Skaitytoja U. kreipėsi į „Delfi“ ir papasakojo apie netikėtą situaciją savaitgalį.

„Šeštadienį lankiausi Kaune ir vakare su draugais aplankėme kelis barus. Viename bare prisėdome lauke prie staliuko. Po kurio laiko prireikė man apsilankyti tualete. Nuėjusi prie tualeto stovėjo du berniukai (apie 6-9 metų) ir maža mergaitė (3-4 metukai).

Berniukai įėjo į vieną tualetą, mergaitė liko stovėti koridoriuje. Aš atidarinėjau kito tualeto duris ir mergaitė pasiprašė kartu.

Pagalvojusi, kad tikriausiai ji nori į tualetą, užėjau su ja kartu. Mergaitė iškart pradėjo mautis kelnaites ir sakyti „palaikyk mane kaip mama“ virš klozeto. Šiek tiek pasimečiau, bet kadangi su mažais vaikais patirties turiu, padėjau mergaitei atlikti reikalus ir išleidusi iš tualeto ėjau tvarkytis savų.

Išėjusi pati iš tualeto kabinos vis dar radau mergaitę koridoriuje, bet jau su vienu berniuku, pasakiau, kad aš išeinu ir ar galiu juos palikti vienus, vaikai atsakė „taip“. Ir išėjau.

Buvo apie 9 val. 30 min. vakaro. Tik grįžusi pas draugus supratau, kad gal pasielgiau ne taip, kaip reikėjo. Gal reikėjo skambinti vaikų teisėms, kad mažamečiai vieni bare prie tualeto? O gal vaikų teisėms? Pati vaikų dar neturiu, tai tikrai nežinau, ar tinkamai pasielgiau ir ką daryti tokioje situacijoje apskritai?“ – klausė U.

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovai paaiškino, kaip reikėtų elgtis tokioje situacijoje.

„Kaip numato ir Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kiekvienas asmuo, kuris turi duomenų apie vaiką nesaugioje aplinkoje, apie vaiko elgesį, kuris kelia pavojų jo sveikatai ar gyvybei, apie likusius be tėvų globos nepilnamečius vaikus, taip pat apie kitokias aplinkybes, kurios galimai kelia pavojų vaikui arba neatitinka jo poreikių, interesų, privalo apie tai kuo greičiau informuoti policiją ir (ar) vaiko teisių apsaugos specialistus.

Aprašytoje situacijoje būtų naudinga pasiteirauti, ar toje aplinkoje, kurioje buvo vaikai, yra jų tėvai ar globėjai, ir atkreipti jų dėmesį į vaikų saugumą. Jei vaikų artimųjų šalia nėra, arba jie reaguoja atmestinai į netinkamą aplinką vaikui, arba nėra galimybės nustatyti, kas ir kur yra vaikų artimieji ir pan., o vaikai yra jiems nesaugioje/netinkamoje aplinkoje (kaip aprašytoje situacijoje, mažamečiai vaikai, vėlyvu dienos metu, bare, t. y., nesaugioje tokio amžiaus vaikams aplinkoje), svarbu kuo greičiau pranešti policijai ir (ar) vaiko teisių apsaugos specialistams, siekiant užtikrinti vaikų saugumą. Todėl šioje situacijoje būtų tikslinga informuoti nurodytas tarnybas. Pranešti apie vaikus nesaugioje aplinkoje ir apie kitus vaiko teisių pažeidimus galima visą parą, bet kurią savaitės dieną.

Visais atvejais, kurie kelia nerimą dėl vaikų arba kelia klausimų, kaip tinkamai reaguoti, elgtis, kurie susiję su vaiko teisių klausimais, kviečiame konsultuotis nemokama Vaiko teisių linija, tel. 8 800 10 800 (linija dirba pirmadieniais-ketvirtadieniais nuo 8:00 iki 19:00 val., penktadieniais nuo 8:00 iki 18:00 val.). Ši linija skirta visiems: vaikams, tėvams, pedagogams, kiekvienam atsakingam Lietuvos piliečiui. Konsultuotis ir tartis visais su vaiko teisėmis susijusiais klausimais galima (yra galimybė pranešti ir apie smurtą prieš vaiką, apie vaiką nesaugioje aplinkoje arba kitus galimus vaiko teisių pažeidimus)“, – teigiama SADM komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją