Kartais paraginimas žaisti už šalį ir tėvynę ar keli riebūs (iš rytų kaimynų išmokti, bet puikiai suprantami) keiksmažodžiai gali labai stipriai sukrėsti ir motyvuoti žaidėjus. Aišku, jei darysi 20 klaidų, būsi nesusikaupęs ir nevykdysi derinių, nepadės net Landsbergio kalbos apie patriotizmą.

Kad šiandien nebus lengvos rungtynės, tai tikrai. Bent mums. Ledo ritulininkas Darius Kasparatis sakė, kad pirmose rungtynėse su Argentina lietuviai lošė nervingai ir prastai. Atrodo, ką jis supranta, juk visą gyvenimą šaibą žaidė. Vis tik, jis yra lietuvis ir yra teisus. „Bet per vienas varžybas visko būna. Tiesa, netikiu, kad per vieną mačą gali įvykti staigių pasikeitimų“, – sakė Kasparas. Taip pat yra nemažai tiesos. Jeigu žaidi prastai, nėra labai daug šansų, kad staiga imsi ir sužaisi gyvenimo rungtynes. Nebent sužais daug žaidėjų ir stipriai geriau nei žaidė iki šiol turnyre.

„Tai suteikia papildomos motyvacijos – norisi pagaliau juos įveikti. Būtų neblogas momentas tai padaryti“, – sakė K. Kemzūra. Visi kalba apie kerštą ir tai, kaip jis mums gali padėti nugalėti rungtynėse. Keršto troškimas ne visada yra tiesiausias kelias į pergales. Tiesiog kartais aklas jo troškimas gali užtemdyti pagrindinį tikslą – išėjimą į kitą etapą ir kovą dėl medalio. Olimpinio medalio. Olimpiados – turnyro, kuris skirtas šlovinti geresnius dalykus, nei kerštas. Taip, kerštas tave gali puikiai motyvuoti ir mobilizuoti. Bet taip pat gali lengvai palaužti, nes tu žinai už ką keršyji – už pralaimėjimus. Vadinasi, prieš tą patį varžovą jau esi pralaimėjęs. Pačėsas kalbėjo, kad komanda gali pasąmoningai jausti baimę ir kompleksą varžovui, kuris prieš tai ją yra nugalėjęs. Kaip bus, pamatysim.

Pačėsas siūlė išbandyti žaidimą aukštu penketu, kai Kleiza žaidžia trečiu numeriu. Taip būtų galima paaukštinus penketą pagerinti kovą dėl atšokusių kamuolių. Šiaip idėja įdomi ir perspektyvi. Tik va, man klausimas ar verta pradėt ekspermentus ketvirtfinalio varžybose, kai iki šiol nelabai lošėm tokiu penketu. Pažiūrėsim vakare, ar Kemzūra nusiteikęs nustebinti savo mokytoją šiose rungtynėse.

Kad mokam nustebinti ir gerai žaist parodėm rungtynėse su Nigerija ir JAV. Kad mokam žaisti prastai parodėm su Argentina, Prancūzija ir Tunisu. Du prieš tris. Skaičiai nerodo nieko gero. Vis tik tai - praeitas etapas, kuriame dar galėjo būt nesusikaupimo, nesusižaidimo, įsivažiavimo ir t.t. Dabar atėjo etapas, kuris nepalieka abejingų. Jei tu visą vasarą vietoj poilsio treniruojiesi, bėgioji krosus, žaidi su traumom ar be jų, abejoju ar būsi prastai nusiteikęs lemiamoms rungtynėms (nebent esi durnas, nes nelogiška visą vasarą dirbt, o po to ateit ir šiaip palošt). Manau, šiandien galim laimėt. Jei spaudimą paversim maksimaliu susikaupimu ir koncentracija. Jei spaudimas suvienys ir žaisim nusiteikę, kaip su Argentina 2010 metais, turim šansų.

Komandoje turim daug patyrusių žaidėjų. Taip, jie nėra tokie greiti ir ištvermingi, kaip anksčiau. Bet jie tokiose situacijose yra buvę jau ne kartą. Patirtis  leidžia šaltu protu žvelgti į sudėtingas situacijas. Tu prieš rungtynes jau neperdegi, nes jau perdegei šimtus kartų prieš tai. Tu eini žaist dėl pergalių ir trofėjų, kurie tave dar motyvuoja neiti į pensiją. Tu nori ovacijų ir šlovės akimirkų. Nori džiaugtis su visa šalimi. Nori įeiti į istoriją. Tavęs motyvuoti nereikia. Tave visi nurašo ir jau perka bilietus namo. Tu juk lėtas, senas ir storas lietuvis iš ketvirtos grupės komandos. O tu dar nori šiek tiek pažaist galbūt paskutinėje savo olimpiadoje.

Šiandien galim laimėt, jei žaisim kartu, turėsim kelis komandos lyderius, gerai mesim iš toli ir gerai ginsimės. Taip pat galim ir pralaimėt, gaudami krūvą dėjimų per galvas, neapeidami Kirilenkos su jo milžiniškom rankom, taip pat leisdami greitai bėgti ir taikliai mesti rusų atletams.

Bet svarbu žaisti iš širdies ir stengiantis šimtu procentų. Lietuva neteis, jei pralaimėsi stipresniam varžovui žaisdamas maksimaliai. Lietuva tiesiog liūdės. Lietuva teis, jei nematys pastangų ir noro.

Italai turi tokį posakį – „kas įvyko du kartus, įvyks ir trečią“. Mes turim savo patarlę apie trečią nemeluojantį kartą. O kaip bus, pamatysim šiandien apie šeštą valandą vakare. Aš labiau tikiu lietuviškomis patarlėmis.

www.krepsinioblogas.lt