Jei jau daromas referendumas, leiskite Tautai nuspręsti, kiek Lietuvoje turėtų būti parlamentarų! Duokite žmonėms pasirinkimą: palikti 141, sumažinti iki 121, 101 ir 71.

Man, kaip piliečiui, atrodytų, kad tokiai valstybei kaip Lietuvai pats geriausias skaičius būtų 71, nes būtent tiek išrenkame vienmandatėse. Renkant tik 71 parlamentarą supaprastėtų rinkimų tvarka, nes nebūtų daugiamandačių. Tuo pačiu sumažėtų ir išlaidos rinkimams, pačiam seimui ir jo išlaikymui. Paskaičiuokite, būtų sutaupomi milijonai. Sakykite ką norite, bet ar turėsime 141 ar 71 parlamentarą, nuo to blogiau nefunkcionuos nei vyriausybė, nei ministerijos, nei visos kitos iš biudžeto išlaikomos institucijos. Maža to, į Seimą patektų tik tiesioginius rinkėjų interesus atstovaujantys asmenys, kuriuos išrinktų jų rinkėjai regionuose.

Į Seimą patektų tik rinkėjams pažįstami asmenys, pagal realius nuopelnus, o ne kaip dabar, kai 70 asmenų sulenda į Seimą tik todėl, kad partijos daugiamandatės sąraše partijos vadovybė susirašo save į sąrašo viršų ir metų metais lenda į parlamentą, nes žmonės nereitinguoja.

Daug kas neturi politinio išrusimo ir atėję prie balsadėžių, jei atiduoda balsą už savo kandidatą regione, žinodami, kad jis priklauso partijai A, balsą daugiamandatėse neretinguodami irgi atiduoda partijai A, net nežiūrėdami kas sąraše. Politinis išprusimas Lietuvoje labai žemas, todėl rinkti turime tik tiek asmenų į parlamentą, kiek gerai pažįstame, o pažįstame tuos, kurie gyvena šalia mūsų ir jei nusipelnė, bus išrinkti į 71 parlamentaro gretas.

Duokite Tautai rinktis, o ne primeskite savo norą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.