Sveikatos maratonas Birštone sudarytas iš trijų dalių: „Meno terapija visiems“, „Judėjimas – sveikatos galia“ ir „Meilė savo kūnui“. Jis sumanytas taip, kad kiekvienas rastų sau malonią pramogą, atsipalaidavimo, saviraiškos galimybę ir nuotaikingus patyrimus gamtoje prisimintų su šypsena.

Šio renginio tikslas yra ne tik sveikos gyvensenos įgūdžių lavinimas, bet meno terapijos, kaip atsipalaidavimo nuo stresų galimybės, populiarinimas. Sveikatos maratonas prasidės rugsėjo 5 d. - Birštono parapijos Carito namuose vyks susitikimas su broliu pranciškonu Benediktu Jurčiu, kuris nori išsklaidyti prietarus, gaubiančius onkologinių ligų formas ir sutelkti Lietuvos žmones kilniam tikslui. Todėl birštoniečiai ir kurorto svečiai prašomi dalyvauti pilietinėje geros valios akcijoje „Pastatykime Šv. Pranciškaus onkologijos centrą kartu“.

Nusipirkus simbolinę popierinę plytą, savo auka prisidėsime prie spartesnės šio centro, kuris rūpinsis sergančiųjų ir jų artimųjų dvasine stiprybe, suteiks jiems ramybės užuovėją – statybos. Kaip teigia Birštono savivaldybės gydytojas ir šio renginio sumanytojas Irmantas Adamonis, didžiausias dėmesys skiriamas rugsėjo 8 d., šeštadienį kurorte vyksiantiems renginiams. Tai ciklas „Meno terapija visiems“.

Nuo 11 val. Birštono meno mokykla kvies mažus ir didelius tapyti guašu ant molbertų, pastatytų J. Basanavičiaus aikštėje. Suaugusiems, kurie nedažnai paima į rankas teptuką, bus teikiamos konsultacijos, kaip atsipalaiduoti ir emociškai pailsėti tapant, žaidžiant spalvomis popieriuje. Meno mokyklos pedagogai bus pasirengę padėti atsiskleisti mūsų saviraiškai, išlaisvinti spalvinį matymą ir išmokti naudotis meno terapija patiems. Vaikai ant didelio popieriaus ritinio galės piešti spalvotomis kreidelėmis.

Žolininkė Birutė Laukevičienė pristatys Birštono krašto vaistinių žolelių paslaptis, vaišins gydomąja vaistažolių arbata, kurios receptą ji paveldėjo iš savo močiutės, taip pat žolininkės. Norintys galės išgirsti konsultacijas, kaip rinkti ir džiovinti žoleles, gydytis patiems arbatomis.

Kita atrakcija – mobili fotoateljė su fotografo paslaugomis bus įrengta prie Vytauto paminklo. Toje vietoje, kur matosi gražus Nemuno vingis, bus pastatyti stilizuoti paveikslo rėmai. Mėgstantys įsiamžinti unikalios gamtos apsuptyje, galės nusifotografuoti, o fotografijas ras Birštono kurorto „Facebook“ profilyje. Vytauto kalno papėdėje vyks tradicinė Birštono kraštui Jurginų šventė – birštonietės augina savo soduose jurginus, jais puošia namus ir mano, kad gėlių aranžavimas taip pat padeda atsipalaiduoti, atgauti vidinę ramybę. Įvairiaspalviai jugrinai bus eksponuojami prie Vytauto paminklo ir komponuojami į gėlių kilimą.

Birštono sakraliniame muziejuje renginio dalyviai kviečiami kepti ir skanauti kvapniųjų Birštono banginukų. Pasak muziejaus direktorės Romos Zajančkauskienės, šių smėlinės tešlos sausainukų tradicija taip pat būdinga Birštono kraštui, todėl juos išsikepti patiems, išspaudžiant iš paruoštos tešlos banginukus pagal specialią formelę - yra linksmas nuotykis. Tuos, kurie rūpinasi savo kūno sveikatos puoselėjimu, rugsėjo 5-6 d. Birštono Pirminės sveikatos priežiūros centre nemokamai konsultuos gydytoja Jolanta Urbštienė, tirianti odos apgamus dermatoskopu. Rugsėjo 6 d. ir 10 d. sanatorijoje „Tulpė“ bus rengiami nemokami muzikos -aromaterapijos seansai, kurių metu mėgaujamasi relaksacine muzika.

Sveikuoliai rugsėjo 11 d. galės patirti purslų gaivą „Tulpės“ mineralinio vandens baseine (vietų skaičius ribotas). Rugsėjo 12 d. „Versmėje“ siūloma išbandyti populiarias Šreko maudynes gydomajame purve ir pajusti gydomąsias mineralų, purvo savybes. Rugsėjo 13 d. vakarop, visi kviečiami į mineralinio vandens „Vytautas“ degustaciją prie „Versmės“ sanatorijos.

Manoma, kad karališkos medžioklės metu iš Birštono šaltinių atsigėręs Vytautas sėmėsi galios ir stiprybės valdyti valstybę. Todėl organizatoriai nori plačiau paskleisti žinią apie gydomąją ir stiprinamąją mineralinio vandens „Vytautas“ galią.

Rugsėjo 14 d. sanatorijoje „Versmė“ bus nemokamai atliekamos kardiogramos, o gydytojai teiks sveikatos konsultacijas. Renginių „Judėjimas – sveikatos galia“ metu rugsėjo 7 d., po pietų, atviruose teniso kortuose, vyks vaikų lauko teniso turnyras ir bus išbandomas naujasis futbolo aikštynas – vyrai galės varžytis futbolo turnyre „Penki prieš penkis“. Rugsėjo 9 ir 16 d., sekmadienio ryte, 9 val. Birštono sporto centro treneris Linas Smailys kviečia bendraminčius į šiaurietiško ėjimo pamokas gryname ore.

Rugpjūčio 14 d. parke vyks netradicinės dviračių varžybos. Bus renkamas ne greičiausiai pro parką praskriejęs dviratininkas, o tas, kuris atvažiuos tiksliausiai pagal nurodytą organizatorių laiką. Jis paaiškės, tik kirtus finišo liniją. Organizatoriai tikisi paskatinti dviratininkus važinėti kurorto teritorijoje elegantiškai, lėčiau, mėgaujantis pačiu važiavimu gamtoje.

Birštono kurorto centriniame parke, prie riedlenčių rampos taip pat vyks šeimų daugiakovės sporto šventė. Šioms šeimų varžyboms nereikia specialaus pasirengimo, o jas atliekant, bus susipažįstama su parku – rungtys bus išdėliotos jo teritorijoje.

Rugsėjo 15 d. Birštono Turizmo informacijos centras organizuoja nemokamą ekskursiją po kurortą „Sveikatos ir poilsio takais“, kurios metu sveikatos maratono dalyviai bus supažindinami su sanatorijomis ir gydyklomis, mineralinio vandens biuvete. Malonus pasivaikščiojimas pėsčiomis yra Birštono sveikatos turizmo maršrutų dalis.

Sveikatos maratono organizatoriai įsitikinę, kad į Birštoną verta atvykti su nakvyne, apsirūpinus kurortine apranga, atsivėrus puikiam, gydančiam kurortiniam klimatui, kurį Nemuno vingiai teikia visiems – nemokamai!

Laura Narvidaitė