Nusprendžiau imtis permainų. Nuo šiol pavogsiu laiką iš savo pietų pertraukos. Sudariau 5 pietų pertraukų programą. Visiems, kas jaučiasi panašiai ir nori atrasti laiko neįvykdytiems planams, siūlau ją išbandyti.

Nuo šiol pusę valandos skirsiu valgymui, o kitą pusę – atidėliotų minčių ir planų įgyvendinimui. Yra tokia kinų patarlė: „Jeigu nešiosi po truputį – ir kalną perneši, jeigu po daug – teks patį nešti.“ Taigi, verta permainoms skirti truputį laiko.

Pirmadienis: nusistatysiu tikslus ir prioritetus

Savaitės pradžioje nusistatykime konkrečius tikslus.

Nekantraudama sulaukiau pirmadienio pietų pertraukos. Valgymas, kaip ir planavau, užima pusę valandos. Kitą pusę skiriu savo tikslų nustatymui. Visus tikslus užrašysiu, skirsiu jiems konkretų laiką. Galvojant, ką rašyti, kyla prisiminimai – atsikeliu iš ryto, atidarau drabužių spintą. Mano rūbai padrikai sugriuvę lyg po gerų išgertuvių. Viena rankovė nukarusi per dvi lentynas, mylima palaidinė guli išvirkščia puse. Gėda net apie tai rašyti... Jau pusę metų karštai svajoju, kaip noriu būti tvarkingesnė. Taigi, pietų pertrauka idealus metas užrašyti šį ir kitus tikslus.

Užsirašau: nuo 21.00 val. iki 21.15 val. skiriu tvarkymuisi kiekvieną dieną.

Tokių užduočių užsirašau sau daugiau: 7.15-7.30 val. – rytinė mankšta, 20.00-20.30 val. – mokausi anglų kalbos.

Antradienis: praplėsiu pažįstamų ratą

Vieną valandą per savaitę skirsiu susitikimams su naujais žmonėmis, kad pasisemčiau įkvėpimo iš jų.

Prisimenu, kai darbe pradirbau 10 metų, daug kas buvo įgrisę, nusibodę tos pačios kalbos su bendradarbiais. Norėjosi iššūkių, naujovių. Pradėjau mažiau bendrauti su kolegomis ir ieškoti naujų pažinčių ir galimybių. Radau ir netrukus pakeičiau darbą.

Šiandieną bendrauti per pietų pertrauką su panašiai mąstančiu žmogumi nėra sudėtinga. Neseniai atradau internetinę platformą „No Small Contact“. Šioje platformoje žmonės turi vieną tikslą – susipažinti. Jie ieško verslo, darbo kontaktų, panašių pomėgių turinčių bendraminčių ir naujų idėjų. Šią platformą sukūrė bendravimą skatinančių projektų kūrėjas Edvinas Micuta. Jis prisipažįsta, savo projektų ėmėsi, nes nusistovėjus gyvenimui, darbo santykiams, pajautė naujų pažinčių stygių.

Trečiadienis: susigrąžinsiu įkvėpimą, darydama gera

Jaučiant jėgų ir įkvėpimo stygių, atgauti pusiausvyrą padeda geri darbai. Esu jau tai išbandžiusi. Prisimenu, kai studijavau konservatorijoje, daug laiko praleisdavau grodama smuiku. Kartais būdavau pervargusi, neturėdavau jokio įkvėpimo groti. Vieną tokią dieną nuėjau pavalgyti į šalimais esančią kavinukę.

Užsisakiau nepaprastai skanių blynelių, su gardžiu grybų padažu. Žmonių buvo daug, netrukus prie manęs prisėdo dvi moterys. Iš skurdžios aprangos supratau, jos buvo benamės, galbūt prašančios išmaldos. Skaičiuodamos savo paskutinius centus užsisakė arbatos. Aš pusę savo porcijos atidaviau vienai moteriai. Šiandien gailiuosi tik dėl to, kad nedaviau pinigų kitai nusipirkti pietų. Bet ir šio poelgio užteko suprasti gerumo jėgą. Tą dieną mano širdis dainavo.

Vieną pietų pertrauką skirsiu geriems darbams. Galiu paaukoti kelis eurus labdaros fondui, paskambinti seniai užmirštai draugei, pasakyti drąsinančius meilius žodžius savo mylimajam. Gerumas gydo sielą. Tai seniai įrodė milijonų žmonių liudijimai visame pasaulyje.

Ketvirtadienis: aplankysiu savo svajones

Galbūt dabar galvojote, jog pusę valandos skirti svajonėms tai kažkokia beprasmiška pastanga. Pasidalinsiu įžvalgomis, kurios gimė be tyrinėjant kitų žmonių istorijas. E. Micuta pasakoja, kaip gimė jo projektas „No Small Contact“. „Viskas prasidėjo nuo minties, kad noriu praplėsti savo pažįstamų žmonių ratą“, – rašo Edvinas savo interneto svetainėje. „Sėdau prie balto lapo popieriaus ir apgalvojau įvairias idėjas“, – taip gimė vienas E. Micutos projektas. Vėliau jis svajojo pasidalinti verslininkų sėkmės istorijomis ir pradėjo kurti vaizdo įrašus. Dar vėliau E. Micuta svajojo suteikti žmonėms galimybę bet kada susipažinti su panašių interesų žmonėmis. Taip gimė jo projektas.

Taigi, toks yra ratas: pradžioje mintis, svajonė. Ji užrašoma, detalizuojama, kuriamas planas. Planas vykdomas. Gimsta naujas projektas. Per ketvirtadienio pietų pertrauką galbūt apsilankysiu originalių aksesuarų parduotuvėje. Lankydama šią vietą galbūt nieko nepirksiu, bet sau pasakysiu: „Svajojai kurti išskirtinius aksesuarus? Apsižvalgyk, pakalbėk su parduotuvės savininku, galbūt jis patars nuo ko pradėti.“

Penktadienis: visiškai atsipalaiduoju

Ką veikti per penktadienio pietų pertrauką, radau bestseleriu tapusioje knygoje „12 gyvenimo taisyklių“ (Jordanas B. Petersonas). „Jeigu esate dėmesingas, net ir prastą dieną jums gali pasitaikyti sėkmingų progų. Galbūt išgersite puodelį itin geros kavos kavinėje, kuri rūpinasi savo klientais. Galbūt ištaikysite dešimt ar dvidešimt minučių, kad galėtumėte krėsti kokius juokelius“, – rašoma knygoje ir raginama „Paglostykite gatvėje sutiktą katę“. Manau, tai reiškia, leiskite smulkmenoms jus pralinksminti. Tiesiog atsipalaiduoti.

„Ką turėčiau nuveikti rytoj? Geriausia, ką įmanoma, per trumpiausiai įmanomą laiką“, – rašo J. B. Petersonas. Kaip galima geriausiai išnaudokime savo pietų pertrauką.