Vieną rytą užšokau į prekybos centrą nusipirkti kažkokios smulkmenos. Greitai pasiėmiau reikiamą prekę ir atsistojau į eilę prie kasos. Rytas buvo dar pakankamai ankstyvas, dirbo tik viena kasa, o prieš mane stovėjo trys žmonės.

Viena iš jų buvo pavargusi, nuo amžiaus sulinkusi močiutė. Atrodė ji vargingai, bet į krepšelį prisidėjusi šokoladukų, žaislų, bananų, mandarinų. Kai atėjo laikas atsiskaityti, ji ilgai krapštėsi piniginėje, bandydama surinkti reikiamą sumą. Kol galiausiai suprato, kad pinigų neužteks.

„Vargeli tu mano, taupiau, kaupiau pinigus, kad atvažiuojantiems anūkams dovanų nupirkčiau, ir vis tiek neprikaupiau, kad galėčiau jiems nupirkti visko, ko norisi“, – sudejavo močiutė ir ėmė atidžiai rinktis, ko vis dėlto atsisakyti, vis pasvarstydama, ką anūkai mėgsta mažiau.

Iš tikrųjų, buvo liūdna žiūrėti. Pagalvojau, kad būtų smagu jai padėti ir sumokėti už ją tuos 60 eurų, tačiau ir mano pačios alga ėjo į pabaigą, skaičiavau, už ką reikės nupirkti dovanas vaikui ir kitiems artimiesiems, o dar ir pavalgyti. Iki kitos algos dar buvo toli.

Tačiau čia mano mintis tarsi perskaitė už močiutės stovėjęs vyras. Jis paliepė močiutei nieko nedėti į šalį ir pasakė, jog apmokės jos sąskaitą. Iš senolės reakcijos atrodė, kad niekas niekada nebuvo su ja taip pasielgęs. Puolė dėkoti tam vyriškiui visa apsiverkusi ir visus įmanomus palaiminimus jam siųsti. Tiek laimės, kad galės retai atvažiuojančius anūkus palepinti Kalėdų proga.

Tuo tarpu vyriškis dar ir paklausė močiutės, ar toli gyvena, gal iškviesti taksi, nes maišas sunkus, o tą dieną lauke buvo labai slidu. Bet ji, pasirodo, gyveno visai už kampo. Tas vyras ją pasišovė palydėti iki namų, padėti parnešti prekes.

O aš tuo metu graudinausi ir mąsčiau, kaip gera matyti tokius džentelmeniškus pavyzdžius ir kokia turėtų būti laiminga jo žmona, jei tokią turi. Nemaniau, kad realybėje dar būna tokių žmonių. Jei kiekvienas turėtume nors pusę tiek empatijos, jei pasistengtume padėti visiškai nepažįstamiems žmonėms, pasaulis būtų daug gražesnis ir laimingų žmonių būtų daugiau.

Ačiū, kad dalinatės savo istorijomis. Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt