Akcijos organizatoriai tikisi, kad jauni, sveiki ir sąmoningi žmonės, gavę daugiau informacijos apie kaulų čiulpų donorystę, savanoriškai papildys Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą, taip suteikdami viltį išgyventi daugeliui kraujo vėžiu sergančių ir kaulų čiulpų transplantacijos laukiančių žmonių.

Abiturientai jau pradėjo laikyti brandos egzaminus. Daugeliui tai ne tik išbandymų, bet ir apmąstymų laikas, kai reikės nuspręsti ir pasirinkti tolimesnio gyvenimo kryptį. Šis gyvenimo tarpsnis, gali tapti dar prasmingesnis, nes ne tik valstybės ateitis, bet ir sergančiųjų gyvybė yra jaunų, sąmoningų ir geranoriškų žmonių rankose – sulaukę 18 jie gali tapti kaulų čiulpų donorais.

„Mes tikime, kad šiandienos aštuoniolikmečiams galimybė legaliai nusipirkti alaus nėra pagrindinis pilnametystės suteikiamas pliusas. Daug svarbiau - galimybė savarankiškai priimti rimtus sprendimus“, - sako akcijos organizatoriai. - „Siūlome pirmą sprendimą - tapkite kaulų čiulpų donorais ir gelbėkite gyvybes! Tai daug lengviau, nei laikyti egzaminus.“

Prie akcijos jungiasi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Kretingos vidurinės mokyklos bei gimnazijos. Mokyklose dirbančių visuomenės sveikatos specialistų teigimu, moksleiviai gana aktyviai domisi donorystės idėjomis, tačiau apie kaulų čiulpų donorystę žino nedaug.

Todėl apie galimybę tapti negiminingu kaulų čiulpų donoru bus kalbama per biologijos pamokas, informacija skleidžiama mokyklų internetiniuose puslapiuose bei įvairiuose socialiniuose tinklapiuose. Lietuvos mokyklose bus iškabinti akcijos plakatai, medicinos centrai lauks jaunųjų donorų, o bendrijos „Kraujas“ savanoriai ir specialistai mielai atvyks į mokyklas ir atsakys į visus jaunuomenei, jų mokytojams, tėvams kylančius klausimus.

Kaulų čiulpų donorystė – paprastas, neskausmingas ir sveikatai nekenkiantis būdas, galintis išgelbėti gyvybę sergančiam kraujo vėžiu. Abiturientai jau yra pakankamai suaugę, kad galėtų apsispręsti ir padėti sergančiajam. Akcijos „Būk geras, abituriente“ tikslas – išsklaidyti visus mitus ir informuoti jauną žmogų, kad tapti potencialiu donoru yra paprasta. Tereikia kreiptis į donorų registracijos vietą, užpildyti anketą ir sutikimą tapti donoru bei duoti kelių mililitrų kraujo mėginį, iš kurio bus nustatyti transplantacijai svarbūs imunologiniai žymenys. Anoniminiai duomenys įrašomi į Lietuvos ir Pasaulio negiminingų donorų registrus, o donuoti prireiks tada, kai atsiras pacientas, kurio imunologiniai žymenys sutampa su donoro.

Pasaulyje yra 71 negiminingų kaulų čiulpų donorų registras ir virš 14 mln. kaulų čiulpų donorų. Lietuvos registre potencialių donorų – beveik 6000, tačiau net ir tarp jų daliai pacientų neįmanoma rasti tinkamo donoro. Kiekvienas žmogus, užsiregistravęs į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą, yra dar vienas šansas įveikti sunkią ligą – kraujo vėžį. Todėl „Būk geras“ organizatoriai tikisi, kad šį pavasarį gražiausias Lietuvos jaunimas – abiturientai – išreikš gerą valią ir taps donorais.

Akciją planuojame kartoti kiekvienais metais.

Daugiau informacijos:

Viktorija Kalaimaitė, akcijos „Būk geras, abituriente!“ koordinatorė

Tel.: +37067478881; e-mail: vkalaimaite@gmail.com

Užsiregistruoti į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą galima:

Vilniuje:
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo centras
Santariškių g. 2, LT - 08661, Vilnius
Tel. (8 688) 62707, (8 5) 2365160

Kaune:
A.KLINIKA
Savanorių pr. 66/Žemaičių g. 31, LT - 44175, Kaunas
Tel. (8 37) 750 800

Klaipėdoje:

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Hematologijos dienos stacionaras
Liepojos g. 45, LT - 92288, Klaipėda
Tel. (8 46) 491102

Medicinos centras LORNA
Naujoji Uosto g. 12A, LT-92119, Klaipėda
Tel. 8 46 310797

Šiauliuose:

Šiaulių apskrities ligoninės Kraujo bankas (2 korpusas, 2 aukštas)
V. Kudirkos g. 99, LT - 76231, Šiauliai
Tel. (8 41) 524223

Panevėžyje:

Nacionalinio kraujo centro Panevėžio filialas
Nemuno g. 75, LT - 37355, Panevėžys
Tel. (8 45) 430815

Alytuje:

V. Prūsaitinės medicinos centras
Jaunimo g. 22-5, LT - 63351, Alytus
Tel. (8 315) 25688

UAB „Kraujo donorystės centras“
Vilties g. 5, Alytus
Tel. 8 315 20001

Kretingoje:

NORTHWAY medicinos centras
Basanavičiaus g. 80, Kretinga
Tel. 8 445 70078