Viename „Facebook“ tinklalapio puslapyje keliama informacija jau seniai verčia susiraukti. Jame yra šaipomasi iš religijos, rasių, konkrečių asmenų, o puslapio savininkai, susilaukę neigiamų komentarų apie kraupų turinį, tiesiog blokuoja asmenis pareiškusius savo nuomonę. Kiek mačiau, pastaruoju metu dėl svetainės turinio patys puslapį „palaikinę“ žmonės reiškia nepasitenkinimą, palieka minėtąjį puslapį, kritikuoja propaguojamą žiaurumą. O ir pačiam nuėjus pasižiūrėti pasidaro nesuprantama: per kur, kaip ir kodėl aš čia turėčiau juoktis iš tų žmonių ir tų situacijų, kadangi juokeliai, propaguojami svetainėje net nėra arti sveiko juodo humoro.

Panašu į kažkokį cirką, tik kyla jausmas, kad cirkas išvažiavo, o puslapio savininkai pasiliko ir kuria savo atskirą programą... Vis dėlto ir moraline, ir teisine prasme netoleruotinas puslapis toliau gyvuoja, dar blogiau – peržengia visas ribas, o grupės savininkai nesulaukia jokios bausmės.

Jau minėtoje svetainėje, praėjusį šeštadienį buvo žiauriai išsišaipyta iš nepilnametės, sudegintos Panevėžio rajone. Puslapio savininkai įkėlė pasibjaurėtinai ir absurdiškai parašyta „horoskopą“, kuriame tyčiojamasi iš įvykusios nelaimės. Esą pastarasis buvo parašytas Palmiros.

Vėliau, tą pačią dieną buvo įkelta nuotrauka, kurioje vaizduojama verkianti mergina, o didelėmis raidėmis parašyti žodžiai: „Žadėjo paskandinti – sudegino“.

Lyg to būtų negana, praėjus kelioms dienoms, puslapyje vėl pasirodė juokelis apie nepilnametės nelaimę. Šį kartą sukurtas puslapio gerbėjo, tačiau įkeltas savininkų. Jo turinys pašiepia ne tik situaciją, nelaimę tačiau ir artimuosius: „Manau, kad pastarasis savaitgalis buvo gan vaisingas stabdant emigraciją. Viena savo ateitį siejanti su užsieniu apanglėjo, du jos šoferiai, irgi nepanašu, kad emigruot galės. Neabejoju, kad artimieji ir bendraamžiai irgi pagalvos, kad pirmoji nesektinas pavyzdys“.

Kiek mačiau, žmonės, lankantys puslapį, pasibjaurėjo. Šalia nuotraukų atsirado komentarai, kuriuose mėgstantys šią grupę patys žeria kritiką už peržengusius ribą juokelius. Tačiau viskas tuo ir pasibaigia – jokios reakcijos iš tų, kuriems puslapis priklauso.

Kyla klausimas: kodėl puslapio savininkai, laikantys save komediantais, gali teršti kitų žmonių garbę, o jų grupė „Facebook“ - toliau gyvuoti? Štai visuomenės informavimo įstatymo (VIĮ) 19 straipsnyje yra nustatytas draudimas skelbti informaciją, kurioje yra tyčiojimąsi, niekinama. Taip pat Lietuvos Respublikos Konstitucijos 21 str. skelbia, jog žmogaus asmuo yra neliečiamas, žmogaus orumą gina įstatymas.

Vadinasi, valstybė saugo asmens garbę ir orumą, žmogus turi teisę į jų gynimą.Toliau, 22 Konstitucijos straipsnyje skelbiama, jog įstatymasir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeimyninį gyvenimą, kėsinimosi į jo garbę ir orumą, o 25 straipsnyje akcentuojama, jog laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais. Taigi, kodėl tokio pobūdžio turinys gali laisvai gyvuoti Lietuvoje?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!