Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad nieko nežada, kad Seimas dar neturi naujų minčių ir nežino, ar bus apmokėstinti tik 2 – 3 ir kiti būstai, ar mokestis bus visuotinis. Visuotinis mokestis, kaip aš suprantu, būtų, jei NT mokestį mokėtų ir tik vieną – gyvenamąjį, nuosavą – būstą turintys asmenys. Noriu apie tai ir parašyti – apie tai, kodėl visuotinis NT mokestis, mano nuomone, būtų bloga idėja.

Ar teisinga būtų apmokestinti vienintelį žmogaus turimą gyvenamą vietą? Žmogus sumokėjo už butą/namą, taupė 10 metų ar ėmė paskolą, kad, galų gale, turėtų kažką savo, tvarkingai moka mokesčius ir štai, mokėk valstybei NT mokestį. Už vieną ir vienintelį savo butą. Mokėk už tai, kad turi nuosavą būstą, stogą virš galvos. Mokėk nuomą valstybei už savo būstą, už kurį sumokėjai, kurį remontavai. Ar taip tikrai būtų teisinga iš žmogaus, turinčio nuosavą būstą, o nei iš visuomenės pusės?

Ar neturėtų valstybė skatinti žmones įsigyti nuosavus būstus? Kalbu apie vieną – gyvenamąjį – būstą. Juk kažką savo turintis žmogus yra laisvas žmogus, ar ne taip?

Žinoma, valstybei geriau, jei žmogus malasi per nuomojamus būstus. Juk juos nuomoja asmenys, turintys daugiau nei 1 butą. Jie sumoka valstybei mokesčius. Valstybei nauda, na, o žmogui? Stresas, nuoma, baimė būti išmestam į gatvę. O jei butas nuomojamas nelegaliai? Tada valstybė nieko negauna.

O galbūt geriau, kad žmonės stovėtų eilėse prie socialinių butų, nei taupytų nuosavam? Ar lengva bus surasti tiek butų visiems, jei nebus verta pirkti savo? O juk nuomoti irgi bus neverta, arba tik nelegaliai. Tai iš ko rinksim mokesčius?

Žinoma, Lietuvai nauda bus: laikina ir trumpalaikė – pasipildys šalies biudžetas. Kol žmonės nepakels mokesčių naštos, parduos butus ir emigruos. O juk būna įvairių situacijų: pavyzdžiui, žmogus dirba užsienyje, taupo, kad grįžęs į Lietuvą galėtų nusipirkti sau butą ir gyventų Lietuvoje. O čia – apmokestina stogą virš galvos. Tai ar bebus verta grįžti ir pirkti butus Lietuvoj?

Mano manymu, valstybė turėtų remti įsigyjančius nuosavą gyvenamą plotą, o ne apkrauti mokesčiais. O pinigai į biudžetą susirinks ir tam nereikia skandinti žmonių mokesčių liūne. Arba apmokestinkime ir orą. Įsivaizduojat, kiek surinktumėt į biudžetą?

NT turėtų mokėti žmonės, turintys 2- 3 nuosavus butus arba didelius namus su žemės sklypais, tie, kurie turi dvarus ir savavališkai apsitveria valstybinę žemę, o ne žmonės, turintys butą tik savo reikmėms, savo gyvenimui.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spausk