Sekmadienį laidoje „Editos šou“, laidos vedėja ir jos viešnia puikiai leido laiką šaipydamosios iš gestų kalbos ir gestų kalbą naudojančių žmonių.

Laidos vedėjos paprašyta, viešnia vaidino gestų kalbos vertėją. Vedėja skaitė visiškai nejuokingą tekstą, o viešnia visais būdais gestikuliavo ir vaipėsi. Tiesa, patyčios labai patiko studijoje susirinkusiems žiūrovams, visi juokėsi ir plojo.

Ponia Edita, su visa didžiausia pagarba už tai, ką jūs iki šiol darėte. Ponia, ar tikrai manote, kad gestų kalba yra tokia juokinga? Manote, žmonės ją mokosi tik dėl to, kad ji tokia smagi? Ar pagalvojot apie tai, kad ne visi spėjo išjungti tą absurdą, kurį jūs vadinate humoru, kad tėvams teko nemaloni užduotis – paaiškinti, kalbos ar klausos negalią turintiems vaikams, iš ko šitaip visi juokiasi.

Ar išdrįstumėte su laidos įrašu atsistoti prieš klasę su negalią turinčiais vaikais? Ar sugebėtumėte jiems paaiškinti, kas tokiame mini spektaklyje juokinga?

Šiandien kurčnebyliai, kas rytoj, koks bus prašymas kitam svečiui, juokingai pamikčioti, pašlubuoti ar suvaidinti ką nors iš parolimpinių žaidynių? O gal linksmas etiudas apie tai, kaip neregys save žaloja nerasdamas išėjimo? Tikiu, žiūrovams būtų smagu.

Ponia Mičiuliene, kelias minutes prieš egzekuciją, kurioje puikiai išjuokėte gestų kalbą ir ja besinaudojančius žmones, kalbėjote apie patyčias, kurias patiriate dėl savo ūgio ir svorio, ar manote, kad patyčios blogai tik tuomet, kai tyčiojasi iš jūsų? Kaip manote, jei vienas iš jūsų vaikų ar tėvų dėl kokios nors negalios su jumis galėtų bendrauti tik gestų kalba, ar vis dar manytumėte, kad tai juokinga, ar būtumėte išdrįsusi šitaip išsidirbinėti?

O jeigu būtų paprašę suvaidinti žmogų – skaitantį Brailio raštu parašytą knygą, ar irgi galvotumėte, kad tai juokinga ir būtumėte lygiai taip pat vaipiusis? Vaidyba to, ką mačiau, nepavadinčiau?
Jūs ižeidėte daug negalią turinčių žmonių ir jų artimųjų, įžeidėte žmones, kurie, nepaisant nepatogumų, sunkumų, ir net patyčių neatsiribojo nuo negalią turinčių žmonių, žmones kurie išmoko ir naudoja gestų kalbą.

Aišku, galite viską neigti ir patogiai nurašyti humorui, galite net visus kurčnebylius ir jų artimuosius kaltinti tuo, kad jie nesuprantą humoro. Galite tiesiog patylėti ir apsimesti, kad nieko neįvyko, bet galite tapti puikiu pavyzdžiu pripažinti klydusi ir atsiprašyti už nevykusią ir įžeidžiančią parodiją.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.