu, šį pavasarį turėtų atsirasti modernus 80 kv.m. pilaitiškiams ir ne tik jiems skirtas pastatas.

Paaiškino, kodėl ne tik pilaitiškiams. Pasirodo, kai pagarsindavo apie tokio pastato atsiradimą Pilaitėje, jam replikuodavo: kas trenksis į tą jūsų Pilaitę, esančią kažkokiame Vilniaus pakraštyje, kultūrintis ar idėjomis dalintis?! Jis atkirsdavo: čia atvažiuos ne tik iš kitų Vilniaus vietų, o ir iš viso pasaulio!

Susirinkusieji į tokių kūrybinių dirbtuvių pristatymą patys galėjo po tentu susipažinti su visais jų variantais, kol surastas ekonomiškiausias ir pakankamai ekologiškas, ir įsitikinti netipišku dizainu, inovatyviais ekologiniais ir funkciniais sprendimais, pamatyti, kaip atrodys surinktas iš dalių ir visiškai nepriklausys nuo miesto infrastruktūros.

Be to, turės naują autonomišką apšiltinimo ir atliekų naikinimo sistemą, bus pritaikyti alternatyvūs energijos gamybos ir panaudojimo būdai. Andrius Ciplijauskas kiek apgailestavo, kad toks pastatas bus laikinas. Čia jam stovėti leista du metus. Bet nenusiminė: toks statinys nesunkiai surenkamas, išrenkamas ir transportuojamas.

Pasisakė kiti šio sumanymo dalyviai - Simonas Liūga, Jonas Kačerauskas. Pasidalinta prisiminimais, kas buvo padaryta, kol išsikristalizavo galutinis tokios paskirties statinio projektas. Užsiminė, kad panašūs statiniai galėtų atsirasti ir kituose Vilniaus daugiabučių namų rajonuose, kurie vadinami miegamaisiais. Pažymėta, kad tokie statiniai pasitarnautų atliekant edukacinę funkciją, skatintų bendruomenės diskusijas apie inovatyvią architektūrą, ekologinę mąstyseną ir gyvenimo kokybę. Paaiškinta, ką lietuviškai reiškia žodis „Beepart“. Tai „būk dalimi“, „bičių menas“ arba „talka“.

Kiekvieno idėjos gali tapti „Beepart“ vizijos dalimi. Todėl visi pakviesti lankytis tokiose kūrybinėse dirbtuvėse su savaisiais sumanymais ir praktiškai pasidarbuoti. Paviešinta, kad tokių dirbtuvių idėjos skleidėjai ir realūs jos įgyvendintojai – savanoriai. Savanoriais ragino pasidaryti kiekvieną, kad būtų užpildyta daugelio kūrybiškumui pasireikšti numatyta tokia erdvė ir dar šį pavasarį pakvietė į talką čia esantį miškelį išvalant nuo krūmokšnių. Tada miškelis, prie kurio atsiras tokios kūrybinės dirbtuvės, labiau tiktų pasivaikščiojimams. Jame galėtų atsirasti ir skulptūrų takas.

Numatyta, kad būsimasis kūrybinių dirbtuvių pastatas, panaudojus šviesos diodus, švies ir naktį. Piršosi mintis, o jei čionai užklydę galėtų dar ir spaudą pavartyti ar pasiskolinti į namus, gal išties toks statinys pasidarytų kuo tikriausia spingsule Pilaitėje? Šiuo metu būtų ženkli atsvara Pilaitėje veikiantiems trims didžiuliams prekybos centrams (netrukus ir ketvirtas turėtų pasirodyti), tarsi jie būtų vieninteliai žmogaus gyvybinių reikmių tenkinimo židiniai.